MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

UZMANINDAN CİLT KANSERİ UYARISI

Ana SayfaSağlikUZMANINDAN CİLT KANSERİ UYARISI
UZMANINDAN CİLT KANSERİ UYARISI

Bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, “Ciltte en sık rastlanan kanser türüdür. Genellikle ilk belirtisi, ciltte hafif şeffaf bir kabarıklık olarak gözlemlenir ve çoğunlukla baş, boyun, kulak ve ense gibi güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir” dedi.

04 Nisan, 2025, Cuma 14:23
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Losol, “Ciltte en sık rastlanan kanser türüdür. Bu kanser türü, ciltteki eskimiş hücrelerin yerini alacak yeni hücreleri üreten bazal hücre tabakasının kanserleşmesi sonucu ortaya çıkar. Genellikle ilk belirtisi, ciltte hafif şeffaf bir kabarıklık olarak gözlemlenir ve çoğunlukla baş, boyun, kulak ve ense gibi güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Bazal hücreli karsinom, uzun süreli ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmak, kontrolsüz güneş yanıkları ya da solaryum kullanımı sonucu gelişir. Güneşten korunmak ve uygun bir güneş koruyucu krem kullanmak, bu kanser türünden korunmaya yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.

“Belirtiler göz ardı edilmemeli” BHK’nın, genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkmakla birlikte nadiren gölgede kalan bölgelerde de gelişebileceğini belirten Uzm. Dr. Losol, “En yaygın belirtiler yüzde oluşan ince damarlanmalı, inci beyazı, pembe ya da şeffaf bir şişlik olarak karşımıza çıkar.

Daha koyu ten rengine sahip bireylerde bu lezyonlar genellikle daha koyu renkte olabilir. Şeffaf olmasına rağmen kabarık kenarları, pulsu ve kırmızı alanlarıyla dikkat çeken lezyonlarda kahverengi, siyah ya da mavi renge çalan koyu noktaların bulunması da risk taşır. Yeni ortaya çıkan ya da iyileşmeyen yaraların mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmesi gerekir” dedi.

“Risk faktörleri”

BHK’nın, epidermisin alt tabakasındaki bazal hücrelerin DNA’sında meydana gelen mutasyonlarla geliştiğini söyleyen Uzm. Dr. Losol, “Güneşe uzun süre maruz kalma, solaryum kullanımı, ciddi güneş yanıkları, açık ten rengi, renkli gözler, ailede deri kanseri geçmişi ve bağışıklığı baskılayan hastalıklar gibi faktörler riski artırır” ifadelerine yer verdi.

“Tedavi sonrası hekim muayenesi önemli” BHK’nın, tedavi edildikten sonra dahi sıkça tekrarlayabildiğini belirten Uzm. Dr. Losol, “Bu durum, bireyin başka deri kanserlerine yakalanma riskini de artırıyor. Tedavi edilmediği

durumlarda nadiren de olsa diğer organlara yayılma riski bulunur. Bu nedenle tedavi sonrası düzenli dermatolog muayenesi önem taşıyor” dedi.

“Korunma yolları”

Güneşten korunmanın önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Losol, “Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, en az 30 SPF’lik güneş koruyucular kullanmak ve bu koruyucuları 2-3 saatte bir yenilemek korunmada etkili adımlar olarak gösterilir. Ayrıca, solaryumdan uzak durmak ve ciltteki değişiklikleri düzenli olarak kontrol etmek büyük önem taşır” şeklinde konuştu.

“Tanı ve tedavi”

BHK tanısının, dermatologlar tarafından yapılan ayrıntılı dermatoskopik muayene ve deri biyopsisi ile konulduğunu belirten Uzm. Dr. Losol, “Tedavide ise kanserli dokunun tamamen çıkarılması amaçlanır. Cerrahi yöntemler, kriyoterapi, elektrokoter, radyoterapi, kemoterapi ya da lokalize krem tedavisi gibi alternatifler kullanılır. Tedavi seçenekleri, kanserin türüne ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir” dedi.

“Tedavi sonrası hastaların yarısında 2 yıl sonra tekrar nükseder”

Tedavi sonrası hastaların yüzde 33’ünde ilk yılda, yüzde 50’sinde ikinci yılda ve yüzde 66’sında üçüncü yılda nüks gözlemlenebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Losol, “Bu yüzden ilk 5 yıl boyunca 6 aylık aralıklarla kontrol önerilir. Sağlığınızı korumak için erken tanı ve düzenli kontrollerin önemini unutmayın. Güneşe karşı alınacak basit önlemlerle bazal hücreli karsinomdan korunabilirsiniz” şeklinde konuştu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

BAŞARILI OYUNCU EMRAH AKDUMAN'DAN YENİ İMAJ
BAŞARILI OYUNCU EMRAH AKDUMAN'DAN YENİ İMAJ
MARAL YEPYENİ HİT ŞARKISI KAL DEMEM İLE YOUTUBE TREND'LERDE
MARAL YEPYENİ HİT ŞARKISI KAL DEMEM İLE YOUTUBE TREND'LERDE
EĞER SİZİ İSTİSMAR EDEN BİRİSİYLE ARKADAŞSAM, BANA DA YAZIN
EĞER SİZİ İSTİSMAR EDEN BİRİSİYLE ARKADAŞSAM, BANA DA YAZIN
YORULDUM YORGUNUM
YORULDUM YORGUNUM
ALEYNA TİLKİ’DEN İLK ALBÜM
ALEYNA TİLKİ’DEN İLK ALBÜM
GÖZDE DEKELİ’DEN FİLM TADINA KLİP
GÖZDE DEKELİ’DEN FİLM TADINA KLİP
DUYGU ASLAN OYUNUYLA BÜYÜLEYECEK
DUYGU ASLAN OYUNUYLA BÜYÜLEYECEK
TUĞÇE ARAL’DAN TATİL POZU
TUĞÇE ARAL’DAN TATİL POZU
SICAK HAVALARDA ÇOCUKLARDA MİDE-BAĞIRSAK ENFEKSİYONU ARTABİLİR
SICAK HAVALARDA ÇOCUKLARDA MİDE-BAĞIRSAK ENFEKSİYONU ARTABİLİR
SEVDA DENİZ KARALİ’DEN DUYGUSAL BİR VEDA
SEVDA DENİZ KARALİ’DEN DUYGUSAL BİR VEDA
ANNEMİN VERDİĞİ MOTİVASYONLA PİYANO DERSLERİ ALDIM
ANNEMİN VERDİĞİ MOTİVASYONLA PİYANO DERSLERİ ALDIM
BU SONBAHARDA ESKİŞEHİR, CAZIN EVRENSEL DİLİYLE BULUŞUYOR
BU SONBAHARDA ESKİŞEHİR, CAZIN EVRENSEL DİLİYLE BULUŞUYOR
ECE GÜRSEL’DEN İFCO PODYUMUNDA SÜRPRİZ İTİRAFLAR
ECE GÜRSEL’DEN İFCO PODYUMUNDA SÜRPRİZ İTİRAFLAR
HATIRASI VAR
HATIRASI VAR
TÜRK KÜLTÜRÜNE ÖFKE EKİN AKKAŞ'I ÇILDIRTTI
TÜRK KÜLTÜRÜNE ÖFKE EKİN AKKAŞ'I ÇILDIRTTI
SILA ARGUN’DAN YENİ SİNGLE
SILA ARGUN’DAN YENİ SİNGLE
İFCO’DA MODA RÜZGÂRI
İFCO’DA MODA RÜZGÂRI
ERKİN ARSLAN’IN KENDİ HİKAYESİNİ ANLATTIĞI YENİ ŞARKISI
ERKİN ARSLAN’IN KENDİ HİKAYESİNİ ANLATTIĞI YENİ ŞARKISI
PROGRAM ARASI ÖDÜL ALDI
PROGRAM ARASI ÖDÜL ALDI
ULUSLARARASI SAHNELERDE ÜLKEMİZİ GURURLA TEMSİL EDİYOR
ULUSLARARASI SAHNELERDE ÜLKEMİZİ GURURLA TEMSİL EDİYOR

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

SICAK HAVALARDA ÇOCUKLARDA MİDE-BAĞIRSAK ENFEKSİYONU ARTABİLİR

SADE YAĞ HEM SİNDİRİM DOSTUDUR HEM DE TOKLUĞU ARTIRIR

OKULLAR AÇILMADAN ÇOCUKLARIN GÖZ MUAYENELERİNİ YAPTIRIN

SPOR YAPARKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle