MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

SONBAHARDA VAKA SAYILARI ARTACAK

Ana SayfaGüncelSONBAHARDA VAKA SAYILARI ARTACAK
SONBAHARDA VAKA SAYILARI ARTACAK

Türkiye’de artışı 40 katı bulan COVID-19 vakaları konusunda bir değerlendirme yapan Solunum Derneği (TÜSAD) Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “sonbahar” uyarısı yaptı. Kömürcüoğlu, “Yeni varyantlarda ağır vakalar görmeye başladık. Sonbahar ve kışa doğru vakaların çok yükselmemesi için hatırlatma dozları mRNA aşılarıyla tamamlanmalı, maske-mesafe önlemlerine azami dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.

22 Temmuz, 2022, Cuma 12:40
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Pandeminin sona ereceği ve COVID-19’un grip gibi bir hastalığa dönüşeceğine ilişkin iyimser beklentiler ne yazık ki uzun sürmedi. Çünkü dünyada ve Türkiye’de Omicron’un yeni alt varyantları nedeniyle vaka sayılarında hızlı artış yaşanıyor. Bu artışı değerlendiren Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “Bu aşamada acilen aşılama hızlanmalı, aksi taktirde sonbaharda daha ciddi vaka artışları yaşayabiliriz” uyarısı yaptı.

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, pandemide gelinen durumu şöyle özetledi: “Nisan ayı itibarıyla COVID-19 sayılarındaki hızlı azalmayla beraber dünyada ve ülkemizde önlemlerin kaldırılması nedeniyle salgının biteceği ve endemik enfeksiyon halini alacağı yönünde beklentiler artmıştı. Ancak bayram tatilinin sona ermesiyle COVID-19 vakalarında 40 kat artış yaşandı. Hâkim varyant halini alan Omicron BA.4 ve BA.5’in çok kolay ve hızla bulaşma özelliklerine sahip olmaları ve aşının oluşturduğu bağışıklıktan kaçabilmeleri nedeniyle vakalarda hızlı artışa neden olmakta.”

YENİ VARYANTLARLA AKCİĞER TUTULUMU ARTTI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre yaz mevsimine rağmen Haziran sonu itibarıyla haftalık vaka sayısının 226 binin üzerine çıktığını, hasta sayısının ise 40 kat arttığını belirten Kömürcüoğlu, şu önemli bilgileri verdi: “Artan vaka sayılarına paralel mortalite de artma meylinde. Omicron varyantı ilk ortaya çıktığında pulmoner tutulum ve hastaneye yatış gereksinimi çok azalmıştı, adeta bir grip gibi geçiyordu. Bu toplumda belirgin bir rahatlamaya neden oldu ve önlemlerin bırakılmasına yol açtı.  Ancak yeni gelişen alt varyantlarda tekrar pulmoner tutulum, pnömoni ve ağır vakalar görmeye başladık. Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan, immun yetmezliği olan hastalarda ağır hastalık riski daha yüksek. Yaşlıların risk altında olmasının birkaç nedeni var. Öncelikle doğal bağışıklık ve enfeksiyonla mücadele bozuluyor, aşıların yarattığı koruyuculukta düşüyor, diyabet gibi kronik hastalıkların eklenmesi de direnci daha da düşürüyor.”  

HATIRLATMA DOZLARI MRNA AŞILARLA TAMAMLANMALI

Son aşılardan sonra 6 ay ve daha fazla süre geçtiğinde bağışıklığın azaldığı aktaran Kömürcüoğlu, şu hatırlatmaları yaptı: “Vaka artışların önüne geçilmesi için aşılarda hatırlatma dozlarının yapılması çok önemli. İlk aşılamaların üzerinden zaman geçti ve tam doz aşılı olanlar ülkemizde maalesef yüzde 30 civarında. Son aşılarından 6 ay ve üzerinde süre geçtiğinde bağışıklık azalıyor, yeni varyantların antikordan kaçma özelliği de olması aşıların etkinliğini azaltıyor ve kişiler tekrar tekrar hasta olabiliyor. Varyantlara daha etkili yeni aşı geliştirme çalışmaları halen devam ediyor. Yeni aşılar uygulamaya girene kadar özellikle mRNA (Biontec) aşılarını hatırlatmada öneriyoruz.”

OKULLAR AÇILMADAN 12 YAŞ ALTI AŞILANMALI

Aşılama konusunda artış olmazsa sonbahar ve kış aylarında vaka artışlarının daha da hızlanacağı uyarısını yapan Kömürcüoğlu, “COVID aşıları emniyet kemeriniz gibidir; kazayı önlemez ama kaza sırasında ağır yaralanmayı ya da ölümü önler” diyerek, şu önerilerde bulundu:

Kışa kadar hatırlatma dozlarının yapılması çok önemli.

Ülkemizde 12 yaş altı aşılama programına alınmadı, okullar açılmadan 12 yaş altı çocuklarında aşılanmasına başlamalı, böylece genç nüfusun ailedeki yaşlılara hastalığı bulaştırması önlenmeli.

Daha kolay bulaşan Omicron alt varyantlarından korunmak için kalabalık açık alanlarda risk daha fazla. Kapalı alanların yanı sıra, toplu ulaşım ve çarşı-pazar gibi kalabalık açık alanlarda da maske kullanılmalı.

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

COP31’E GÜZELLERDEN TAM DESTEK
COP31’E GÜZELLERDEN TAM DESTEK
GÖNÜL YAYLARINI GEVŞETEN BİR BAŞLANGIÇ
GÖNÜL YAYLARINI GEVŞETEN BİR BAŞLANGIÇ
İZMİRLİ DİŞHEKİMLERİ TİYATRO SAHNESİNDE
İZMİRLİ DİŞHEKİMLERİ TİYATRO SAHNESİNDE
ZAMAN YOLCUSU
ZAMAN YOLCUSU
SUÇ OLUR MU
SUÇ OLUR MU
YÜZYILIN MEYDAN FASLI
YÜZYILIN MEYDAN FASLI
DUYGUSAL ANLATIM
DUYGUSAL ANLATIM
BAHARIN ENERJİSİNİ TAŞIYAN YENİ SİNGLE
BAHARIN ENERJİSİNİ TAŞIYAN YENİ SİNGLE
GÜÇLÜ GERİ DÖNÜŞ
GÜÇLÜ GERİ DÖNÜŞ
TÜRK POPUNDA GÜÇLÜ BULUŞMA
TÜRK POPUNDA GÜÇLÜ BULUŞMA
MAHMUT TUNCER VE RUBATO İLE TÜRKÜLER YENİDEN TANIMLANIYOR
MAHMUT TUNCER VE RUBATO İLE TÜRKÜLER YENİDEN TANIMLANIYOR
ADEM ERTÜRK SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ADEM ERTÜRK SESSİZLİĞİNİ BOZDU
KAMERA ÖNÜNDEKİ YOĞUN TEMPOYA KARŞI GÜÇLÜ BAKIM
KAMERA ÖNÜNDEKİ YOĞUN TEMPOYA KARŞI GÜÇLÜ BAKIM
MODA VE SANATIN BULUŞTUĞU ŞIK DAVET
MODA VE SANATIN BULUŞTUĞU ŞIK DAVET
BAKÜ FASHİON WEEK’DE GÜÇLÜ BİR DURUŞ SERGİLEDİ
BAKÜ FASHİON WEEK’DE GÜÇLÜ BİR DURUŞ SERGİLEDİ
YİNE DOPDOLU
YİNE DOPDOLU
EDEBİYATSEVERLER BULUŞACAK
EDEBİYATSEVERLER BULUŞACAK
GEÇMİŞTE KALANLAR
GEÇMİŞTE KALANLAR
HERKESTE BİR HAVA CİVA
HERKESTE BİR HAVA CİVA
GALA GECESİNDE DİNLEYENLERİ BÜYÜLEDİ
GALA GECESİNDE DİNLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNCEL

EDİRNE’DEN KARS’A ARKEOLOJİ YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR

GELECEĞE UZANAN SOSYAL SORUMLULUK KÖPRÜSÜ

İMÇ MÜZİK GÜNLERİ BAŞLIYOR

TEDARİK ZİNCİRİ BÜYÜK RİSK ALTINDA

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle