MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

YPG, REJİMİN, RUSYA’NIN PİYONUDUR

Ana SayfaGüncelYPG, REJİMİN, RUSYA’NIN PİYONUDUR
YPG, REJİMİN, RUSYA’NIN PİYONUDUR

Davutoğlu, Suriye’nin Azez kentinde YPG’ye yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında, "Azez’in düşmesine izin vermeyiz" dedi.

15 Şubat, 2016, Pazartesi 19:51
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Suriye Türkiye sınırını Rusya'nın hava, İran'ın kara desteğiyle kapatmaya çalışan terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye Davutoğlu'ndan sert uyarı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Azez kentinde YPG'ye yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında, "Azez'in düşmesine izin vermeyiz" dedi. Başbakan Davutoğlu, "Bugün Türkiye'de PKK, Suriye'de YPG Rusya'nın açık bir enstrümanı, bir aracı konumundadır ve onun yayılmacı politikalarının piyonlarıdır" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çalışma ziyareti kapsamında yapacağı Ukrayna ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını uçakta cevapladı.

Salih Müslim'in 'geri adım atmayacağız' yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Geri adım atmayacağız' demesinin bir anlamı yok. Geri adım attılar. Şu anda Azzez civarında YPG unsurları Azzez'den uzaklaştırıldı. Azzez'e yaklaşırlarsa en şiddetli tepkiyi görürler. Azzez'in düşmesine izin vermeyeceğiz. Çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek, bunu Biden'a da söyledim.

Bu anlamda Salih Müslim'in açıklamalarının anlamı yok. Türkiye'nin müdahalesi olmamış olsaydı şu anda Tel Rıfat ile Azzez'i ele geçirmiş olacaklardı. Azzaz'a bir buçuk kilometre yaklaştıkları için biz uyardık. Biz, Rusya'yı da kaç kez uyardık. Yapmayın, sınırımıza yaklaşmayın, ihlal etmeyin, bu uyarıları dinlemedikleri için bu oldu.

Aynı şekilde YPG'yi de uyardık. Fırat'ın batısına geçmeyeceksiniz, Azzaz'a da yaklaşmayacaksınız. Şimdi de uyarıyoruz, yaklaşmayacaklar. Türkiye üzerinden Avrupa'nın bu göç akınları üzerinden bası altında tutulması. Bu, sadece Türkiye'ye dönük bir hamle değil. Bu, Ukrayna konusunda AB ile problem yaşayan Rusya'nın Avrupa'ya dönük bir hamlesidir. Sayın Merkel'le bu konuda aynı fikre sahibiz. Ukrayna üzerinden Avrupa, Suriye üzerinden Türkiye'ye dönük bir hamle. Onun için son dönemde Türkiye ile AB politikalarında ciddi bir yakınlaşma var. Çünkü biliyoruz ki biz Ukrayna'da da, Suriye'de de hamleler hem Avrupa'ya dönük hamleler" şeklinde konuştu.

Cenevre görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, "Rusya, Halep-Türkiye koridorunu kapattı. YPG niye saldırıyor şimdi? Masaya benim de oturmam lazım diye göstermeye çalışıyor. Rusya, YPG'yi kullanarak demeye çalışıyor ki, Cenevre masasında YPG olsun. YPG'yi masaya çekme çabası var. Muhalefet safında YPG'nin masaya oturmasına izin vermedik, vermeyeceğiz. YPG, rejimin, Rusya'nın piyonudur" diye konuştu.

PYD RUSYA'NIN ENSTRÜMANIDIR

Bir gazetecinin PYD ve YPG'nin Azez çevresindeki hareketliliğine ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, "Tabii YPG'ye yönelik çağrıların bir anlamı var. Çünkü YPG, şu anda Rusya'nın Suriye'deki enstüramanıdır. Bunu hem iç kamuoyumuzun hem uluslararası kamuoyunun doğru okuması lazım. Eğer, Rusya Suriye'deki rejimi destekleme konusunda en güçlü enstrümanı nedir diye sorarsanız bu YPG'dir.

Suriye krizinin başından itibaren de Suriye rejiminin en önemli enstrümanlarından biri yine YPG'dir. Dolayısıyla YPG'yi Suriyeli bir aktör olarak görmem mümkün değil. YPG, bir taraftan Suriye rejiminin aracıdır, bir taraftan da açıkçası Rusya'nın bir piyonu mahiyetinde işlev görmektedir. Bu piyon, kendisini DEAŞ'a karşı mücadele ediyorum diyerek meşrulaştırmaya çalışıyor.

Peki, Azzaz ve civarında DEAŞ var mı? Yok. Peki, Halep'in kuzeyinde DEAŞ var mı? Yok. Orada ne arıyorlar?" dedi.

"Fırat'ın doğusunda Kobani'de DEAŞ'a karşı mücadele edildi" diyen Davutoğlu, "Biz de destek verdik, Kobanili kardeşlerimizi aldık, peşmergenin Kobani'ye geçmesine izin verdik. Türkiye'ye karşı olmayan unsurlarla biz de destek sağladık ama Azzaz bölgesinde tek bir DEAŞ mensubu yokken Rusya havadan Azzaz'a, Halep'e saldıracak, karadan İranlı, Şii milisler saldıracak. Bunun başka bir anlamı var, herkesin bunu görmesi lazım" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Türkiye'de PKK, Suriye'de YPG Rusya'nın açık bir enstrümanı, bir aracı konumundadır ve onun yayılmacı politikalarının piyonlarıdır. Bu doğru görülmezse, ileride daha başka sıkıntılar doğar. Bizim tutumumuzun son derece meşru bir temeli var. Birincisi, Türkiye kendi güvenliğini korumak için her türlü tedbiri alır. Hiçbir ülke Suriye'deki gelişmelerden Türkiye kadar etkilenemez. Dolayısıyla bu güvenlik tedbirlerini almaktan tereddüt etmeyiz. İkincisi, Suriye içindeki gelişmeler bağlamında da ılımlı muhalefeti yok etmeye, Halep-Türkiye koridorunu Azzaz üzerinden de YPG'yle kapatmaya, sonraki aşamada da Azzaz'ın da doğusuna geçerek YPG'nin Kobani'den gelen, gelmesi muhtemel YPG'lilerle birleşme teşebbüsleri karşısında Türkiye'nin tavrı başından belliydi. YPG Fırat'ın batısına, Afrin'in de doğusuna geçmeyecek. Buralarda ılımlı muhalefet var. Ilımlı muhalefeti desteklemek Suriye'de siyasal sürecin başarıya ulaşması için bir şart. Dolayısıyla bu açıklamaları takip ediyoruz ancak bu açıklamaları bu alandaki tabloyu görerek değerlendirmenin faydalı olduğu kanaatindeyim."

 

Türkiye'nin bu konuda kararlı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "YPG'nin Azzaz'a yönelik her saldırısı, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını önemli ölçüde artırmaktadır. Bu saldırılar aynı zamanda büyük bir mülteci akınına da yol açmaktadır. Dolayısıyla bir Türkiye'ye mülteci akınlarının önlenmesi. İki, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlanması. Üç, ılımlı muhalefetin Rusya, İran, Suriye rejim güçleri yanında YPG ile katılmasının önüne geçmek için bu yaklaşımımız sürecek. Gerekli gördüğümüz yerde gerekli müdahaleleri kullanırız" diye konuştu.

 

"SAVAŞ ÇIĞLIĞI LOBİSİ OLUŞTURMASI DOĞRU DEĞİL"

"Suriye'ye yönelik olarak kara operasyonu gündemde, böyle bir şey söz konusu mu?" sorusuna Davutoğlu, "Şöyle bir algı yansıtılıyor biraz da Rusya tarafından bilinçli olarak yapılıyor bu algı operasyonu, 'Bir dünya savaşı çıkabilir'. Rusya, bunu gündemde tutarak dünyayı tedirgin etmeye ve kendi politikalarını dikte etmeye çalışıyor. Bizim böyle bir algı operasyonuna gelmememiz lazım. 5 yıldır çevremizde, Suriye, Irak, Yemen, Ukrayna'da savaş var, Türkiye'yi biz bu savaşın dışında tuttuk. Gerekli olmadıkça herhangi bir adım atmadık ama gerekli olduğunda da adım atmaktan kaçınmadık. Dolayısıyla, kimsenin böyle bir savaş çığlığı lobisi oluşturması doğru değil. Türkiye, gerekli gördüğü tedbirleri alır ancak bu tür tedbirlerini alırken Türkiye'nin istikrarının etkilenmemesine özen gösterir. Dolayısıyla, bu tür spekülasyonları 'savaşa giriyoruz, girdik' gibi, kesinlikle gündemde tutmamak lazım" karşılığını verdi.

"Kara harekatının zorunlu olup olmadığına" ilişkin bir soru üzerine Başbakan Davutoğlu, "Biz, daha Suriye'de güvenli bölge ihtasını söylemiştik. Eğer o zaman güvenli bölge ihtası olmuş olsaydı ve hava operasyonları olmamış olsaydı bugün Suriye'de çok farklı bir tablo olmuş olabilirdi. Suriye'deki temel problem başından itibaren Suriye rejiminin ve şimdi de Rusya'nın havadan yaptığı saldırılar. Yani, karada kendi vatanını savunan Suriyeli kardeşlerimize bir üstünlük kuramayınca hava gücüyle Suriyeli kardeşlerimizin üzerine bombalar yağdırıyor. Esas problem burada hava saldırılarının durmasıydı. Bu sağlanamadı. Türkiye'nin yıllardır söylediği gerekli adımlar atılmadı. Türkiye'nin öngördüğü politikalar uygulanmaması dolayısıyla ne kadar büyük hatalar yapıldığı Batı basınında yer alıyor. Şu anda önce hava saldırıları durmalı, arkasından alanda savaş suçu işleyen rejim unsurları ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin dışında kalan ve Suriye halkının temsilcisi olan gruplar desteklenmeli ve belli bir dengeyle Suriye'de barış süreci inşa edilmeli" diye konuştu.

"Rusya'nın Suriye'de hastane, fırınları vurduğu yönünde bilgiler var, neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Hastaneler, fırınlar ve kamplar. Rusya'nın şu anda yapmak istediği şiddetin en uç noktasını uygulayarak halkı tedirgin etmek. Esad rejimi kalsın gibi bir psikolojiye halkı sokmak. Zaten Rusya bunu Çeçenistan'da da aynı taktiği uyguladı, şu anda Suriye'de uyguladığı taktikle Çeçenistan'da uyguladığı taktik aynı. Bizim, bu anlamda bütün Batı ülkelerini Joe Biden'a söylediğim açık ve netti. Türikye, yanında, çevresinde böylesine bir savaşın etkilerine daha fazla bigane kalamaz" şeklinde konuştu.

SELİN SAYEK İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR

"Selin Sayek Böke'nin Hristiyan olduğu tartışmalarına" ilişkin soruya Davutoğlu, "Çok net bir tavır takınmak lazım. Türkiye Cummhuriyeti Devleti'nin bütün vatandaşları eşit haklara sahiptir, herhangi bir vatandaşın geçmiş kökeni etrafında yapılan tartışma kesinlikle insan haklarına aykırıdır ve etnik bir ırkçılık dozu taşır. Biz, kimsenin geçmiş kökenini araştırmak üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmayız. Türkiye'de Kürt, Türk, Sünni, Alevi 78 milyon vatandaş eşittir. Siyaseten bunu istismar edenlerin siyasi ahlaka aykırı davrandığı kanaatindeyim. Bu konuda Selin Hanım'ın açıklamalarının doğru olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum" karşılığını verdi.

İyigunler.net

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

GELİŞMENİN SONU YOK
GELİŞMENİN SONU YOK
TÜMKİAD HEYETİ’NDEN İSTANBUL VALİSİNE ZİYARET
TÜMKİAD HEYETİ’NDEN İSTANBUL VALİSİNE ZİYARET
MİLAS ZEYTİNYAĞININ SAĞLIK AÇISINDAN DEĞERİ ANLATILDI
MİLAS ZEYTİNYAĞININ SAĞLIK AÇISINDAN DEĞERİ ANLATILDI
GENÇ MÜZİSYENDEN MUHTEŞEM PERFORMANS
GENÇ MÜZİSYENDEN MUHTEŞEM PERFORMANS
GÜLBEN ERGEN’DEN BOMBA GİBİ DÖNÜŞ
GÜLBEN ERGEN’DEN BOMBA GİBİ DÖNÜŞ
HEDEF 5 BİN ÇOCUK
HEDEF 5 BİN ÇOCUK
KARDEŞİ BERK İLE İSVİÇRE'DE BULUŞTU
KARDEŞİ BERK İLE İSVİÇRE'DE BULUŞTU
SU AKKUYU YENİ YAŞINI ÇIRAĞAN SARAYI’NDA KUTLADI
SU AKKUYU YENİ YAŞINI ÇIRAĞAN SARAYI’NDA KUTLADI
KOPYA DEĞİL İMZA OLMAK İSTİYORUM
KOPYA DEĞİL İMZA OLMAK İSTİYORUM
DELİLİK VE SOYLULUK KAVRAMLARI YENİDEN YORUMLANIYOR
TRAJEDİNİN KOMİK YÜZÜ
DELİLİK VE SOYLULUK KAVRAMLARI YENİDEN YORUMLANIYOR
TÜRK İŞ KADINLARI AVRUPA SAHNESİNDE
TÜRK İŞ KADINLARI AVRUPA SAHNESİNDE
HEDEF 10 BİN ÇOCUK VE EBEVEYNE ULAŞMAK
HEDEF 10 BİN ÇOCUK VE EBEVEYNE ULAŞMAK
YILIN EN İYİ 50 GİRİŞİMİ BELLİ OLDU
YILIN EN İYİ 50 GİRİŞİMİ BELLİ OLDU
KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE MUHTEŞEM GECE
KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE MUHTEŞEM GECE
MÜZİK VE DOSTLUK DOLU MUHTEŞEM BİR GECE
MÜZİK VE DOSTLUK DOLU MUHTEŞEM BİR GECE
BABASININ AŞKINA ŞARKI YAZDI
BABASININ AŞKINA ŞARKI YAZDI
ANIL EMRE DALDAL VE MERVE KARAGÖZ’DEN DUYGUSAL DÜET
ANIL EMRE DALDAL VE MERVE KARAGÖZ’DEN DUYGUSAL DÜET
MODA VE MÜZİĞİN BÜYÜLEYİCİ BULUŞMASI
MODA VE MÜZİĞİN BÜYÜLEYİCİ BULUŞMASI
CEMAL GÜNBAŞ’IN DOĞUM GÜNÜNE ÜNLÜ AKINI
CEMAL GÜNBAŞ’IN DOĞUM GÜNÜNE ÜNLÜ AKINI
STÜDYO ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
STÜDYO ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNCEL

GELİŞMENİN SONU YOK

MİLAS ZEYTİNYAĞININ SAĞLIK AÇISINDAN DEĞERİ ANLATILDI

ATA’NIN ARAMIZDAN AYRILIŞININ 87. YILI

HEDEF 10 BİN ÇOCUK VE EBEVEYNE ULAŞMAK

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle