MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

HELİKOPTER KAZASIYLA İLGİLİ ŞOK İDDİA!..

Ana SayfaHaberHELİKOPTER KAZASIYLA İLGİLİ ŞOK İDDİA!..
HELİKOPTER KAZASIYLA İLGİLİ ŞOK İDDİA!..

Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

12 Nisan, 2012, Perşembe 11:40
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Düşmesinden önce helikoptere 7 km uzaklıkta bir savaş uçağı olduğu belirlendi. Uçağın tam olarak saat kaçta bölgede olduğu araştırılıyor. Genelkurmay'ın savcılığa gönderdiği radar kayıtlarında kaza bölgesine en yakını savaş uçağının 28,5 km mesafede olduğu gözüküyordu.

Eski BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin yürütülen soruşturmada her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Düşmeden önce helikoptere 7 km uzaklıkta bir savaş uçağı olduğu tespit edildi. Askerî radarlar kazanın olduğu 15.03 sularında 4 dakika arızalanmış, bölgedeki bütün radarlar kısa süreli karardığı için 15.03.02 ile 15.07.40 arasında görüntü alamamıştı. Genelkurmay'ın verdiği bilgilere göre, helikopterin düşmesinden yaklaşık 5 dakika önce olay mahallinde 28,5 km uzaklıkta iki F-16 ve bir F-4 olmak üzere üç adet uçak vardı. Savcılığa ulaşan yeni kayıtlarda ise helikopter düşmeden önce bölgeyi gösteren yeni görüntüler yer alıyor. Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikoptere 7 km yaklaşan savaş uçağına, bu görüntülerden ulaşıldı. Uçağın tam olarak saat kaçta bölgede olduğu araştırılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun kazayla ilgili hazırladığı raporda, savaş uçaklarının helikopterler için tehlike arz ettiği ve yakınından geçtiği bir helikopteri savurabileceği vurgulanmıştı. THY Uçuş Eğitim Akademisi'nde uçuş öğretmeni olarak çalışan emekli asker Mustafa Koç'un Eskişehir 1. Hava Jet Üssü'nde çalışırken benzer bir kaza yaşadığı rapora yansımıştı. Mustafa Koç'un, olayı "UH-1 H tipi bir helikopterde 2 pilot ve 1 teknisyen ile yaz aylarında 500 feet irtifada (yaklaşık 150 metre) 80 nutt hızla tören geçişi yaparken, arkadan gelen bir F4 uçağının helikopteri son anda gördüğü ve helikopterin üzerinden tırmanışa geçtiği, helikopterin uçağın rüzgârıyla tutunamadığı, aşağı itildiği ve savrulduğu ve hızla gölete düştüğü, pilotun belinin kırıldığı, olayın aniden olduğu, egzoz kokusunu hatırlamadığı, olayın 1994 öncesinde gerçekleştiği." şeklinde anlattığı kayıtlara geçmişti.

Öte yandan Zaman'ın incelediği ve Amerika Federal Havacılık Dairesi tarafından hazırlanan Temel Uçuş Bilgileri kitapçığında, bir uçak tarafından oluşturulan hava girdaplarının diğer hava taşıtlarını nasıl etkileyebileceğine dair ilginç bilgiler yer alıyor. Pilotların el kitabı olarak bilinen çalışmaya göre, uçakların kanatlarının altından geçen hava akımı, vorteksi, yani hava girdaplarını meydana getiriyor. Eğer uçaklar arasında yeteri kadar mesafe yoksa bu girdaplar arkadan gelen uçağı düşme noktasına kadar getirebiliyor. Öndeki uçağın yaptığı vorteksin etkisine giren uçakta 'wake türbülans' görülüyor. Uçak, kontrolden çıkıyor.

Kitapçıkta konuya ilişkin ABD'de yaşanan bir olay örnek olarak gösteriliyor. 1972'de DC-10 tipi bir uçağa yaklaşık 3 km yaklaşan DC-9 tipi bir başka uçak kontrolden çıkıyor. 10 bin metreden aşağı düşen uçakta tüm mürettebat hayatını kaybediyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan pilot Volkan Sürmeli, "Hava girdabını meydana getiren hava aracının arkasından gelen uçak ya da helikopter daha küçükse, bundan çok daha fazla etkilenir." ifadelerini kullanıyor. Özellikle uçakların iniş ve kalkışlarından meydana gelen hava girdapları, 3-4 km mesafedeki bir diğer hava aracını etkisi altına alabiliyor. Fakat normal uçuş sırasında bu etki alanının azaldığı belirtiliyor. Zaman'a konuşan TSK'dan emekli bir pilot, "Yazıcıoğlu helikopterinin bir savaş uçağının etkisiyle düşmüş olma ihtimali var. Fakat uçağın helikoptere çok yakın geçmesi gerekir. Eğer savaş uçağı ses hızını aştıysa, o zaman çok daha uzaktan da helikopteri savurup kontrol dışına çıkarabilir." diyor. DDK raporunda yer alan ve kaza günü civar köylerde gök gürültüsüne benzer patlama seslerinin duyulduğuna dair tespitler soru işaretlerini artırıyor.



TAKVİM

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

MUHTEŞEM GECEYE HAZIRLANIYOR
MUHTEŞEM GECEYE HAZIRLANIYOR
AŞK-I MEMNU TİYATRO SAHNESİ'NDE
AŞK-I MEMNU TİYATRO SAHNESİ'NDE
AYHAN GÖÇER'DEN YEPYENİ BİR ÇIKIŞ!
AYHAN GÖÇER'DEN YEPYENİ BİR ÇIKIŞ!
DAHA AZ KALABALIK, DAHA ÇOK BEN
DAHA AZ KALABALIK, DAHA ÇOK BEN
SAHNE IŞIKLARI BİR YÜREĞİ AYDINLATIR
SAHNE IŞIKLARI BİR YÜREĞİ AYDINLATIR
FATİH ÜREK MASKESİ DÜŞEN SAHNE AŞKLARA SESLENİYOR
FATİH ÜREK MASKESİ DÜŞEN SAHNE AŞKLARA SESLENİYOR
KENAN DOĞULU’DAN EFSANE PERFORMANS
KENAN DOĞULU’DAN EFSANE PERFORMANS
MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE
MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE
KIBRIS LES AMBASSADEURS HOTEL’İN YAZ KARNAVALINDA SUNUCULUK YAPTI
KIBRIS LES AMBASSADEURS HOTEL’İN YAZ KARNAVALINDA SUNUCULUK YAPTI
FİT GÖRÜNTÜSÜYLE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ
FİT GÖRÜNTÜSÜYLE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ
ZEYNEP BASTIK EGE'YE DEMİR ATTI
ZEYNEP BASTIK EGE'YE DEMİR ATTI
İSKELE POZLARIYLA SOSYAL MEDYAYI SALLADI
İSKELE POZLARIYLA SOSYAL MEDYAYI SALLADI
PELİN SEZGİN’DEN İKİNCİ SİNGLE
PELİN SEZGİN’DEN İKİNCİ SİNGLE
İYİ Kİ FENERBAHÇELİYİM İLE TARİHE KADIN İMZASI
İYİ Kİ FENERBAHÇELİYİM İLE TARİHE KADIN İMZASI
AYLA ÇELİK’TEN YAZ SÜRPRİZİ
AYLA ÇELİK’TEN YAZ SÜRPRİZİ
TÜRK TRAŞININ MUCİDİ
TÜRK TRAŞININ MUCİDİ
SINIR TANIMAYAN BİR MÜZİK DENEYİMİ
SINIR TANIMAYAN BİR MÜZİK DENEYİMİ
TÜRKİYE–İTALYA SİNEMA KÖPRÜSÜ
TÜRKİYE–İTALYA SİNEMA KÖPRÜSÜ
"NANKÖR'E YENİ YORUM
"NANKÖR'E YENİ YORUM
FUHUŞA GEÇİT YOK
FUHUŞA GEÇİT YOK

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
HABER

YAŞLILAR UNUTULMADI

FESTİVAL DİYARBAKIR'DA BAŞLIYOR

ANİDEN YÜKSELECEK

SİYASİ HAYATIMIZIN TAMAMI MİLLETİMİZE HİZMET ETMEKLE GEÇTİ

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle