MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

ELEKTRİKTE FAHİŞ FATURAYA SON!..

Ana SayfaEkonomiELEKTRİKTE FAHİŞ FATURAYA SON!..
ELEKTRİKTE FAHİŞ FATURAYA SON!..

Abonelere gelen sürpriz elektrik faturalarına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu el koydu.

26 Eylül, 2013, Perşembe 13:19
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik abonelerine son aylarda gelen yüksek fatura sorununu çözmek için Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyor.

Yeni hazırlanan taslağa göre, elektrik dağıtım şirketleri abonelerine önceki faturalarının çok üzerinde yüksek fatura gönderemeyecek. Zaman'ın haberine göre abone yüksek faturaya itiraz ederse, sadece önceki fatura tutarını ödeyecek. İlgili dağıtım şirketi, fatura farkını ispat edecek. Ayrıca, yeni düzenlemeye göre aboneler geçmiş 1 yıla yönelik fatura tutarlarını, son faturalarında görebilecek.

Kamunun elindeki elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı, özelleştirme yoluyla özel şirketlere devredildi. Geçen yıl, bazı dağıtım bölgelerinde, elektrik kesintisi, arıza, sokak aydınlatmaları konularındaki abone şikayetleri Enerji Yönetimi’ne ulaşmıştı. Bunun üzerine harekete geçen Enerji Yönetimi, elektrik dağıtım şirketleriyle bir araya gelerek abone şikayetlerinin dikkate alınmasını ve hızlı çözülmesini istemişti. Son aylarda ise elektrik abonelerinin en çok şikayet ettiği konuların başında, yüksek faturalar geliyor. EPDK, şikayetlerin artması üzerine ‘Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde kritik bazı düzenlemeler yapmak üzere harekete geçti. Yürürlükteki yönetmeliğe, yeni hazırlanan taslak ile önemli eklemeler yapıldı. Buna göre, abonelerin en çok şikayet ettiği ‘yüksek fatura’ sorunu çözüme kavuşturuluyor.

EPDK kaynakları, yüksek fatura konusuna açıklık getirdi: “Bir elektrik abonesinin, tüketimine göre (yazlık ve kışlık tüketimlerini ve faturasını artıracak kombi, klima gibi unsurlar da hesaba katılarak) ödemek zorunda olduğu aylık faturaları dikkate alınacak. Örneğin, abonenin, aylık faturası 100 TL. Aboneye, herhangi bir ay sıra dışı ve ‘fahiş’ sayılabilecek (örneğin 150-200 TL gibi yüzde 50 ya da yüzde 100 artışlık) bir fatura geldi. Abone, faturaya itiraz edecek. Aboneye hizmet veren elektrik dağıtım şirketi, en geç 1 ay içinde itirazı sonuçlandıracak. Tüketici, itirazı sonuçlanıncaya kadar yalnızca daha önceki düzenli faturasına konu olan tutarı ödeyecek. Abone, bu durumda 100 TL ödeyecek. Dağıtım şirketi tüketimi kanıtlarsa abone, (50 TL ya da 100 TL’lik) faturasından kalan farkı da elektrik dağıtım şirketine yatıracak.

EPDK, çalışmalarda son aşamaya gelinen ‘Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde, yüksek faturalar dışında, abonelere yönelik önemli değişikliklere de yer veriyor. Elektrik faturalarına getirilen iki önemli değişiklik şöyle: Dağıtım şirketleri abonelerine hâlâ geriye dönük daha uzun süreli fatura gönderebiliyor. Elektrik dağıtım şirketleri, haklı gerekçe ile herhangi bir aboneye geriye dönük en fazla 1 yıllık fatura gönderebilecek.

Aboneler, geçmiş 1 yıllık elektrik tüketimlerini faturalarında görebilecek. Böylece aboneler, ‘serbest tüketici’ statüsüne kavuşup kavuşmadığını da faturası üzerinden anlık olarak takip edecek. Serbest tüketici, elektrik ihtiyacını bölge sınırlaması olmaksızın (bulunduğu il ya da ilçe dışındaki) herhangi bir tedarikçiden temin edebiliyor. Yeni sayaç takılması veya daha hassas ölçüm nedeniyle faturalarda bir farklılık olabilir. Bu nedenle faturasının yüksek geldiğini düşünen tüketiciler, sayaçlarını kontrol ettirmeli.

Sayaç okumalarında yapılan yanlışlıklarla ilgili ise aboneler fatura geldiği anda incelemeli ve şüpheli durum var ise, fatura üzerindeki tüketim değeri ile sayaç üzerindeki tüketim değerini karşılaştırılmalı. Tüketiciler, farklımık tespiti durumunda ilgili dağıtım şirketine başvurabilirler. Ayrıca Kurul’un tüketici şikayetleri birimine de konu iletilebilir.

Kaynak:Ankara Haber

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

BEN NE EDEM
BEN NE EDEM
SANAT VE BASIN DÜNYASI AQUA MARİN’DE BULUŞTU
SANAT VE BASIN DÜNYASI AQUA MARİN’DE BULUŞTU
ESTETİK ÖDÜLLERİNDE ÜNLÜ AKINI
ESTETİK ÖDÜLLERİNDE ÜNLÜ AKINI
EVDEYİZ DEDE’YE İKİNCİ GECE
EVDEYİZ DEDE’YE İKİNCİ GECE
ÜNLÜLERİN TERCİHİ BERNOTTİ
ÜNLÜLERİN TERCİHİ BERNOTTİ
ARABESKİN BÜYÜK USTASI FERDİ TAYFUR’A KRAL FM’DEN SAYGI DURUŞU
ARABESKİN BÜYÜK USTASI FERDİ TAYFUR’A KRAL FM’DEN SAYGI DURUŞU
ARI İLE ÇİÇEĞİN ARASINA GİRİLMEZ
ARI İLE ÇİÇEĞİN ARASINA GİRİLMEZ
NİĞDE YENİ YILA NAZ ELİBOL'LA GİRECEK
NİĞDE YENİ YILA NAZ ELİBOL'LA GİRECEK
KAMERA ÖNÜNDE IŞIĞIYLA FARK YARATAN YÜKSELEN YETENEK
KAMERA ÖNÜNDE IŞIĞIYLA FARK YARATAN YÜKSELEN YETENEK
NİHAN AKIN’DAN GÜZELLİK DÜNYASINA ZARİF BİR ADIM
NİHAN AKIN’DAN GÜZELLİK DÜNYASINA ZARİF BİR ADIM
SANAT YILLARINI SAHNEDE KUTLADILAR
SANAT YILLARINI SAHNEDE KUTLADILAR
SANAT ZOR İMKASIZ DEĞİL
SANAT ZOR İMKASIZ DEĞİL
YEŞİLÇAM’IN ‘ZIP ZIP’I NEÇDET KÖKEŞ YOĞUN BAKIMDA
YEŞİLÇAM’IN ‘ZIP ZIP’I NEÇDET KÖKEŞ YOĞUN BAKIMDA
NESRİN AKKOÇ 7. DÖNEM YİNE BAŞKAN SEÇİLDİ
NESRİN AKKOÇ 7. DÖNEM YİNE BAŞKAN SEÇİLDİ
TÜRK SANAT MÜZİĞİNDE TAZE BİR SOLUK
TÜRK SANAT MÜZİĞİNDE TAZE BİR SOLUK
CRUISE TURİZMİNDE ROTALAR GENİŞLİYOR
CRUISE TURİZMİNDE ROTALAR GENİŞLİYOR
KAFA GÜZEL OLSUN
KAFA GÜZEL OLSUN
60. ANAOKULU BÜYÜK COŞKUYLA AÇILDI
60. ANAOKULU BÜYÜK COŞKUYLA AÇILDI
OLUR ÖYLE HATALAR’DAN YENİ TEKLİ
OLUR ÖYLE HATALAR’DAN YENİ TEKLİ
YILIN SON KONSERİ KÖLN’DE
YILIN SON KONSERİ KÖLN’DE

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

ARI İLE ÇİÇEĞİN ARASINA GİRİLMEZ

EMEKLİLERE PROMOSYON SÜRPRİZİ

500 ARAÇLIK KONVOYLA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

HALKALI–KAPIKULE HIZLI TREN PROJESİNDE KRİTİK EŞİK AŞILDI: YOLCULUK 1,5 SAATE İNİYOR

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle