MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

VATANDAŞ KONTAK KAPATTI

Ana SayfaEkonomi̇VATANDAŞ KONTAK KAPATTI
VATANDAŞ KONTAK KAPATTI

Benzin ve motorin satışları ağır geçen kış şartları nedeniyle düştü. Akaryakıt fiyat artışlarının da keskin inişte etkisi var. Şubat ve mart aylarında düşüş trendinin süreceği belirtiliyor.

22 Mart, 2012, Perşembe 12:52
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Akaryakıt zamları ve karakış koşulları nedeniyle benzin ve motorin satışları ocak ayında yüzde 13 oranında düştü. Ocak ayında, Aralık 2012’ye göre benzin satışları yüzde 13.2, motorin satışları yüzde 13.4 oranında geriledi.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ocak ayı Petrol Piyasası Sektör Raporu’nu yayımladı. Rapordaki verilere göre aralık ayında 152 bin 818 ton benzin satılırken, ocak ayında benzin tüketimi 20 bin 225 ton azalarak 132 bin 593 tona geriledi. Motorin satışları ise aralık ayında 1 milyon 214 bin 630 ton iken, ocak ayında 163 bin 354 ton azalarak, 1 milyon 51 bin 276 tona düştü.

Yıllık tüketim düşüyor


Benzin tüketimi 2010 yılında 2 milyon 771 bin 356 ton olurken, 2011 yılında tüketim yüzde 5.4 oranında azalarak 2 milyon 622 bin 367 tona geriledi. Motorin tüketimi ise 16 milyon 504 bin 148 ton olurken yüzde 5.7 oranında artarak 17 milyon 437 bin 943 tona çıktı.


Akaryakıt fiyatları aralık 2011’de 6, Ocak 2012’de 11 kere ayarlandı. 1 Aralık 2012’de 4.22 TL olan kurşunsuz benzinin fiyatı Ocak 2012 sonunda 4.37 TL’ye yükseldi. Benzin iki ayda 15 kuruş zam gördü. Aralık ve ocak aylarında  1 - 2 kuruş düzeyinde yapılan zamlar, şubat ve mart aylarında hızlanarak devam etti. 21 Şubat’ta 7 kuruş, 10 Mart’ta 10 kuruş ve 20 Mart’ta yapılan 10 kuruş zamdan sonra Benzin fiyatı 4.65 TL’ye dayandı. Yılbaşından bu yana benzinin fiyatı yüzde 7 oranında artış gördü. Zamların şubat ve mart ayındaki tüketim rakamlarında daha fazla gerilemeye neden olacağı belirtiliyor.

Araç sayısı yüzde 74 arttı


Öte yandan trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı ocak ayında, bir önceki aya göre yüzde 74.4 artarken, 2011 yılının ocak ayına göre de yüzde yüzde 20 azaldı. Ocakta 125 bin 951 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafikteki toplam artan taşıt sayısı 111 bin 348 oldu. Ocak ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı otomobillerin yüzde 40.1’i LPG, yüzde 37.1’i benzin, yüzde 22.1’i dizel yakıt kullanan araçlardan oluştu.


Zamların etkisi şubat ve martta daha belirgin olur’


Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Erol Metin, benzin ve motorin satışlarının ağırlıklı olarak bu yıl daha ağır geçen kış şartları nedeniyle düştüğünü, akaryakıt fiyat artışlarının da bu düşüşte etkisi olduğunu söyledi. Erol Metin, şöyle konuştu:


“Akaryakıt zamlarının tüketim üzerindeki etkisi şubat ve mart aylarında daha fazla görülecek. Petrol fiyatları ve kur artışına bağlı olarak akaryakıt zamları şubat ve martta meydana geldi. Bölgesel riskler petrol fiyatlarındaki artışın süreceğini gösteriyor ama inşallah daha fazla artmaz. Şimdilik arz ve talep dengede. Biz sektör olarak fiyatların artmasını istemiyoruz. Fiyat artınca tüketicinin hassasiyeti artıyor, tüketim düşüyor.”

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM VİZYONU
400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM VİZYONU
SUZAN TEMELLİ'DEN YENİ SİNGLE
SUZAN TEMELLİ'DEN YENİ SİNGLE
ECE AVCI SANAT DÜNYASINI SALLAYACAK
ECE AVCI SANAT DÜNYASINI SALLAYACAK
BAKIŞINA YANDIM İLE ZİRVEYE
BAKIŞINA YANDIM İLE ZİRVEYE
AYBÜKE ALBERE’DEN GÜÇLÜ HAMLE
AYBÜKE ALBERE’DEN GÜÇLÜ HAMLE
KAYBANA SEVDALIK
KAYBANA SEVDALIK
GECELERİN EFENDİSİNDE YOK YOK
GECELERİN EFENDİSİNDE YOK YOK
KRALIN KIZI
KRALIN KIZI
DEMİRHAN' DAN YENİ TEKLİ
DEMİRHAN' DAN YENİ TEKLİ
ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM
ŞEN KIZLAR DOLU DİZGİN YOLA DEVAM
DİLARA KIRMIT TAHLİYE OLDU
DİLARA KIRMIT TAHLİYE OLDU
IRAK'TA PİŞTİ, TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ
IRAK'TA PİŞTİ, TÜRKİYE'YE DÜŞTÜ
ÖMÜR GEDİK VE GÜLDEN KARABÖCEK SAHNEYİ SALLADI
ÖMÜR GEDİK VE GÜLDEN KARABÖCEK SAHNEYİ SALLADI
AKADEMİSYEN VE MÜZİSYEN
AKADEMİSYEN VE MÜZİSYEN
İLİK NAKLİ BAŞARILI GEÇTİ
CANSEVER’DEN SEVİNDİREN HABER
İLİK NAKLİ BAŞARILI GEÇTİ
ELİF AKBAŞ’TAN DİZİYE DAMGA VURAN ŞARKI
ELİF AKBAŞ’TAN DİZİYE DAMGA VURAN ŞARKI
GÖNÜLLERE DE DOKUNDU
GÖNÜLLERE DE DOKUNDU
MADDİ DURUMU OLMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAK
MADDİ DURUMU OLMAYAN ÇİFTLERE UMUT OLACAK
ANADOLU MOTİFLERİNİN ÇAĞDAŞ YORUMU
ANADOLU MOTİFLERİNİN ÇAĞDAŞ YORUMU
ATARIM İÇİME
ATARIM İÇİME

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM VİZYONU

YAKINDA AÇILIYOR

İKRAMİYE NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK

GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle