SAHTE İLAÇ ÇETESİNİ HEMŞİRE ÇÖKERTMİŞ!..
HABERSahte ilaç çetesini çökerten İstanbul polisi, bu tür insanlık dışı yöntemlere verilen cezaların azlığından yakındı.
Son yıllarda artan sahte ilaç vurgununun boyutları insanı ürpertiyor. Sahte ilaç üretiminin 2010 yılında 75 milyar liraya ulaştığını söyleyen sektör temsilcileri bu konuda verilen cezaların caydırıcı olmaktan çok uzak olduğunu belirterek yasal boşlukların acilen doldurulmasını istiyor. AKŞAM Gazetesi'nden Devrim Tosun'un imzasını taşıyan bu konudaki haberde ise önceki gün İstanbul'da yapılan operasyonun detayları yer alıyor. İnsanların sağlığını hiçe sayarak sahte kanser ilaçları üreten çetenin foyasını hemşirenin dikkati ortaya çıkardı. Sahtekârların 30 ayrı markanın ilaçlarını taklit ettiği, bunları kullanan 95 hastanın sağlık durumunun bozulduğu belirlendi. İstanbul merkezli 10 kentte düzenlenen sahte ilaç operasyonunun ayrıntıları ortaya çıkıyor... İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü, 2012’de Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan makalenin ardından çalışma başlatmış ve düzenlediği operasyonla çete elebaşı D.F’nin de aralarında bulunduğu 60 kişiyi yakalamıştı. Çetenin, Türkiye’de hazırladıkları sahte kanser ilaçlarını ABD dahil birçok ülkeye gönderdikleri tespit edilmişti.
SERİ NUMARALARI EŞLEŞTİ AMA
Soruşturma sürerken, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hemşire, kanser hastasına verilen ilacın yoğunluk hacminin normalden az olduğunu fark etti. İlacın seri numarası sistemden kontrol edildi. Numaralar birbirini tuttu fakat son kullanma tarihleri eşleşmedi. Etikette de yazı tipi, renk ve metnin referans numunesinden farklı olduğu gözlemlendi. İlaç şişesi, Roche firmasına gönderildi. Yapılan incelemede kanser ilacı Altuzan’ın sahte olduğu belirlendi.
1000-1500 TL’YE SATMIŞLAR
Çete, sahte kanser ilacını benzerliği nedeniyle 3 TL’lik bir anestezi ilacının şişesine koydu. İnsan sağlığını tehdit eden maddelerle yapıldığı belirlenen ilacın bin ila bin 500 TL arasında bir rakama satıldığı belirlendi. Çetenin, geçen yıllarda genelde ağrı kesici ilaç hazırladığı, fazla para kazanamadıkları için de kanser ilaçlarına yöneldiği belirlendi. Polisin takibine takılmamak için şifreli konuşmalar yapan çete üyelerinin, 30 ayrı markanın kanser ilacının sahtesini yaparak 20 milyon TL kazanç elde ettiği ortaya çıktı.
HASTALAR ŞİKÂYETÇİ OLDU
Çetenin sattığı ilaçları kullanan 95 kanser hastası tespit edildi. Bu hastalar hemen bulundu ve ilaçları kullanmamaları konusunda uyarıldı. 95 kişinin ilaçları kullanmaya başladıktan sonra durumlarının kötüleştiği anlaşıldı. Bu kişiler kendilerine sahte ilaç veren kişilerden şikâyetçi oldu.
YAPTIRIMLARIN CAYDIRICI OLMASI GEREKİYOR
Sahte ilaç üretimine verilen cezayı ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 187. maddesi düzenliyor. Yasaya göre sahte ilaç üretimi ve satılması suç sayılmakta. Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak nitelikte ilaç üreten veya satanlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırılmakta. Ancak, ülkemizdeki ilaç dağıtım sistemlerine ilişkin uygulama ve cezalar sahte ilaç üreticileri için yeterince caydırıcı olmamaktadır
Kaynak:iyigunler.net
İlginizi Çekebilir