MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

EMLAK SEKTÖRÜNDE DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Ana SayfaEkonomiEMLAK SEKTÖRÜNDE DOLANDIRICILARA DİKKAT!
EMLAK SEKTÖRÜNDE DOLANDIRICILARA DİKKAT!

TÜİK tarafından temmuz ayında duyurulan konut satış istatistiklerine göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,2 büyüyen gayrimenkul sektörü, küresel enflasyona rağmen potansiyelini kanıtladı. Ülke çapında büyük bir ekonomi oluşturan gayrimenkul sektöründe yetkisiz emlakçıların varlığına dikkat çeken uzmanlar, danışanları taşınmaz ticareti yetki belgesi olan emlakçıları tercih etmeleri konusunda uyardı.

12 Eylül, 2022, Pazartesi 17:25
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Türkiye'deki en büyük sektörlerden biri olan gayrimenkul, küresel enflasyona rağmen 2022'nin ilk yarısında büyümesini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından temmuz ayında yayımlanan Konut Satış İstatistikleri’ne göre konut satışlarının Ocak-Temmuz arasında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %24,2 arttığı görülürken, yılın ilk yarısında satılan konut sayısı toplam 820 bin 300 olarak kaydedildi. Geçtiğimiz temmuz ayında en çok konut satışı İstanbul’da yapılırken, İstanbul’u Ankara ve İzmir izledi. Denizli’nin tek RE/MAX ofis brokeri Ramazan Sakallı, emlak sektöründeki son gelişmeleri değerlendirerek gayrimenkul satın almak isteyen yatırımcıları uyardı.

Yetki belgesi olmayan emlakçıların mal sahiplerinden taşınmazlarını satabilmek için fahiş fiyatlar üzerinden taşınmaz değeri biçtiğini ve bu yüzden de piyasadaki fiyatların arttığını söyleyen Ramazan Sakallı, “Fiyatlardaki yükselişin bir sebebi de taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçılar. Mal sahiplerinin taşınmazlarını satma hakkını elde etmek için, mal sahiplerini de yanıltacak şekilde yüksek fiyatlardan değer biçiyorlar. Profesyonel emlak danışmanları bölge expertsiz fiyatlarına hakim olduğu için mülkün değerini doğru tespit edebiliyor. Bu durumda mal sahipleri taşınmazları yüksek fiyatla satmak için yetki belgesi olmayan emlakçılara satış yapılması için başvurabiliyor Yönetmelik, gayrimenkul satışının yetkili kimseler tarafından yapılacağını açıkça gösteriyor. Bu durumda gayrimenkul sahiplerinin mağdur olmamaları için profesyonel emlak danışmanlarına yönelmesi gerekiyor” dedi.

Emlak komisyonunda limit %4

5 Haziran 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in emlak ticaretine ilişkin tüm ayrıntıları ortaya koyduğuna dikkat çeken Ramazan Sakallı, “Yönetmelik gereği taşınmaz ticaretinin yetkili gayrimenkul ofisi ve emlak danışmanları tarafından yapılması gerekiyor. Danışmanlar için seviye 5 olarak tabir edilen bu yetki belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yapılan bir sınavda başarılı olanlara veriliyor. Ayrıca yine yönetmelikte belirtildiği üzere gayrimenkul satışlarında emlak danışmanlarının alabileceği tavan komisyon oranı KDV hariç %4 olarak belirleniyor. Fakat ne yazık ki sektörde bu belgeye sahip olmayan aracıların da olduğuna şahitlik ediyoruz. Vatandaşlar, bu kişilerle çalıştıklarında kapora dolandırcılığı dahil istemedikleri sonuçlarla karşılaşabiliyor. Bir ofisin veya danışmanın yetki belgesi olup olmadığı, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden kolaylıkla kontrol edilebilir. RE/MAX Revizyon olarak Denizli’de yeterlilik sahibi iş arkadaşlarımızın Seviye 5 sertifikasyon sınavına girmelerine aracılık ediyor ve başarılı adayların sektöre yetki belgeli emlak danışmanları olarak katılmasına olanak tanıyoruz” dedi.

Gayrimenkul sektöründe istihdam bir yılda yaklaşık %10 büyüdü

TÜİK tarafından haziran ayında yayımlanan Ücretli Çalışan İstatistikleri'ne atıfta bulunan RE/MAX Revizyon ofis brokerı Ramazan Sakallı, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “TÜİK’in Haziran 2022 verileri, gayrimenkul sektöründeki ücretli çalışanların bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,7 büyüdüğünü gösteriyor. Küresel koşullara rağmen başarılı emlak danışmanları için güçlü bir finansal potansiyel sunan emlak sektörünün; ifade ve ikna kabiliyeti güçlü, prezentabl, düzgün bir diksiyona sahip genç arkadaşlarımızın dikkatini çektiğini bu veriden de anlayabiliyoruz. RE/MAX Revizyon, Denizli’nin tek RE/MAX ofisi olarak konumlanıyor ve bünyemizde 30 emlak danışmanı arkadaşımız için istihdam yaratıyoruz. Remax’ın bünyesindeki aday danışanlara özel sunduğu eğitimler sayesinde hem MYK sınavlarına hazırlıyoruz hem de kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Bu arkadaşlarımız RE/MAX ekosistemine bağımsız birer girişimci olarak katılıyor." ifadelerini kullandı.

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

SANAYİDE KURUMSAL DÖNÜŞÜM HAMLESİ
SANAYİDE KURUMSAL DÖNÜŞÜM HAMLESİ
SEVCAN ALTINTAŞ’TAN SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE CESUR ÇIKIŞ
SEVCAN ALTINTAŞ’TAN SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE CESUR ÇIKIŞ
KIBRIS’TA MÜZİK DOLU GECE
KIBRIS’TA MÜZİK DOLU GECE
PSİKOLOJİ VE SANATI BULUŞTURAN UZMAN İSİM
PSİKOLOJİ VE SANATI BULUŞTURAN UZMAN İSİM
AŞKA DAİR TANIMIM DÖNEM DÖNEM DEĞİŞİYOR
AŞKA DAİR TANIMIM DÖNEM DÖNEM DEĞİŞİYOR
GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI
GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI
KADINA NEFES ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
KADINA NEFES ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
KKTC TURİZM VE BAŞARI ÖDÜLLERİ DAĞITILDI
KKTC TURİZM VE BAŞARI ÖDÜLLERİ DAĞITILDI
BOŞANINCA ZİNCİRLERİMDEN DE BOŞALDIM
BOŞANINCA ZİNCİRLERİMDEN DE BOŞALDIM
NOSTALJİ ADAM YİNE MEST EDECEK
NOSTALJİ ADAM YİNE MEST EDECEK
ŞAHİN İNAN TÜRKÜLERLE KALPLERE DOKUNDU
ŞAHİN İNAN TÜRKÜLERLE KALPLERE DOKUNDU
SENA ŞAHİN’DEN YENİ TEKLİ
SENA ŞAHİN’DEN YENİ TEKLİ
DAĞLARDIR DAĞLAR
DAĞLARDIR DAĞLAR
BİR SEVDİĞİM VAR
BİR SEVDİĞİM VAR
ZÜMRA’DAN ETNİK VE CESUR BİR ÇIKIŞ
ZÜMRA’DAN ETNİK VE CESUR BİR ÇIKIŞ
DİVA’DAN GİRNE ÇIKARMASI
DİVA’DAN GİRNE ÇIKARMASI
ELİF AYSEL NAZİM’DEN SAHNEDE BÜYÜLEYEN PERFORMANS
ELİF AYSEL NAZİM’DEN SAHNEDE BÜYÜLEYEN PERFORMANS
SILA’DAN YENİ ŞARKI
SILA’DAN YENİ ŞARKI
MAHMUT GÖRGEN’DEN SÜRPRİZ PROJELER
MAHMUT GÖRGEN’DEN SÜRPRİZ PROJELER
TÜRKİYE’NİN KURUMSAL İLİŞKİLER LİDERİ OLARAK ATANDI
TÜRKİYE’NİN KURUMSAL İLİŞKİLER LİDERİ OLARAK ATANDI

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI

TÜRKİYE’NİN KURUMSAL İLİŞKİLER LİDERİ OLARAK ATANDI

TÜRKİYE’DE YENİ YATIRIM ANLAŞMALARI

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ VİZYONU PAYLAŞILDI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle