MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

KONUTUN SATIŞ SÜRESİ UZADI

Ana SayfaEkonomiKONUTUN SATIŞ SÜRESİ UZADI
KONUTUN SATIŞ SÜRESİ UZADI

YÜKSEK enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle Türkiye’deki gayrimenkul fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Öyle ki son verilere göre Türkiye’de bir konutun pazarlama süresi 1 yılda 60 günden 86 güne, İstanbul’da ise bu rakam 61 günden 91 güne yükseldi. Konut kredisindeki yüzde 4’e çıkan artış oranları da konuta erişimi zorlaştırıyor.

19 Ocak, 2024, Cuma 20:35
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, “ Bunun sonucu olarak yatırımcıların Türkiye’de yeni bir konut almak yerine Avrupa ülkelerinde konut edinme eğilimi her geçen gün artıyor” dedi.

Dünya genelinde satın alınacak veya kiralanacak uygun fiyatlı konut eksikliği, küresel konut krizini körüklüyor. Dünya Bankası, 2025 yılına kadar 1,6 milyar insanın küresel konut sıkıntısından etkilenmesini öngörürken Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre çoğu ülkede konut fiyatları gelirlerden daha hızlı arttı .

EV SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞÜYOR

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumunda yer alan Türkiye’de de konut piyasasına erişim her geçen gün zorlaşıyor. Nitekim bu durum rakamlara da yansıyor. TÜİK tarafından her yıl yayımlanan konut sahipliği oranını da gösteren “Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri”ne göre Türkiye’de ev sahipliği bir önceki yıla göre 0.8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56.7 oldu. 2002-2022 yılları arasındaki veriler dikkate alındığında bu oranın, 2002'den beri en düşük konut sahibi olma oranı olduğu belirlendi.

Yüksek faiz oranları, enflasyon, döviz kurları nedeniyle ciddi şekilde düşen konut alıcılarının talebi, geri dönüş sürelerinin Türkiye'ye oranla daha kısa olması ve yüksek kira getirisi nedeniyle gayrimenkul yatırımları sınırları aşıyor. Yatırımcıların en çok rağbet gösterdiği ülkelerin başında ise İngiltere geliyor.

KİRA GELİRİ TÜRKİYE'YE GÖRE YÜZDE 65'İN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Yatırım yaparken amortisman sürelerinin kişinin tercihinde büyük rol oynadığını belirten Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, “İngiltere'deki projelerin Türkiye'deki eşdeğerlerine aynı parayı harcadıklarında yüzde 65'in üzerinde kira getirisi elde edilebilir. Bu durum Türkiye'de artan konut fiyatları karşısında yurt dışı yatırımını daha cazip hale getirdi. Türkiye fiyatlarıyla yurt dışında ev sahibi olabilirsiniz. İngiltere'de ev satın almak yatırımcılar için daha mantıklı geliyor. Ev fiyatları düşük olduğu için kira getirisi daha yüksek ve ev fiyatlarının artma potansiyeli daha fazla. Bu durumda İstanbul'da bir evin kendini amorti etmesi uzun yıllar alırken, İngiltere'de bu çok daha hızlıdır.

4.5 Milyon TL’ye Türkiye’de alacağınız bir evin ortalama kira getirisi 15 – 16 bin civarında seyrediyor. İngiltere’de ise aynı fiyata alacağınız evin kısa dönem kira getirisi ise daha yüksek düzeyde seyrediyor. Örneğin Eyüp’te 9-15 milyon lira civarında bir daire fiyatına; Bradford civarında 4.5 milyon liranın altında yeni inşa edilmiş bir daire bulabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yurt dışında yatırımı daha cazip hale getiriyor. İngiltere’deki kanuni düzen ve avukatlar üzerinden tamamen hukuki olarak devam eden süreç yatırımcıların güvenini kazanıyor ve talebini arttırıyor.” dedi.

“YATIRIMCI İÇİN GÜVEN VE İSTİKRAR”

Türk yatırımcıların yoğun ilgisinin en büyük nedenleri arasında İngiltere’nin sabit, güvenilir bir pazar olması olduğunun altını çizen Jeffery, sözlerine şöyle devam etti: “ Yatırımcı için güven ve İstikrar büyük önem taşıyor. Kişi, yatırımının geri dönüşümünü somut olarak görmek ister. İngiltere’nin en büyük tercih sebepleri arasında sterlinle kira getirisi elde etmek ve özellikle kuzey bölgesinde erişilebilir fiyatla konut sahibi olabilmek etkili.”

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

ZELİHA KENDİRCİ’DEN BİR MÜSLÜM GÜRSES KLASİĞİ
ZELİHA KENDİRCİ’DEN BİR MÜSLÜM GÜRSES KLASİĞİ
NEREYE BÖYLE
NEREYE BÖYLE
DİDEM BALÇIN, YAKIN DOSTUNU YALNIZ BIRAKMADI
DİDEM BALÇIN, YAKIN DOSTUNU YALNIZ BIRAKMADI
SAKARYALI HANIMLAR FEYFEST İLE İLERLİYOR
SAKARYALI HANIMLAR FEYFEST İLE İLERLİYOR
TENİS MAÇI YAPSAK İLYAS KAZANIRDI
TENİS MAÇI YAPSAK İLYAS KAZANIRDI
GELENEKSEL İFTAR DAVETİ DARÜLACEZE’DE DÜZENLENDİ
GELENEKSEL İFTAR DAVETİ DARÜLACEZE’DE DÜZENLENDİ
ÜMİT YALAZA YER ALTI DİZİSİNE DAHİL OLDU
ÜMİT YALAZA YER ALTI DİZİSİNE DAHİL OLDU
KOLTUK ALTINDAKİ ŞİŞLİK HER ZAMAN MASUM DEĞİL
KOLTUK ALTINDAKİ ŞİŞLİK HER ZAMAN MASUM DEĞİL
OĞLUNA ADADIĞI ANLAMLI ESER
OĞLUNA ADADIĞI ANLAMLI ESER
GURBET YILLARINI ŞARKISIYLA DİLE GETİRDİ
GURBET YILLARINI ŞARKISIYLA DİLE GETİRDİ
GÖNÜLÇELEN
GÖNÜLÇELEN
ATMOSFERİK BİR YOLCULUK
ATMOSFERİK BİR YOLCULUK
YARALI
YARALI
MÜZİK SEKTÖRÜNE İDDİALI GİRİŞ
MÜZİK SEKTÖRÜNE İDDİALI GİRİŞ
RAMAZAN AYINDA HARİKA İFTAR MENÜLERİ
RAMAZAN AYINDA HARİKA İFTAR MENÜLERİ
KADIN LİDERLER KULÜBÜNDEN KADINLARA İFTAR YEMEĞİ
KADIN LİDERLER KULÜBÜNDEN KADINLARA İFTAR YEMEĞİ
MÜZİK YAPIMCILIĞINA SOYUNDU
MÜZİK YAPIMCILIĞINA SOYUNDU
ABD’DE İKİ ÜNİVERSİTEDE İZLEYİCİYLE BULUŞTU
ABD’DE İKİ ÜNİVERSİTEDE İZLEYİCİYLE BULUŞTU
RAMAZAN’DA PROBİYOTİK VE LİF TÜKETİMİNE DİKKAT
RAMAZAN’DA PROBİYOTİK VE LİF TÜKETİMİNE DİKKAT
ZAMANSIZ BİR BULUŞMA
ZAMANSIZ BİR BULUŞMA

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

YAKINDA AÇILIYOR

İKRAMİYE NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK

GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI

TÜRKİYE’NİN KURUMSAL İLİŞKİLER LİDERİ OLARAK ATANDI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle