MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

RESMEN "GÜRCÜ" TAKLİDİ YAPAN VİRÜS

Ana SayfaEkonomiRESMEN "GÜRCÜ" TAKLİDİ YAPAN VİRÜS
RESMEN "GÜRCÜ" TAKLİDİ YAPAN VİRÜS

Devleti kullanıyor, gizli her bilgiyi çalıyor!

29 Mart, 2012, Perşembe 00:25
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Siber güvenlik ve korunma firması ESET, ilginç iletişim teknikleri kullanan bir botnet keşfetti. Sertifika ve dokümanları çalmayı amaçlayan “W32/Georbot” adlı truva atı, aynı zamanda bulaştığı makineden web kamerası aracılığı ile ses ve görüntü kaydedebilme ve yerel ağ içerisinde gezinebilme gibi yeteneklere de sahip. Truva atı, kendini güncellemek için enteresan bir şekilde Gürcistan devletine ait bir siteyi kullanıyor, bu nedenle ESET araştırmacıları özellikle Gürcistanlı kullanıcıların hedeflediğini düşünüyor. Etkilenmiş makinelerin, % 70’i Gürcistan’da. Onu Amerika, Almanya ve Rusya takip ediyor.

“W32/Georbot” adlı bulaşıcı yazılımın başka bir özelliği ise “uzak masaüstü yapılandırma” dosyalarını çalması ve bu sayede bilgisayar kullanıcısının herhangi bir açığını kullanmadan sisteme sızma olanağı vermesi. Üstelik bu zararlı yazılımın geliştirilmesine halen devam ediliyor, ESET’in rastladığı en güncel sürüm 20 Mart tarihini taşıyor. W32/Georbot’un binlerce bilgisayara yayılmasıyla oluşan botnet, aynı zamanda bir yedek mekanizmaya sahip. Sunucularına erişemediği durumlarda Gürcistan Devleti tarafından barındırılan bir sisteme eklenmiş özel bir web sitesine erişiyor.

“Hemen aklınıza Gürcistan hükümetinin işin içinde olduğu gelmesin. İnsanların sistemlerine bulaşan zararlı yazılımlardan genelde haberi olmuyor” diye not düşen ESET Güvenlik Müdürü Pierre-Marc Bureau, ayrıca Gürcistan Adalet Bakanlığı Veri Dolaşım Ajansı’nın bu durumdan haberdar olduğunu ve kendi soruşturmalarının yanı sıra ESET ile de işbirliği içerisinde olduklarını dile getiriyor. Etkilenmiş makinelerin % 70’i Gürcistan’da. Gürcistan’ı Amerika, Almanya ve Rusya takip ediyor. Türkiye’de henüz bir tespit söz konusu değil.

HEDEF GİZLİ DEVLET BİLGİLERİ Mİ?


ESET araştırmacıları botnet’in yönetim paneline de erişmeyi başardı ve bu sayede etkilenen makinelerin yerlerini belirledi. Bu konudaki en ilginç gelişme ise yönetim panelinde bulunan ve etkilenen sistemlerde hedeflenen dokümanların içeriğine ait bir liste. Listedeki kelimelerden bazıları; “bakanlık, servis, gizli, ajan, ABD, Rusya, FBI, CIA, silah, FSB, KGB, telefon, numara” şeklinde sıralanıyor.

DEVLET OPERASYONU DEĞİL


Bureau’ya göre web kamerası aracılığı ile kayıt, ekran görüntüsü, DDOS saldırısı gibi özellikler birden fazla defa kullanılmış. Komutlarını güncellemek için Gürcistan kaynaklı bir siteyi kullanıyor olması ilk bakışta Gürcistan halkının birincil hedef olduğunu düşündürüyor. Fakat diğer yandan bu tehdit pek de karmaşık değil. ESET araştırmacılarına göre bu türden bir operasyon devlet destekli yapılıyor olsaydı daha profesyonel ve gizli olması gerekirdi. En akla yakın teori Win32/Georbot’un bir grup sanal suçlu tarafından gizli bilgileri çalarak diğer organizasyonlara satmak amacı ile geliştirilmiş olması.

SANAL SUÇLAR GİDEREK PROFESYONELLEŞİYOR


ESET Araştırmacısı Righard Zwienenberg’e göre “Büyük oyuncular sahaya girdikçe sanal suçlar daha profesyonel ve hedefe yönelik duruma geliyor. W32/Stuxnet ve W32/Duqu bu türden hedefe yönelik, ileri teknoloji sanal suçlara birer örnek ve daha az karmaşık olsa da W32/Georbot’un da kendine has bazı yeni özellikleri mevcut. W32/Georbot’un “uzak masaüstü yapılandırma” dosyalarını aradığı göz önünde bulundurulursa hedeflenen bilgi oldukça fazla.”

Win32/Georbot’dan etkilenen ülkeler:
 

 

Ülke
 Yüzde
 
Gürcistan
 %70.45
 
ABD
 %5.07
 
Almanya
 %3.88
 
Rusya
 %3.58
 
Kanada
 %1.49
 
Ukrayna
 %1.49
 
Fransa
 %1.19
 
Diğer
 %12.83

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

TUANA MİNA BAHADIR SETLERE HAZIRLANIYOR
TUANA MİNA BAHADIR SETLERE HAZIRLANIYOR
SENA ŞAHİN’DEN YENİ TEKLİ
SENA ŞAHİN’DEN YENİ TEKLİ
VAKTİ GELENİN YOLU
VAKTİ GELENİN YOLU
ŞAHSENEM’DEN NEVRUZ’DA İZMİR’E UNUTULMAZ GECE
ŞAHSENEM’DEN NEVRUZ’DA İZMİR’E UNUTULMAZ GECE
ERKEN ÇOCUKLUKTA İHMAL EDİLEN BECERİ
ERKEN ÇOCUKLUKTA İHMAL EDİLEN BECERİ
ATİYE’DEN KIZINA MASAL GİBİ DOĞUM GÜNÜ
ATİYE’DEN KIZINA MASAL GİBİ DOĞUM GÜNÜ
NEVRA SEREZLİ’NİN TİYATROYA DÖNDÜĞÜ 11 ÖDÜLLÜ
NEVRA SEREZLİ’NİN TİYATROYA DÖNDÜĞÜ 11 ÖDÜLLÜ
HARBİYE’DE YILDIZLAR GEÇİDİ
HARBİYE’DE YILDIZLAR GEÇİDİ
ŞEBNEM DEMİR'İN JAPONYA KEYFİ
ŞEBNEM DEMİR'İN JAPONYA KEYFİ
GÖKHAN TEPE RÜZGARI ANTALYA'DA ESTİ
GÖKHAN TEPE RÜZGARI ANTALYA'DA ESTİ
YILDIZ TİLBE BURSA’YI SALLADI
YILDIZ TİLBE BURSA’YI SALLADI
KONTES YENİ NESİL MEYHANE SEZONA HIZLI GİRDİ
KONTES YENİ NESİL MEYHANE SEZONA HIZLI GİRDİ
DEMET AKALIN VE GÖKHAN ÖZEN RÜZGARI BAŞLIYOR!
DEMET AKALIN VE GÖKHAN ÖZEN RÜZGARI BAŞLIYOR!
TÜRKOLOG GÜLSEL ÖZKIRIM HAYATINI KAYBETTİ
TÜRKOLOG GÜLSEL ÖZKIRIM HAYATINI KAYBETTİ
SEFO VE İREM DERİCİ’DEN SÜRPRİZ DÜET
SEFO VE İREM DERİCİ’DEN SÜRPRİZ DÜET
CANSEVER’İN TEDAVİ SÜRECİ BAŞLADI
CANSEVER’İN TEDAVİ SÜRECİ BAŞLADI
BOSTANCI SAHNESİNDE BÜYÜLEDİLER
BOSTANCI SAHNESİNDE BÜYÜLEDİLER
MADERZAT TEOMAN’IN HAYALPEREST’İNİ YENİDEN YORUMLADI
MADERZAT TEOMAN’IN HAYALPEREST’İNİ YENİDEN YORUMLADI
ANTALYA'YI COŞTURDU
ANTALYA'YI COŞTURDU
BAYRAMIN İLK GÜNÜ KIBRIS'TA SAHNE ALDI
BAYRAMIN İLK GÜNÜ KIBRIS'TA SAHNE ALDI

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

YAKINDA AÇILIYOR

İKRAMİYE NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK

GETİP’TE YENİ DÖNEM SEVİM AYDIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI

TÜRKİYE’NİN KURUMSAL İLİŞKİLER LİDERİ OLARAK ATANDI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle