MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

SADECE 42 SAHNESİ ÇEKİLMİŞ....

Ana SayfaMagazinSADECE 42 SAHNESİ ÇEKİLMİŞ....
SADECE 42 SAHNESİ ÇEKİLMİŞ....

2016’da hayata gözlerini yuman yönetmen Ülkü Erakalın’ın özel eşyaları sahaflara ve eskicilere satıldı. Bu arşivden hakkında hiçbir bilgiye rastlanmayan ve “kayıp” olduğu söylenen “Ayyaş” filminin senaryosu ve görüntüleri ortaya çıktı.

30 Temmuz, 2018, Pazartesi 22:35
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Belirsiz nedenlerden dolayı yarıda kalan “Ayyaş” filmi aslında kayıp bir film değil. 92 sayfalık ve 178 sahnelik filmin sadece 42 sahnesi çekilebilmiş durumda.Çeşitli İstanbul manzaralarının çekimi dışında, sadece hapishane hücresinde, barda, hastanede ve tiyatro kulisinde geçen sahneler çekilebilmiş.Filmin diaları da bunu doğruluyor. Senaryonun yazım tarihi, senaryonun son sayfasında belirtildiği üzere, 18 Eylül 1975.Erakalın’ın o günlerde yakın çevresine filmden bir hayli ümitli olduğunu, yurt içi ve dışı festivallerde ödül almayı ümit ettiğini söylediği biliniyor.Muhterem Nur, Gönül Yazar, Renan Fosforoğlu, Ekrem Bora gibi ünlüler mevcut Filmin öyküsüne göre; Salih (Sadri Alışık), Ferha (Muhterem Nur) ve Ferha’nın kızı Selma (Gönül Yazar) bir tiyatro kumpanyasında çalışmaktadırlar.Dönemin ünlü kantocularından Ferha, gösterilerden birinde kalp krizi geçirir ve sahneye çıkamaz. İzleyiciler alkış kıyamet salonu inletince, yerine mecburen kızı Selma çıkar.Daha önce hiç kanto yapmamış olan Selma, başlarda bocalasa da seyircinin de coşkusu ile sahnede yıldızlaşmaya başlar. O gün gösteri bittikten sonra Salih, sadece tiyatroya annesine yardıma gelen bu genç ve güzel kıza hem sesinin güzelliğinden dolayı hayranlık duyar hem de günler geçtikçe âşık olur.Günler sonra anne tekrar kalp krizi geçirir ve doktor (Renan Fosforoğlu) çok vaktinin kalmadığını söyler. Selma yıkılır. Ferha, Selma’yı Salih’e emanet edip son nefesini verir.

Kayıp filmin fotoğrafları da ortaya çıktı.Çolpan İlhan ve Senih Orkan da oynuyor.Salih ve Selma hayatlarını ve işlerini düzene sokmak için ve evlenirler. Tam her şey yoluna girmiştir ki ünlü organizatör Ferit Bey (Ekrem Bora), bir akşam tiyatroya gelir.Selma’nın sesine ve gösterisine bayılır. Ona kendisi için çalışmasını teklif eder. Salih, bu kadar büyük bir işin içine girerse, tüm düzenlerinin bozulacağını söyler.Selma ise “Hep bu tiyatroda mı şarkı söyleyeceğim?” diyerek Ferit Bey’in teklifini kabul eder. Bu dakikadan filmin sonuna kadar Salih, Selma’yı çok sevmesinden kaynaklı büyük bir kaybetme korkusuna kapılır. Bu nedenle alkole başlar.Gün geçtikçe daha çok içerek filme adını veren bir “Ayyaş”a dönüşür. Bu dönüşümde en büyük pay, “içkilerin kraliçesi” lakaplı Leyla (Çolpan İlhan) adlı bar sahibi kadın ve onu kendine sürekli borçlandırıp varını yoğunu alkole yatırmasına sebep olan Dut Ali (Senih Orkan)’dir.

Sadri Alışık hapse girince eşi başkasıyla evleniyor

Filmin son kısımlarında Salih, içki alacak parası kalmadığı için, Ferit Bey’in Selma’ya hediye ettiği köşkteki gümüş şamdanları çalıp kaçarken bekçiye yakalanıp hapse atılır.Bu süreçte Selma, Salih’in kendinden çok alkolü sevdiğini düşünüp Salih’ten ayrılır, Ferit Bey’le evlenir. Salih ise hapishanede alkolden kurtulmak için tedavi görmeye karar verir ve hastaneye yatar.Acı haberi, kendini ziyarete gelen Selma’dan öğrenir. Salih, Selma ve Ferit Bey’e acı bir bakış atarak hastane odasından çıkıp gider. Selma kaygılı gözlerle etrafa bakar. Film, bu sahneyle biter.

Klasik Yeşilçam filmlerinin aksine mutlu bir sonu yok

Ayyaş’ın klasik Yeşilçam filmlerinin aksine mutlu bir sonu bulunmuyor. Senaryonun ilk sayfalarında çeşitli İstanbul sahnelerinden sonra okuduğumuz ilk sahne hücrede geçiyor.Salih, kederli sesi ile hikâyesini, alkolün tuzağına düştükten sonra başına gelenleri anlatıyor. Bilinmeyen filmin hikâyesi ve fotoğrafları ilk kez kültür, sanat ve edebiyat dergisi İzdiham’ın yeni sayısında işlendi.

Dergi, kapaktan duyurduğu filmin ayrıntılarını iç sayfalarına sinema arşivcisi Erhan Tuncer ile taşıdı.

Gerçek hayattan esinlenilen senaryoda alkol-sanatçı sorunu da işlenmiş.Senaryoda gerçek hayattan esinlenmeler de görülüyor. Yönetmen Erakalın’ın annesi Vaso Hanım, Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen bir tiyatro sanatçısı ve usta bir kantocu.Senaryonun ilk sayfalarında kalp krizi geçiren kantocu Ferha gibi. Senaryonun ilk 20 sayfasındaki kantoların yazımındaki coşkunun, hâkimiyetin kaynağını burada bulmak mümkün.Erakalın’ın bu filmde ayrıca meslek hayatında şahit olduğu alkolün sanatçılar üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekmek istemiş.Magazinkolik

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

DERYA BERİL AKÇALI’YA BİR BELGE DE ALMANYA’DAN
DERYA BERİL AKÇALI’YA BİR BELGE DE ALMANYA’DAN
TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE 2025’TE KÜRESEL LİDERLİĞE YÜKSELİYOR
TÜRKİYE SAĞLIK TURİZMİNDE 2025’TE KÜRESEL LİDERLİĞE YÜKSELİYOR
DENİZ SEKİ 21 YIL SONRA KARŞILAŞTI
DENİZ SEKİ 21 YIL SONRA KARŞILAŞTI
BU YILLARDA SAHİCİLİĞİ MUMLA ARIYORUM
BU YILLARDA SAHİCİLİĞİ MUMLA ARIYORUM
MUSTAFA SANDAL İLE DÜET GELEBİLİR
MUSTAFA SANDAL İLE DÜET GELEBİLİR
MODA, MÜZİK VE MAGAZİN RÜZGÂRI
MODA, MÜZİK VE MAGAZİN RÜZGÂRI
ALPER ERÖZER ALAÇATI TATİLİNDE DİKKAT ÇEKTİ
ALPER ERÖZER ALAÇATI TATİLİNDE DİKKAT ÇEKTİ
SEDA GÖKKADAR’DAN YENİ TEKLİ
SEDA GÖKKADAR’DAN YENİ TEKLİ
“RAFTA KİM KALSIN” REKLAM FİLMİNDE TANITILDI
“RAFTA KİM KALSIN” REKLAM FİLMİNDE TANITILDI
GÖZDE BULDAŞ'DAN HADİSE VE DERYA ULUĞ' A ÖZEL TEŞEKKÜR
GÖZDE BULDAŞ'DAN HADİSE VE DERYA ULUĞ' A ÖZEL TEŞEKKÜR
DENİZ ŞENLİKLERİ’NDE UNUTULMAZ İLK GECE
DENİZ ŞENLİKLERİ’NDE UNUTULMAZ İLK GECE
KENDİ KÜÇÜK, SESİ BÜYÜK
KENDİ KÜÇÜK, SESİ BÜYÜK
AŞK VE SİYASETİN KOMİK ÇATIŞMASI TİYATRO SAHNESİNDE
AŞK VE SİYASETİN KOMİK ÇATIŞMASI TİYATRO SAHNESİNDE
MADERZAT’IN ‘GAMZE’ Sİ YAZIN ÇOŞKUSUNU İÇİMİZDE YAŞATIYOR
MADERZAT’IN ‘GAMZE’ Sİ YAZIN ÇOŞKUSUNU İÇİMİZDE YAŞATIYOR
ÇANAKKALE ZAFER KUPASI’NIN HEYECANINA ORTAK OLUYOR
ÇANAKKALE ZAFER KUPASI’NIN HEYECANINA ORTAK OLUYOR
ZERRİN ÖZER VE SERAP ZİNCİR’DEN ’’AKILLI OL’’
ZERRİN ÖZER VE SERAP ZİNCİR’DEN ’’AKILLI OL’’
EYLÜL, GÜZELLİĞİ VE YETENEĞİ İLE GÖZ DOLDURUYOR
EYLÜL, GÜZELLİĞİ VE YETENEĞİ İLE GÖZ DOLDURUYOR
DELİ SANIYORLAR BENİ
DELİ SANIYORLAR BENİ
MERT CARİM’DEN YENİ ŞARKI
MERT CARİM’DEN YENİ ŞARKI
YİNE IŞIL IŞIL BİR GÖKHAN ÖZEN RÜZGÂRI ESECEK
YİNE IŞIL IŞIL BİR GÖKHAN ÖZEN RÜZGÂRI ESECEK

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
MAGAZİN

DENİZ SEKİ 21 YIL SONRA KARŞILAŞTI

BU YILLARDA SAHİCİLİĞİ MUMLA ARIYORUM

MUSTAFA SANDAL İLE DÜET GELEBİLİR

MODA, MÜZİK VE MAGAZİN RÜZGÂRI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle