Yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Dünyayı ve insanları ilgilendiren sonuçlar. Yeryüzünde yaklaşık olarak 50 bin üniversite bulunuyormuş. Bunlar dünyanın farklı bölgelerinde ve eşitsiz olarak dağılım göstermektedir. İlginç gelen bir durum da en fazla üniversiteye sahip ülkeler Hindistan, ABD ve Çin gözüküyor. Türkiye’deki üniversite sayısı net olmamakla birlikte 208 olarak görülüyor.
Önceki yıllarda üniversite sayıları fazla değildi. Net olarak bilinen üniversiteler genelde üç ilimizde bulunmaktaydı. Ankara, İstanbul ve İzmir. Türkiye’nin en donanımlı ve seçkin fakülteleri buralarda konumlanmıştı. Mesela Tıp fakülteleri konusunda Ankara ve İstanbul ilimiz dikkat çekmekteydi. Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi en yüksek puanla öğrenci alan kurum özelliğini hep korumuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çapa) ve Cerrahpaşa Tıp fakülteleri bu alanda ünlüdür. Yine Ankara Üniversitesi de isminden çokça bahsettirmiştir. Bugün tıp fakültelerinin sayısı da çok fazlalaştı. Mesela hukukta da durum aynı sayılır. Geçmişte sadece Ankara, İzmir, İstanbul üniversitelerinde hukuk fakülteleri varken bugün çoğu özel üniversitelerde olmak üzere hızla yaygınlaştı. Haliyle eğitim kalitesinde de düşüşler var. Şaşırtıcı olanı artık tıp mezunları da hukuk mezunları da işsiz kalabiliyor
Eğitim ilkokuldan başlayıp, orta öğretim ve üniversiteye kadar uzanan bir serüven. Köyde yaşayan insan da, şehirde yaşayan insan da iyi bir eğitim almak ister. Fakir de okuma hakkına sahiptir zengin de. Gel gör ki ekonomik sıkıntılar nedeniyle eğitimlerini tamamlayamayan milyonlarca insan mevcuttur. Halbuki eğitim yeryüzünde yaşayan bütün insanlar için bir haktır. Normalin üstünde zekaya sahip ama okuma imkanlarını bulamayıp telef olan milyonlarca genç insan var dünyada. Bu insanlık için vahim durumdur.
Dünyada eğitim eşitsizliğinin giderilmesi konusunda insanlık geç kalmıştır. Ayrıcalıklı ve dezavantajlı gruplar arasındaki eğitim farklılıkları giderilmelidir. Her insan hiçbir ayırım gözetilmeksizin öğrenim ve eğitim hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye ve zümreye ayrıcalık tanınamaz.
Unutulmasın ki öğrenme, kişinin kendisini daha iyi anlamasını ve daha fazla şeyler öğrenmesini sağlayacak; daha iyi kararlar verebilmesini, çözümler üretebilmesini, daha küçük ya da daha büyük konularda daha fazla bilgi sahibi olmasını, kendini daha iyi ifade edebilmesini sağlayacaktır.
Sırf bir meslek sahibi olmak için değil topluma, insanlığa iyi yönde değerler katabilmek için okumanın önemi büyüktür. Bu bakımdan iyi bir eğitim için devletler vatandaşları için her türlü fedakarlığı yapmalıdır. Hepimiz eğitim konusunda bir birbirimize yardımcı olmalıyız. Eğitim ve bilgi kurtaracaktır.
Hoş çakalın
MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
GAZETECİ - YAZAR
Yorum Yazın