MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

DİKKAT! MARKET RAFLARINDA BÖCEK VAR!..

Ana SayfaHaberDİKKAT! MARKET RAFLARINDA BÖCEK VAR!..
DİKKAT! MARKET RAFLARINDA BÖCEK VAR!..

Böcekten elde edilen ’karmin’ isimli renklendirici sadece Starbucks’ın kullandığı bir madde değil. Market rafları reçelden bisküviye, aynı maddenin kullanıldığı ürünlerle dolu...

03 Nisan, 2012, Salı 13:19
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Radikal'in haberine göre, dünyanın en büyük kahve şirketlerinden Starbucks’ın bazı ürünlerinde ‘cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendirici kullanılması tepkiye yol açarken market raflarının aynı madde katılmış gıda ürünleriyle dolu olduğu ortaya çıktı. Bisküviden şekerlemelere kadar çok sayıda üründe kullanılan bu maddenin şimdilik bilinen tek zararı alerjik reaksiyonlara yol açması.

Gıda sektöründe böceklerden elde edilen renklendirici ve tatlandırıcı kullanılması tartışması Starbucks’ın ürünüyle birlikte yeniden alevlendi. Radikal, marketlerde satılan ve ‘karmin’ içeren ürünleri araştırdı. Market rafları bu maddenin katıldığı ürünlerle dolu ve tüketiciler aldıkları ürünlerde böcekten elde edilen renklendirici kullanıldığını bilmiyor.

Yılda yarım kilo!

Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nden Entomoloji Profesörü Marcel Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda tüketen herkesin bir miktar böcek yediğini de anlatıyor: “Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı da yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var.”

Meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan karminin önünde yasal engel yok. Ancak dini açıdan sakıncalı sayılıyorlar. İlahiyatçı Prof. Dr. Faruk Beşer, birçok üründe renklendirici ve tatlandırıcı olarak kullanılan maddenin İslam’a göre doğrudan doğruya haram denilemeyeceğini belirterek “Hanefi kurallarına göre ‘mekruh’ yani hoş olmayan, olmaması gereken. Kullanmak sakıncalıdır” diyor.

Sağlık açısından şüpheli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise bu tür maddelere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurguluyor: “Gıda ürünlerinde kullanılan bu tür çok madde var. Bunların güvenli olduklarından hiç emin değiliz. Çünkü bunlarla ilgili araştırmalar 40-50 yıl öncesine ve o zamanın teknolojisine dayanıyor. Güvenirliği günümüze göre çok düşük olan araştırmalar. Bu nedenle bu ürünlerin sağlığı üzerindeki etkileri ciddi şekilde yeniden araştırılmalı. Böceklerden elde edilen ürünler hayvansa araştırılmalı. Gıda ürünlerinde bu tip binlerce madde var. Hepsi için güvenli demek doğru değil. Şüphe edilenden uzak durmak gerek. Karmin yiyecek ve içeceğe sadece renk veriyor. Sağlığa bir faydası yok, kullanımı şüpheli. Bu tür ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı araştırılmalı.”

‘Dozu, firmanın iyi niyetine bağlı’

Samim Saner Gıda Güvenirliği Derneği Başkanı “Karmin, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği otoritesinin de onayladığı bir madde. Temel konu şu: Bu maddenin kullanıldığının beyan edilmesi gerekiyor. Firmaların bunu beyan etmemesi sıkıntı. Türk Gıda Kodeksi açısından kullanımının bir sıkıntısı yok. Bütün katkı maddeleri AB tarafından incelemeye alındı. Bunun raporu önümüzdeki yıllarda çıkacak. Şu an itibariyle ‘karmin’le ilgili negatif bir bilgi yok. O çalışma bitince ne olacağını bilmiyoruz. Ama şu an kullanımına izin veriliyor.”

Yrd. Doç. Dr. Filiz Aksu İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojileri Uzmanı “Karmin, ülkemizde kullanımına izin verilen bir katkı maddesi . İzin verilen dozlarda kullanılması durumunda sağlığa direkt etkisi yok. Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ciddi üreticiler doz miktarını belirtiyor ancak doz aşımı olabilir. Bunu bilemiyorsunuz. Firmanın iyi niyetine bağlı. Ürünü daha renkli göstermek için katkı oranını arttırabiliyorlar. Sadece bunun için değil, birçok katkı maddesinde doz aşımı risklere yol açabilir. Ülkemizde karmin maddesinin kilogram düzeyinde 100 miligrama izin veriliyor.

 

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

FUHUŞA GEÇİT YOK
FUHUŞA GEÇİT YOK
EVDEKİ SAĞLIK KOÇUNUZ: BİR ADIM SAĞLIK
EVDEKİ SAĞLIK KOÇUNUZ: BİR ADIM SAĞLIK
BEL VE SIRT SAĞLIĞINIZI KORUYUN
BEL VE SIRT SAĞLIĞINIZI KORUYUN
HURAFELERE KARŞI HAKİKATE IŞIK TUTUYOR
HURAFELERE KARŞI HAKİKATE IŞIK TUTUYOR
İKİ DOST TELEVİZYONDA BULUŞTU
İKİ DOST TELEVİZYONDA BULUŞTU
MÜZİKTE KENDİ TARZIMI YARATTIM
MÜZİKTE KENDİ TARZIMI YARATTIM
ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ
ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ
NÜKHET DURU’NUN AKLI SEFERDE
NÜKHET DURU’NUN AKLI SEFERDE
BULUT GELİR SEHER İLE
BULUT GELİR SEHER İLE
CANNES’TEN NEFES KESEN POZLAR
CANNES’TEN NEFES KESEN POZLAR
MİNE TUGAY'DAN BİKİNİLİ POZLAR
MİNE TUGAY'DAN BİKİNİLİ POZLAR
BAHAR TOPRAK SOSYAL MEDYAYI SALLADI
BAHAR TOPRAK SOSYAL MEDYAYI SALLADI
GÖKHAN TÜRKMEN’DEN MASK BEACH’TE UNUTULMAZ GECE
GÖKHAN TÜRKMEN’DEN MASK BEACH’TE UNUTULMAZ GECE
DEMET AKALIN & SEFO’DAN BÜYÜK BAŞARI
DEMET AKALIN & SEFO’DAN BÜYÜK BAŞARI
DENİZ KÖSEMECİ’DEN SÜRPRİZ YAZ PROJESİ
DENİZ KÖSEMECİ’DEN SÜRPRİZ YAZ PROJESİ
GÜNDE 5 SAAT AKSİYON SAHNELERİNE ÇALIŞIYORUM
GÜNDE 5 SAAT AKSİYON SAHNELERİNE ÇALIŞIYORUM
URLA'DA JEHAN BARBUR RÜZGARI ESECEK
URLA'DA JEHAN BARBUR RÜZGARI ESECEK
DİLEK ŞİMŞEK’TEN UNUTULMAZ BİR YORUM DAHA
DİLEK ŞİMŞEK’TEN UNUTULMAZ BİR YORUM DAHA
YAŞAM ÜÇGENİ FİLMİNİN ÇEKİMLERİ TAMAMLANDI
YAŞAM ÜÇGENİ FİLMİNİN ÇEKİMLERİ TAMAMLANDI
KEREMCEM’DEN 11 YIL SONRA İLK BEYOĞLU KONSERİ
KEREMCEM’DEN 11 YIL SONRA İLK BEYOĞLU KONSERİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
HABER

YAŞLILAR UNUTULMADI

FESTİVAL DİYARBAKIR'DA BAŞLIYOR

ANİDEN YÜKSELECEK

SİYASİ HAYATIMIZIN TAMAMI MİLLETİMİZE HİZMET ETMEKLE GEÇTİ

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle