MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

COVİD - 19’UN BU KOMPLİKASYONUNA DİKKAT

Ana SayfaSağlikCOVİD - 19’UN BU KOMPLİKASYONUNA DİKKAT
COVİD - 19’UN BU KOMPLİKASYONUNA DİKKAT

Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altında alan Covid-19 pandemisi ile ilgili yeni bilgiler bilim çevrelerince paylaşılmaya devam ediyor. Henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Covid-19’da oldukça nadir görülen komplikasyon daha ortaya çıktı. Akciğerden kaynaklanan hava kaçağının göğüs kafesi iç kısmına ve buradan da boyun bölgesine kadar yayılmasına bağlı cilt altında hava bulunması ve bu havaya bağlı boyunda şişlik yani cilt altı amfizemi dediğimiz durumun oluşması hakkındaki ayrıntıları Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan anlattı.

22 Ocak, 2022, Cumartesi 20:34
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Covid - 19 hastalığına bağlı boyun ve göğüs kafesi içinde hava görülmesinin ayrıntılarını anlatan Doç. Dr. ÖzkanDemirhan,” İlk olarak Aralık 2019’da Çin’in Wuhankentinde  şiddetli akut solunum sendromuna yol açan  SARS-CoV-2 (COVİD -19) virüsünün  neden olduğu koronavirüs hastalığı  önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıktı. 11 Mart 2020'den itibaren de dünyada pandemi yani salgın olarak kabul edildi.  Covid-19 karmaşık bir hastalıktır ve yakın zamanda ortaya çıkması nedeniyle, altındaki  patofizyoloji tam olarak anlaşılamadığından hastalıkla ilgili  sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Covid -19 hastalığının nadir komplikasyonlarından biri olan boyunda (Subkutan amfizem) ve göğüs kafesi içinde (kalp üstünde yani mediastende (Pnömomediastinum)ve akciğerin olduğu hemitoraks dediğimiz kısımda(Pnömotoraks) hava görülmesi de covidli hastalarda görülen nadir komplikasyonlardan biridir. Bu durumlar hastada spontan yani kendiliğinden oluşabilirken bazen de ciddi solunum desteğine ihtiyaç olan hastalarda oksijen desteği yetmemekte ve invazif (yani entübasyon) veya non-invaziv (yani basınçlı maske ile ) pozitif basınçlı ventilasyon (PBV) sırasında oluşmaktadır. Buradaki mekanizma tam olarak açıklanamasa da bazı teoriler vardır, bunlardan birisi  barotravmaya bağlıakciğerlerimizin en uç kısmında bulunan alveoler rüptürolduğu düşünülmektedir. Burada artmış alveoler basınç bu olaydan sorumlu tutulmaktadır ve dinamik hiperinflasyona yol açar. İnvaziv ventilasyon da non-invaziv ventilasyona kıyasla daha sık gözlenir. Diğer bir teori de altta yatan bazı akciğer hastalıkları (ARDS, KOAH, akciğer parankiminin nekrotizan enfeksiyonu, bronşit,  Pneumocystis carnii pnömonisi gibi enfeksiyözdurumlar) ve  SARS-COV-2 virüsünün akciğer hasarına neden olabileceği ve alveollerin yırtılmasına daha duyarlı hale getirebileceği söylenebilir. ” Dedi.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR.

Covid’e bağlı boyun ve göğüs kafesine hava birikmesinin erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Demirhan, ”Bu sorunlar çoğunlukla  erkeklerde  olup, ortalama yaş 55-60  olup, ülkemizde Covid-19'un en kritik seyri ile ilişkili yaş grubu herhangi bir yaşta olmasına rağmen,50-70 arasındaki grupta bu sorunlarla sık karşılaştık. Diyabet, KOAH ve hipertansiyon, Covid -19 için en yaygın komorbid durumlardır. Bu sorunlar gelişen hastaların sigara içimi ve kronik akciğer rahatsızlığı ile ilişkisi tam olarak aydınlatılamamıştır.  Ayrıca bu hastalarda radyolojik olarak geniş akciğer tutulumu gördük.

BOYUNDA ŞİŞLİK VE ÇITIRTI HİSSİ…

Rahatsızlığın belirtilerinin göğüs kafesi içinden boyuna doğru ilerleye hava ile oluştuğunu ifade eden Demirhan,”Hastanın kendisi bile hissedebiliyor. Özellikle şiddetli nefes darlığı durumunda boyunda bir şişlik olabilir, göğüs ağrısı olabilir, solunum sıkıntısı zaten olan Covidhastasında akciğer sönmesi belirtilerinden nefes darlığı da eklenince durum çok ciddileşiyor. Ayrıca boyunda şişlik, cilde dokunulunca sanki cildimizin altında birşeylerin oynadığı hissi ve çıtırtı tarzı bir his oluşabiliyor.Bazen de ani solunum bozukluklarına yol açabiliyor. Pnömotoraks dediğimiz göğüs kafesinin içinde hava olması olayına yol açıyor ve kalbe bası yapan pnömomediastinum dediğimiz durumlar da ciddi hava baskısı olduğu zaman hastanın genel durumu bozulabiliyor. Biz bu tip hastalara genelde; bariz solunum sıkıntısı ve bariz pnömotoraksa bariz pnömomediastinum yani kalp üzerinde kalbe bası yapan hava yoksa hastayı takip ediyoruz. Takip önerdiğimiz hastalarda günlük akciğer filmi veya tomografi çekimi yapmaktayız. Ama klinik olarak bozulma gördüğümüz hastalarda, ki bu çok nadirdir, (yüze 10’dan fazla değildir) göğüs tüpü takıyoruz veya boyundaki havayı almak için iğne ile aspire ediyoruz. Nadir de olsa küçükkesi ile bu bölgedeki havanın dışarıya tahliye olmasını sağlayabiliyoruz. Pnömotoraks için göğüs tüpünün yetersiz kaldığı durumlarda videotorakoskopi işlemi yapabiliyoruz, akciğerdeki kaçağa yol açan yırtığındurumunu değerlendirmek ve gerekirse tamir etmeimkanımız oluyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

DERYA BERİL AKÇALI’YA BİR BELGE DE ALMANYA’DAN
DERYA BERİL AKÇALI’YA BİR BELGE DE ALMANYA’DAN
TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE 2025’TE KÜRESEL LİDERLİĞE YÜKSELİYOR
TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE 2025’TE KÜRESEL LİDERLİĞE YÜKSELİYOR
DENİZ SEKİ 21 YIL SONRA KARŞILAŞTI
DENİZ SEKİ 21 YIL SONRA KARŞILAŞTI
BU YILLARDA SAHİCİLİĞİ MUMLA ARIYORUM
BU YILLARDA SAHİCİLİĞİ MUMLA ARIYORUM
MUSTAFA SANDAL İLE DÜET GELEBİLİR
MUSTAFA SANDAL İLE DÜET GELEBİLİR
MODA, MÜZİK VE MAGAZİN RÜZGÂRI
MODA, MÜZİK VE MAGAZİN RÜZGÂRI
ALPER ERÖZER ALAÇATI TATİLİNDE DİKKAT ÇEKTİ
ALPER ERÖZER ALAÇATI TATİLİNDE DİKKAT ÇEKTİ
SEDA GÖKKADAR’DAN YENİ TEKLİ
SEDA GÖKKADAR’DAN YENİ TEKLİ
“RAFTA KİM KALSIN” REKLAM FİLMİNDE TANITILDI
“RAFTA KİM KALSIN” REKLAM FİLMİNDE TANITILDI
GÖZDE BULDAŞ'DAN HADİSE VE DERYA ULUĞ' A ÖZEL TEŞEKKÜR
GÖZDE BULDAŞ'DAN HADİSE VE DERYA ULUĞ' A ÖZEL TEŞEKKÜR
DENİZ ŞENLİKLERİ’NDE UNUTULMAZ İLK GECE
DENİZ ŞENLİKLERİ’NDE UNUTULMAZ İLK GECE
KENDİ KÜÇÜK, SESİ BÜYÜK
KENDİ KÜÇÜK, SESİ BÜYÜK
AŞK VE SİYASETİN KOMİK ÇATIŞMASI TİYATRO SAHNESİNDE
AŞK VE SİYASETİN KOMİK ÇATIŞMASI TİYATRO SAHNESİNDE
MADERZAT’IN ‘GAMZE’ Sİ YAZIN ÇOŞKUSUNU İÇİMİZDE YAŞATIYOR
MADERZAT’IN ‘GAMZE’ Sİ YAZIN ÇOŞKUSUNU İÇİMİZDE YAŞATIYOR
ÇANAKKALE ZAFER KUPASI’NIN HEYECANINA ORTAK OLUYOR
ÇANAKKALE ZAFER KUPASI’NIN HEYECANINA ORTAK OLUYOR
ZERRİN ÖZER VE SERAP ZİNCİR’DEN ’’AKILLI OL’’
ZERRİN ÖZER VE SERAP ZİNCİR’DEN ’’AKILLI OL’’
EYLÜL, GÜZELLİĞİ VE YETENEĞİ İLE GÖZ DOLDURUYOR
EYLÜL, GÜZELLİĞİ VE YETENEĞİ İLE GÖZ DOLDURUYOR
DELİ SANIYORLAR BENİ
DELİ SANIYORLAR BENİ
MERT CARİM’DEN YENİ ŞARKI
MERT CARİM’DEN YENİ ŞARKI
YİNE IŞIL IŞIL BİR GÖKHAN ÖZEN RÜZGÂRI ESECEK
YİNE IŞIL IŞIL BİR GÖKHAN ÖZEN RÜZGÂRI ESECEK

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

SICAK HAVALARDA ÇOCUKLARDA MİDE-BAĞIRSAK ENFEKSİYONU ARTABİLİR

SADE YAĞ HEM SİNDİRİM DOSTUDUR HEM DE TOKLUĞU ARTIRIR

OKULLAR AÇILMADAN ÇOCUKLARIN GÖZ MUAYENELERİNİ YAPTIRIN

SPOR YAPARKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle