MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

YARGITAYDAN ÖZEL KARAR

Ana SayfaGüncelYARGITAYDAN ÖZEL KARAR
YARGITAYDAN ÖZEL KARAR

Mobbing konusu, kanıtlaması oldukça güç olduğundan çalışanların çok fazla sıkıntı yaşadıkları bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Arabulucu Av. Tuğba Tüfek Türkan, bu konuda Yargıtay 12. Ceza Dairesinin özel kararına dikkat çekerek, kişinin bu olguyu ispatlamasının başka bir yolu yok ise; iş yeri ortamında kendisine hakaret edeni izinsiz cep telefonuna kaydetmesinin suç teşkil etmeyeceğini ifade etti.

22 Şubat, 2021, Pazartesi 23:00
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

“İş yerinde psikolojik taciz” kavramının uluslararası literatürde yaygın kullanım şekli olan “Mobbing” terimi, Türk Dil Kurumu tarafından “Bezdiri” olarak tanımlanmıştır.

Bezdirinin anlamı ise, iş yeri, okul gibi topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama ve gözden düşürmedir.

Uygulamada mobbing mağduru işçilerin bu durumu ispat etmekte güçlük yaşadığını gözlemlemekteyiz. Zira iş yeri ortamında mobbing varsa dahi, hukuka aykırı bu eylemler genellikle kişi yalnız olduğunda gerçekleştirildiğinden, çalışanın bu eylemleri ispat etmesi oldukça güç bir durumdur.

Bu nedenle pek çok çalışan, mobbinge uğradıklarını kanıtlamak için izinsiz ses kaydı ya da görüntü alıp alamayacaklarını sormaktadırlar. Normal koşullar altında bu şekilde izinsiz kayıt alınması Türk Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.

Ancak Yargıtay 12. Ceza Dairesi;

Kişinin bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda, (Örneğin; kendisine karşı işlenmekte olan cinsel saldırı, hakaret, tehdit, iftira veya şantaj gibi) bir suç söz konusu olduğunda ya da kendisine veya aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırıyı önlemek için, kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmasını engelleyip, yetkili makamlara sunarak güvence altına almak amacıyla, saldırıyı gerçekleştiren tarafın bilgisi ve rızası dışında, konuşma ve haberleşme içeriklerini veya özel hayata ilişkin ses ve görüntülerini dinleme, izleme ya da kaydetme eylemlerinin hukuka aykırı olduğunu kabul etmek mümkün olmadığı gibi, esasen bu hallerde kişinin hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle hareket ettiğinden de söz edilemeyeceği gerekçesi ile özel bir karara imza attı.

“Kişinin eylemi başka türlü ispat etmesinin mümkün olmadığını belirten ve bu savunmayı doğrulayan bilirkişi raporuna göre, sanığın başkaca şekilde ispatlanması mümkün olmayan bir hal içerisindeyken, toplantıda kendisine yönelik hakaret içerikli konuşmayı kayda alması eyleminin hukuka aykırı olduğunu kabul etmenin mümkün olmadığı” yani, “Aleni olmayan toplantıda kendisine hakaret edenin konuşmasını telefonuna kaydetmenin suç oluşturmadığı” yönünde bir karar vermiştir.

Özetle, şayet mobbinge uğrayan kişinin bu olguyu ispatlamasının başka bir yolu yok ise; iş yeri ortamında kendisine hakaret edeni izinsiz cep telefonuna kaydetmesi suç teşkil etmeyecektir.

 

 

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

AYNUR ÖZDEMİR’DEN İDDİALI ÇIKIŞ
AYNUR ÖZDEMİR’DEN İDDİALI ÇIKIŞ
DAN BROWN'UN HAYRANLARI KUYRUK OLDU
DAN BROWN'UN HAYRANLARI KUYRUK OLDU
KALBEN’DEN ARSUZ’DA EL SANATLARINA DESTEK
KALBEN’DEN ARSUZ’DA EL SANATLARINA DESTEK
FESTİVAL FİLMİNE HAZIRLANIYOR
FESTİVAL FİLMİNE HAZIRLANIYOR
TETSED’DEN MUSTAFA SANDAL’A TEPKİ
TETSED’DEN MUSTAFA SANDAL’A TEPKİ
HAMİYET SÖZLERİYLE PEMBE KARAVANI SALLADI
HAMİYET SÖZLERİYLE PEMBE KARAVANI SALLADI
MAGAZİN VE MÜZİK DOLU GECE
MAGAZİN VE MÜZİK DOLU GECE
BODRUM ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR
BODRUM ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR
KARON ESTATE AGENTS GÜVENİLİR GAYRİMENKUL ORTAĞINIZ TAYLAND’DA
KARON ESTATE AGENTS GÜVENİLİR GAYRİMENKUL ORTAĞINIZ TAYLAND’DA
ENGİN DEMİRCİOĞLU’NA ANTALYA’DA “ENİŞTE” SEVGİSİ
ENGİN DEMİRCİOĞLU’NA ANTALYA’DA “ENİŞTE” SEVGİSİ
BESTE ATÖLYESİ KADER KARAKAŞ YENİDEN
BESTE ATÖLYESİ KADER KARAKAŞ YENİDEN
KADINA SAĞLIK İKİNCİ SEZONUYLA DEVAM EDİYOR
KADINA SAĞLIK İKİNCİ SEZONUYLA DEVAM EDİYOR
DÜNYA STARLIĞI YOLUNDA MUHTEŞEM YETENEK
DÜNYA STARLIĞI YOLUNDA MUHTEŞEM YETENEK
İLK GÖRÜŞTE DİYENLER
İLK GÖRÜŞTE DİYENLER
SPORCU ANNENİN ŞAMPİYON OĞLU
SPORCU ANNENİN ŞAMPİYON OĞLU
EMEĞİMİ ÇALDILAR
EMEĞİMİ ÇALDILAR
MOSKOVA FASHİON WEEK’TE EMRE ERDEMOĞLU İMZASI
MOSKOVA FASHİON WEEK’TE EMRE ERDEMOĞLU İMZASI
FENOMEN SESSİZLİĞİNİ BOZDU
FENOMEN SESSİZLİĞİNİ BOZDU
GÜLİZ AYLA 5. KEZ AMERİKA TURNESİNDE
GÜLİZ AYLA 5. KEZ AMERİKA TURNESİNDE
GÖKÇE NEFESLERİ KESTİ
GÖKÇE NEFESLERİ KESTİ

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNCEL

KUVVETLİ YAĞIŞ, FIRTINA VE TOZ TAŞINIMI GELİYOR

GİRNE FEST 25’TE YILDIZLAR GEÇİDİ

NAVİTAS SPORTS, MASLAK’TA 22. TESİSİNİ AÇTI

OKULA DÖNÜŞ SÜRECİNDE BU HATALARI YAPMAYIN

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle