MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

KANSERLE SAVAŞIYOR...

Ana SayfaSağlikKANSERLE SAVAŞIYOR...
KANSERLE SAVAŞIYOR...

Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, “Diyet sofralarında mantar bulunmalı” diyerek önemli uyarılarda bulundu. Mantarın karbonhidrat ve protein açısından zengin bir besin olmasının yanı sıra içerisindeki CLA ile yağ dokusu kaybını artırma gücü olduğunu, kanser ve HPV gibi hastalıklarla savaştığını belirtti. Ancak Özcan, mantarların kaynatılarak ya da ızgara yapılarak pişirilmesi, böylece içerisindeki vitamin ve protein kaybının en aza indirilmesi gerektiğini söyledi.

03 Nisan, 2019, Çarşamba 20:13
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Mantar, çeşitli şekillerde tüketilmesi keyifli olmasına rağmen zehirli olma korkusu nedeniyle uzak durulan bir besin. Yaz tatiline daha fit bir görünümle girmek isteyenlerin diyete başladığı bugünlerde Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Arş. Gör. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, “Diyet sofralarında mantar bulunmalı” tavsiyesinde bulundu. Düşük kalori ve yağa sahip olan mantarın yüksek diyet posası, karbonhidrat ve protein açısından zengin olduğunu belirten Özcan, “D vitamini eksikliği obezite, kanser, metabolik sendromlara yol açar. Ancak D vitamini besinlerde nadir bulunurken 300 gramlık mantar günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 20-25’ini karşılayabiliyor. İçerisindeki CLA ile yağ dokusu kaybını artırarak yağ dışı hücrelerin çoğalmasını sağlıyor. Vejeteryan bireyler et yerine mantar tüketebilir fakat protein kalitesi ve bazı mineraller açısından etin yerine geçmeyeceğini bilmeliler” diye konuştu.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalara göre Mısır, Çin gibi uygarlıkların yüzyıllardır tedavi amaçlı kullandıkları bazı mantar türlerinin bağışıklık sistemini güçlendirerek meme, akciğer ve prostat kanserleriyle savaştığını, kanserlerin tekrarlama ve büyümesinde koruyucu etki sağladığını gösterdiğini de anlatan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı mantar türleri kolesterol ve tansiyon düşürücü etki göstermesinin yanı sıra 21. yüzyılın yaygın hastalıklarından biri olan HPV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarda antiviral etki gösteriyor. Bu etkileri gösteren en değerli mantarlar Meishi, Maitake, Hindi Kuyruğu (yaklaşık 6 milyon dolar) ve Agaricus Blazei Murill mantarı.”

Pişirme tekniğine de dikkat

Mantarı tüketmek kadar mineral, vitamin, protein ve antioksidan kaybını en aza indirecek pişirme yönteminin kullanılmasının da çok önemli olduğunu söyleyen Özcan, Food Sciences and Nutrition Dergisi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda mantarları kaynatmanın ve ızgara yapmanın besin değerlerini en çok azaltan pişirme tekniği olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Mikrodalga ve tavada az yağla kavrularak suyunu salmayan mantarların antioksidan seviyelerinin daha yüksek olduğunun bilgisini verdi. Özcan, bir de uyarı da bulunarak, mantarın içerisindeki pürin aminoasidi nedeniyle böbrek ve gut hastalarında ürik asit üretimini artırarak tehlikeli durumlar yaratabileceğini açıkladı. Bu tür rahatsızlıkları olanların mantar tüketimlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.         

Editöre Not: İstanbul Kavacık’ta 2016 yılında kurulan Beykoz Üniversitesi’nin temeli, 2008’de Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun kurulması ile atıldı. Rektörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Durman’ın yaptığı Beykoz Üniversitesi’nde; ‘İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’, ‘Sanat ve Tasarım Fakültesi’, ‘Sosyal Bilimler Fakültesi’, ‘Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ olmak üzere dört fakülte, ‘Yabancı Diller Yüksekokulu’, ‘Sivil Havacılık Yüksekokulu’ olmak üzere iki yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu olmak üzere iki meslek yüksekokulu ve yüksek lisans ve doktora programlarının sunulduğu bir Lisansüstü Programlar Enstitüsü yer almaktadır.

 

 

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

BEŞİKTAŞ'I ÜZMESİNLER RÜZGARI DİJİTAL PLATFORMLARDA ESİYOR
BEŞİKTAŞ'I ÜZMESİNLER RÜZGARI DİJİTAL PLATFORMLARDA ESİYOR
ÇORUM’DA OSMAN ÖZTUNÇ ÇILGINLIĞI
ÇORUM’DA OSMAN ÖZTUNÇ ÇILGINLIĞI
LARA'DAN YENİ ŞARKI ‘ESKİ NUMARALAR’
LARA'DAN YENİ ŞARKI ‘ESKİ NUMARALAR’
ARİF SUSAM'DAN PAVİLİON URLA'DA UNUTULMAZ MÜZİK GECESİ
ARİF SUSAM'DAN PAVİLİON URLA'DA UNUTULMAZ MÜZİK GECESİ
ÇOK SEVDİM YALAN OLDU
ÇOK SEVDİM YALAN OLDU
YAZIN RİTMİNİ YAKALAYAN YENİ DÜET
YAZIN RİTMİNİ YAKALAYAN YENİ DÜET
YAZIN EN İDDİALI YORUMU
YAZIN EN İDDİALI YORUMU
GRİPİN KLASİĞİNE FRANSIZCA YORUM
GRİPİN KLASİĞİNE FRANSIZCA YORUM
MUKADDERAT BU
MUKADDERAT BU
CENK EREN İLE ARMAĞAN ÇAĞLAYAN AYNI SAHNEDE
CENK EREN İLE ARMAĞAN ÇAĞLAYAN AYNI SAHNEDE
KIR KALEMİ AZRAİL
KIR KALEMİ AZRAİL
TUĞÇE ENGİN'DEN ÇOK KONUŞULACAK MAGAZİN PROJESİ
TUĞÇE ENGİN'DEN ÇOK KONUŞULACAK MAGAZİN PROJESİ
SÜPER DÜET
SÜPER DÜET
YENİ İŞ BİRLİKLERİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ
YENİ İŞ BİRLİKLERİ KURMAYI HEDEFLİYORUZ
KANSER TEDAVİSİ İÇİN KAZAKİSTAN'DAN İZMİR'E GELDİ
KANSER TEDAVİSİ İÇİN KAZAKİSTAN'DAN İZMİR'E GELDİ
KKTC’DE TURİZM RÜZGARI
KKTC’DE TURİZM RÜZGARI
GÜNDÜZ KLİNİKTE, GECE SAHNEDE
GÜNDÜZ KLİNİKTE, GECE SAHNEDE
YETERLİ MİKTARDA SU VE ELEKTROLİT TÜKETİN
YETERLİ MİKTARDA SU VE ELEKTROLİT TÜKETİN
BAŞARIMI EN ETKİLEYECEK KİŞİLERİ SEÇTİM
BAŞARIMI EN ETKİLEYECEK KİŞİLERİ SEÇTİM
GÖKHAN TÜRKMEN SAPANCA'DA KAPALI GİŞE COŞKUSU
GÖKHAN TÜRKMEN SAPANCA'DA KAPALI GİŞE COŞKUSU

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

YETERLİ MİKTARDA SU VE ELEKTROLİT TÜKETİN

BEL VE BOYUN FITIĞININ AMELİYATSIZ TEDAVİSİ MÜMKÜN

KANSERLE MÜCADELESİNDE YENİ HEDEF KANSER KÖK HÜCRELERİ

BEL AĞRISINDA ERKEN TANI, TEDAVİ BAŞARISINI ARTIRIYOR

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle