Meme kanseri, kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre, her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri sonrası meme onarım ameliyatı (rekonstrüksiyon cerrahisi), meme kanseri tedavisi sırasında alınan veya hasar gören meme dokusunun cerrahi yöntemlerle yeniden oluşturulması işlemidir. Bu ameliyat, mastektomi (memenin alınması) veya parsiyel mastektomi (memenin bir kısmının alınması) sonrası estetik ve psikolojik olarak hastalara yardımcı olmak amacıyla yapılır.
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı “Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikçioğlu “Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri. Günümüz kadınlarının korkulu rüyası olan meme kanseri ilerleyen yaşla birlikte artıyor. Özellikle 40 yaş üzerinde tarama ve erken tanı çok önemli. Meme kanseri, kadınların yaşayabileceği önemli travmalardan biri çünkü meme kaybı, depresyon, beden algılamasında bozulma, hastalığın tekrarlama endişesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Meme kanseri sonrası meme onarım ameliyatı (rekonstrüksiyon cerrahisi), meme kanseri tedavisi sırasında alınan veya hasar gören meme dokusunun cerrahi yöntemlerle yeniden oluşturulması işlemidir. Bu ameliyat, mastektomi (memenin alınması) veya parsiyel mastektomi (memenin bir kısmının alınması) sonrası vücut bütünlüğünün yeniden oluşturulmasını sağlar. Son derece estetik sonuçlar elde etmek mümkündür ve hastanın hastalık öncesi haline geri dönmesi ve kanser psikolojisini geride bırakması için faydalıdır.” dedi.
Prof. Dr. Tiftikçioğlu, “Mastektomi, meme kanseri sebebiyle memenin yeniden yapılması ya da onarımı işlemidir ve plastik cerrahinin gelişmiş teknikleri sayesinde mümkündür. Meme onarımına karar veren kadınların birden fazla seçeneği var. Silikon protezlerle ya da kendi öz dokularından meme hacmi yerine konabilir. Meme onarımı ameliyatları eş zamanlı ve geç onarım olarak iki şekilde planlanır. Eş zamanlı onarım meme kanseri ameliyatında memenin çıkarıldığı anda yapılır. Geç zamanlı onarım ise tümörün agresifliği ve hastanın yapısına göre tedavi sonrasına ertelendiği durumlarda kanser tedavisi tamamlandıktan yaklaşık 1 yıl sonra yapılabilir.” dedi.
Meme Onarım Yöntemleri Nelerdir?
Prof. Dr. Tiftikçioğlu, Öz dokuyla onarım seçenekleri arasında birinci sırada karın flepleri gelmektedir. Göbek deliğinin altındaki yağlı bölgeden alınan deri ve yağ dokusu mikro cerrahi tekniklerle eksik memenin yerine nakledilerek meme şekli verilebilir. Bunlar ileri merkezlerde yapılan kapsamlı ameliyatlardır. Öz doku ile onarım için sırt dokusu veya başka dokular da kullanılabilmektedir. Bir başka yöntem de silikon meme protezleri ile onarım. Mastektomi sonrası hemen yapılabileceği gibi bazı durumlarda birkaç ay veya birkaç yıl sonra da gerçekleştirilebilir.
Meme Başı Onarımı Ne Zaman Yapılmalı
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı “Prof. Dr. Yiğit Özer Tiftikçioğlu, Eksik olan meme şekli düzgün bir şekilde oluşturulduktan sonra ilerleyen sürede daha küçük operasyonlarla meme başı ve meme başı etrafındaki kahverengi doku da onarılabilmektedir. Yine bazen karşı sağlam memede sarkma küçüklük veya aşırı büyüklük gibi problemler varsa eşitlik simetri sağlanması için karşı memeye de estetik meme cerrahisi müdahaleleri yapılabilir. Günümüzde Mastektomi ameliyatlarının çoğunda meme derisi korunmaktadır hatta gene büyük bir grup hastada meme başı ve etrafındaki kahverengi dokuda korunmaktadır. Sadece meme derisi altındaki meme dokusu çıkarılmaktadır bu durumda meme derisi korunduğu için aynı anda eşzamanlı olarak hacim eksikliğini yerine koyarak meme onarımı yapmak mümkündür.
Dikkate Alınması Gereken Diğer Faktörler
Tedavi Geçmişi: Radyoterapi gibi tedaviler cildi ve dokuları etkileyebilir, bu yüzden doku sağlığı ve elastikiyetine göre uygun onarım yöntemi belirlenir. Fiziksel Durum: Hastanın yaşı, genel sağlığı, vücut yapısı ve başka sağlık sorunlarının varlığı gibi faktörler de onarım seçeneklerini etkiler. Psikolojik Destek: Meme onarım süreci, hastaların duygusal olarak da desteklenmesini gerektirebilir. Onarım ameliyatı öncesi ve sonrası psikolojik danışmanlık veya terapi, birçok hasta için faydalı olabilir. Prof. Dr. Tiftikçioğlu, Meme onarımı, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı destekleyen önemli bir adımdır. Her hasta için özelleştirilmiş bir plan yapılması önemlidir, bu nedenle cerrahlar ve onkologlar süreci titizlikle değerlendirir ve hastayı ayrıntılı olarak bilgilendirir.” İfadelerinde bulundu.
Prof.Dr. Yiğit Özer Tiftikcioğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi olup meme kanseri sonrası onarım özel ilgili alanları arasındadır ve 2011’den beri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi meme kanseri konseyinde Plastik Cerrahi Anabilim Dalını temsilen yer almaktadır.
Yorum Yazın