MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

ATM DOLANDIRICILIĞINDA KRİTİK KARAR!..

Ana SayfaHaberATM DOLANDIRICILIĞINDA KRİTİK KARAR!..
ATM DOLANDIRICILIĞINDA KRİTİK KARAR!..

Banka kartı dolandırıcıların ATM’ye yerleştirdiği düzenekte sıkışan vatandaş, yine dolandırıcıların ATM’ye bıraktığı numarayı arayarak şifresini verdi.

18 Nisan, 2014, Cuma 15:45
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Mahkeme bankayı 'tedbir almadığı için sorumlu tutarken vatandaşı da 'şifreni vermeseydin' diyerek zarara ortak etti.
2007 yılında bankamatik (ATM )dolandırıcılığı nedeniyle haberi olmadan hesabından para çekilen kullanıcı, bankanın güvenlik tedbiri almadığı, müşterilerini zarardan koruyamadığı gerekçesiyle paranın bankadan tahsil edilmesi için dava açtı.


KARAR 6 YIL SONRA ÇIKTI


6 yıl sonra davayı karara bağlayan mahkeme, davalı bankanın kötü niyetli 3. Kişilerin ATM cihazlarına kolayca müdahale ettiğini, bankanın düzenek yerleştirilmesini engelleyici tedbir almadığını, kamera gibi sistemler yerleştirmediğini ve yeterli denetim tedbirlerini almadığını gerekçe göstererek Ayşe Tuzlak adlı vatandaşa hesabından çekilen paranın yarısını ödemesine hükmetti.


DOLANDIRICILARIN KOYDUĞU NUMARAYI ARADI


Öğretmenlik yapan Ayşe Tuzlak, iddiaya göre 2007 yılında hesabına ait bankamatik kartıyla para çekmek üzere Bostancı'daki ATM kabininden işlem yapmaya gitti.
Kartının ATM üzerine kurulan düzenek neticesinde sıkışması üzerine dolandırıcıların ATM karşısına koyduğu tabeladaki numarayı arayan Tuzlak, dolandırıcılarla konuştuğunu bilmeyerek kartının iade edilmesi için telefonla konuştuğu kişinin isteği üzerine kart şifresini beyan etti.
Ertesi gün yeni kartını almak için bankaya giden Tuzlak, hesabındaki 8 bin 650 liranın çekildiğini öğrendi.
Tuzlak, olayın faillerinin bulunması amacıyla suç duyurusunda buldu ama dolandırıcılar bulunamadı.


"BANKALAR KORUYUCU ÖNLEMİ ALMALI"


Ayşe Tuzlak adına banka aleyhine Tüketici Mahkemesi'ne tazminat davası açan avukat Ufuk Çerik, dava dilekçesinde olayın gelişimini anlatarak, müvekkilinin hazırlanan bir mizansen sebebiyle parasını çaldırdığını ve bankanın güvenlik tedbiri almadığı, müşterilerini zarardan koruyamadığı gerekçesiyle asli kusurlu olduğunu belirtti.
Bankaların değişen teknolojik gelişmelere ayak uydurması gerektiğini ifade eden avukat Çerik, bankaların yasanın kendilerine yüklediği özen yükümlülüğünü çok hassas bir şekilde anlamlandırarak müşterilerini koruyucu her türlü güvenlik önlemlerini alması gerektiğini dile getirdi.
Davalı banka ise davanın reddine karar verilmesini isteyerek, hesaptan para çekimin doğru şifre ile yapıldığını, kartın bankamatikte sıkıştığının bildirilmediği ve bu yönüyle kendilerine atfedilecek kusur olmadığını ifade etti.


ZARARIN YARISI ÖDENECEK


İstanbul  Tüketici Mahkemesi 6 yıl sonra davayı karara bağladı.
Banka kartının kullanılması ile ilgili bilgileri koruma ve saklama ile kart sahibinin görevli olduğunu belirten mahkeme, kartın 3. Kişilerce kullanımından kart sahibinin sorumlu olduğunu kaydetti.
Öte yandan davalı olan bankanın, kötü niyetli 3. Kişilerin ATM cihazlarına kolayca müdahalesini engelleyici tedbir almadığını kaydeden mahkeme;
"Bankanın düzenek yerleştirilmesini engelleyici tedbirler almaması, kamera ve benzeri sistemler yerleştirmemesi, yeterli denetim tedbirlerini almaması ve objektif özen borcunu yerine getirmemiş olması nedeniyle sorumluluğu vardır" dedi.
Şifresini koruyamadığını ifade ettiği kart sahibini ve kartın haksız kullanımından doğan zararın oluşmasında bankanın da sorumlu olduğunu belirten mahkeme, tarafları yarı yarıya kusurlu bulurken, bankanın kart sahibine hesabındaki paranın yarısı olan 4 bin 300 liranın ödenmesine karar verdi.
        

Kaynak:Ankara Haber

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

ERSİN GÜLOĞLU'NDAN DÜŞEŞ BİR TEKLİ
ERSİN GÜLOĞLU'NDAN DÜŞEŞ BİR TEKLİ
GÜLLERDEN GÜLLELER
GÜLLERDEN GÜLLELER
SİMGE’DEN GÖRKEMLİ ALBÜM LANSMANI
SİMGE’DEN GÖRKEMLİ ALBÜM LANSMANI
DUYGUSAL AKUSTİK SERİSİ
DUYGUSAL AKUSTİK SERİSİ
GRİBİ HAFİFE ALMAYIN
GRİBİ HAFİFE ALMAYIN
BİLİNÇALTININ KARANLIK KIVRIMLARINDA BİR YOLCULUK
BİLİNÇALTININ KARANLIK KIVRIMLARINDA BİR YOLCULUK
OZAN ORHON HIZ KESMİYOR
OZAN ORHON HIZ KESMİYOR
PAMUK PARS HIZ KESMİYOR
PAMUK PARS HIZ KESMİYOR
YENİ ŞARKISIYLA SAHNELERDE!
YENİ ŞARKISIYLA SAHNELERDE!
BOĞAZ’I CADILAR BASTI
BOĞAZ’I CADILAR BASTI
YILLARA HAYAT KATAN DAVET
YILLARA HAYAT KATAN DAVET
500'ÜNCÜ KEZ SENİNLE EVLENİRMİYİM?
500'ÜNCÜ KEZ SENİNLE EVLENİRMİYİM?
YELİZ AKYOL BEYOĞLU’NU BÜYÜLEDİ
YELİZ AKYOL BEYOĞLU’NU BÜYÜLEDİ
EVRİM SANAT GALERİSİ "IV" İLE İZLEYİCİYİ BÜYÜLEDİ
EVRİM SANAT GALERİSİ "IV" İLE İZLEYİCİYİ BÜYÜLEDİ
YEŞİLÇAM’IN USTA İSMİ ENGİN ÇAĞLAR YAŞAMINI YİTİRDİ
YEŞİLÇAM’IN USTA İSMİ ENGİN ÇAĞLAR YAŞAMINI YİTİRDİ
TİYATROSEVERLERE MÜJDE
TİYATROSEVERLERE MÜJDE
ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ
ESRA ÖZTÜRK BEN DEĞİL MÜZİK SOUNDUM DEĞİŞTİ
MERVE KOCABEYLER, ARPIN BÜYÜLÜ SESİYLE SAHNE MİNOA PERA’DA
MERVE KOCABEYLER, ARPIN BÜYÜLÜ SESİYLE SAHNE MİNOA PERA’DA
İÇİM BİR MEZAR, GİR DURABİLİRSEN
İÇİM BİR MEZAR, GİR DURABİLİRSEN
BEN BEKLERİM KENDİMİ
BEN BEKLERİM KENDİMİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
HABER

60 PORTRE VE TABLO İLE DUYGUSAL BİR YOLCULUK

YAŞLILAR UNUTULMADI

FESTİVAL DİYARBAKIR'DA BAŞLIYOR

ANİDEN YÜKSELECEK

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle