MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

KALP SAĞLIĞINDA DİYABETİN ÖNEMİ

Ana SayfaKadınKALP SAĞLIĞINDA DİYABETİN ÖNEMİ
KALP SAĞLIĞINDA DİYABETİN ÖNEMİ

Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getiriyor.

15 Mart, 2012, Perşembe 19:17
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Diyabet vakalarındaki artış, kalp damar hastalıklarının daha sık ve erken yaşlarda görülmesine yol açıyor. İşte bu yüzden diyabetiklerin kalp damar hastalığı açısından dikkatli olmaları, şikayetleri olmasa da periyodik olarak kalp muayenesinden geçmeleri öneriliyor.

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme düzeni, son 12 yılda diyabetin görülme oranını yüzde 7'den yüzde 12'ye yükseltti. Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirdi. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kardiyolojik rahatsızlıklar aldı.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Topsakal, diyabetin başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkilediğini belirterek, "Diyabetiklerin kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde 2-3, kadınlarda ise 4-5 kat daha fazla oluyor. Bu nedenle diyabet vakalarındaki artışı önlemek için, sağlıklı beslenme ve düzenli yaşam tarzına dikkat etmek gerekiyor" diyor.

Damar sertliğine yol açıyor

Kandaki şeker düzeyinin yüksekliği, damar içinde yer alan "endotel" adlı koruyucu tabakayı bozarak, damarın yapısını etkiliyor ve kireçlenmesini artırıyor. Damar duvarındaki kireçlenme ise damar sertleşmesine (ateroskleroz) yol açıyor. Bu sorun, hem büyük damarlarda hem de küçük damarlarda oluşabiliyor. Damar sertliği de kalp yetmezliğine hatta ani ölümlere neden olabiliyor. Hastalar kimi zaman diyabetik olduğunu bilmeden, kalp hastalığı şikayetiyle doktora başvuruyor ve yapılan tetkiklerde kan şekeri seviyesinin yüksek olduğunu öğreniyor. Diyabet hastalarında oluşan rahatsızlıklar genelde belirtisiz seyrediyor. Bu nedenle kişiye kalp krizi geçirdiği ya da kalbinin zayıfladığı belirtildiğinde açıklamalar inandırıcı gelmiyor, kalp sağlığının yerinde olduğunu iddia ediyor.

Yüksek tansiyonla belirti veriyor

Diyabet hastası, kalp damar hastalıkları nedeniyle hekime başvurduğunda öncelikle fiziki muayeneden geçiriliyor. Ardından elektrokardiyogram (EKG) çekiliyor, ekokardiyografiyle (EKO) kalp gücü kontrol ediliyor. Diyabet ve kalp damar hastalığının, yüksek tansiyonla birlikte görülme sıklığı da artıyor. Kişide tansiyon yüksekliği varsa, kalp hastalığı riski daha da yükseliyor. Yapılan tetkiklerle kalpte bölgesel olarak kasılma bozukluğu ya da genişleme olup olmadığı kontrol ediliyor. Efor testiyle kişinin kalp kapasitesi değerlendiriliyor. Şüpheli durumlarda yapılan stres testiyle kalbin kanlanma düzeyi incelenerek, gerekli görülmesi halinde koroner anjiyografi yapılarak hastalarda kalp damar hastalığı olup olmadığı kontrol ediliyor. Riskli yaş grupları erkeklerde 45, kadınlarda 55 kabul ediliyor. Bununla beraber, yapılan çalışmalar 30-35 yaşlarında kalp krizi geçiren, kalbi zayıflayan hasta sayısının da ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor.

Risk grubuna göre ilaç kullanılmalı

Kolesterolün vücut için gerekli bir madde olduğunu ancak yüksek seviyede olmasının kalp damar hastalığına yol açtığını belirten Prof. Dr. Ramazan Topsakal, "Kolesterol değerleri yüksek seviyede saptanırsa düşürülmesi gerekiyor. özellikle diyabetik kişilerde, kalp damar hastalığı olanlarda, sigara içenlerde, hipertansiyon hastalarında ve kilolu kişilerde kolesterol düzeyinin düşürülmesi konusunda ısrarcı olunması önem taşıyor. Kolesterol düzeyi aynı olsa bile diyabet, sigara içimi ve hipertansiyon gibi risk faktörü olan bir hastada, diğerlerinden daha fazla kalp damar hastalığı olabiliyor. Risk faktörü yüksek olan kişilere ilaç verilmesi gerekiyor. Yani kolesterol değerine göre değil, hastanın riski oranına göre ilaç kullanmak önem taşıyor" diyor.

Tedavide egzersiz önem taşıyor

Diyabet hastalarına kalp hastalığı tanısı konmasının ardından, sıra tedaviye geliyor. İlk yöntem, yaşam tarzı değişikliği oluyor. Kandaki şeker düzeyinin kontrol altına alınması, egzersiz ile fazla kiloların atılması, tansiyonun normal değerlere çekilmesi hem önlem hem de tedavi yöntemi olarak gerekli görülüyor. Ancak bu yöntemler yeterli olmazsa ilaç tedavisine başlanıyor. Gerekli görüldüğü durumlarda bazı hastaların kalp damarlarına balon ya da stent tedavisi de uygulanabiliyor. Fakat diyabetiklerde karşılaşılan tablo, genellikle by pass ameliyatını gerektiriyor. Hastalar çoğunlukla cerrahi yöntemlerle tedavi ediliyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi
Kardiyoloji Uzmanı
Prof. Dr. Ramazan Topsakal


Kaynak: Womenist.net

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

NİĞDE YENİ YILA NAZ ELİBOL'LA GİRECEK
NİĞDE YENİ YILA NAZ ELİBOL'LA GİRECEK
KAMERA ÖNÜNDE IŞIĞIYLA FARK YARATAN YÜKSELEN YETENEK
KAMERA ÖNÜNDE IŞIĞIYLA FARK YARATAN YÜKSELEN YETENEK
NİHAN AKIN’DAN GÜZELLİK DÜNYASINA ZARİF BİR ADIM
NİHAN AKIN’DAN GÜZELLİK DÜNYASINA ZARİF BİR ADIM
SANAT YILLARINI SAHNEDE KUTLADILAR
SANAT YILLARINI SAHNEDE KUTLADILAR
SANAT ZOR İMKASIZ DEĞİL
SANAT ZOR İMKASIZ DEĞİL
YEŞİLÇAM’IN ‘ZIP ZIP’I NEÇDET KÖKEŞ YOĞUN BAKIMDA
YEŞİLÇAM’IN ‘ZIP ZIP’I NEÇDET KÖKEŞ YOĞUN BAKIMDA
NESRİN AKKOÇ 7. DÖNEM YİNE BAŞKAN SEÇİLDİ
NESRİN AKKOÇ 7. DÖNEM YİNE BAŞKAN SEÇİLDİ
TÜRK SANAT MÜZİĞİNDE TAZE BİR SOLUK
TÜRK SANAT MÜZİĞİNDE TAZE BİR SOLUK
CRUISE TURİZMİNDE ROTALAR GENİŞLİYOR
CRUISE TURİZMİNDE ROTALAR GENİŞLİYOR
KAFA GÜZEL OLSUN
KAFA GÜZEL OLSUN
60. ANAOKULU BÜYÜK COŞKUYLA AÇILDI
60. ANAOKULU BÜYÜK COŞKUYLA AÇILDI
OLUR ÖYLE HATALAR’DAN YENİ TEKLİ
OLUR ÖYLE HATALAR’DAN YENİ TEKLİ
YILIN SON KONSERİ KÖLN’DE
YILIN SON KONSERİ KÖLN’DE
YILA DAMGA VURAN FİNAL
YILA DAMGA VURAN FİNAL
500 ARAÇLIK KONVOYLA GÖRKEMLİ AÇILIŞ
500 ARAÇLIK KONVOYLA GÖRKEMLİ AÇILIŞ
MERAKLA BEKLENEN OYUNUN AFİŞİ SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI
MERAKLA BEKLENEN OYUNUN AFİŞİ SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI
ANKARA’DA YILIN EN BÜYÜK ORGANİZASYONU
ANKARA’DA YILIN EN BÜYÜK ORGANİZASYONU
TRUMP, HAYDAR ÇOLAKOĞLU’NU KABUL ETTİ
TRUMP, HAYDAR ÇOLAKOĞLU’NU KABUL ETTİ
MAVİ SAKAL EFSANESİ GERİ DÖNÜYOR
MAVİ SAKAL EFSANESİ GERİ DÖNÜYOR
DÜNYA GASTRONOMİ SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞTU
DÜNYA GASTRONOMİ SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞTU

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
Kadın

KAS SİHİRBAZI BURÇİN PARASAYAR

KADIN ÇALIŞANLARA MEME KANSERİ FARKINDALIK EĞİTİMİ

KADINA SAĞLIK İKİNCİ SEZONUYLA DEVAM EDİYOR

KALICI MAKYAJLA HER ZAMAN BAKIMLI OLUN

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle