MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

SABUN OLACAK ZEYTİNYAĞI "SIZMA" DİYE ŞİŞELENDİ!..

Ana SayfaEkonomiSABUN OLACAK ZEYTİNYAĞI "SIZMA" DİYE ŞİŞELENDİ!..
SABUN OLACAK ZEYTİNYAĞI "SIZMA" DİYE ŞİŞELENDİ!..

Donma, kalite göstergesi değil Sabunluk zeytinyağlarını bile “sızma” diye şişelenip vitrine çıkarılınca Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi harekete geçti. Konsey, 117 şirketin ürünlerini “hileli” şüphesiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirdi. Konsey, “Markasız ürün almayın” uyarısı yaptı.

05 Nisan, 2012, Perşembe 15:57
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, sabun üretiminde kullanılması gereken asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip yağları “ısıl işlem”den geçiren ya da kanola, mısır gibi ucuz yağlarla karıştırarak elde ettikleri ürünleri “natürel sızma zeytinyağı” diye şişeleyip, pazarlayan firmalara karşı mücadele başlattı. 117 şirketi hileli üretim yaptıkları gerekçesiyle bakanlığa şikayet eden Konsey, tüketicileri de markasız ürün almamaları konusunda uyardı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, uygulamanın yeni başladığını, pratikte nasıl karşılık bulacağını yaşayarak göreceklerini dile getirdi. Ölken, “Hileli üretim yapan firmaların isimlerini yayınlamak kesin çözüm değil. Çünkü bunu yapan kişi ve kuruluşlar, zaten vurgunu yapıp, başka isimlerle yeniden ortaya çıkıyor” dedi. Sabunluk küspe yağ oluyor Uygulanan para cezalarının da caydırıcı düzeye ulaştırılması gerektiğini söyleyen Ölken, “Bizim durumumuz baldan daha kötü. Beyaz tenekeden tutun, ambalajlı ürüne kadar pek çok taklit ve tağşiş sorunu sektörde hâlâ dizboyu. Balda 1 ise zeytinyağında 5 sorun var.

Örneğin Ege’den giden prina (sabun yapımında kullanılan) Antep’te zeytinyağı diye satılıyor. Bunları önlemek gerekiyor” diye konuştu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Ümmühan Tibet de, zeytinyağındaki sahteciliğin, baldaki gibi gıda güvenliğini tehdid eden boyutta risk oluşturmadığını, ancak kalite açısından sorun yarattığını vurguladı. Sahte baldan farkı ne Balda, mısır şurubu gibi arının üretemediği bir madde kullanılarak, insan sağlığı açısından sakıncalı bir durum oluşuyor. Zeytinyağında ise zeytinyağının küspesinden elde edilen prina yağı kolon sızması diye adlandırılan yöntemle, zeytinyağının içine karıştırılabiliyor. Bu da yağın kalitesini bozup, faydasını azaltıyor.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi olarak “kalite kontrol programı” oluşturduklarını ve iç piyasadaki markalı üretimin yaklaşık yüzde 80’ini karşılayan 10 firmayla anlaşma imzaladıklarını anlatan Tibet, marketlerden ürün alıp bağımsız gelişmiş laboratuvarlarda analiz ettirdiklerini vurguladı. Hileyle mücadelede tüketicilerden ya da firmalardan ihbarları da değerlendirdiklerine dikkat çeken Tibet, analiz sonucu herhangi bir olumsuzluk tespit ettiklerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bunu bildirdiklerini kaydetti.

Hileye 117 firma karıştı

UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan ise, bugüne kadar kendilerine ulaşan 117 şikayeti Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’ne ilettiklerini, iletmeye de devam edeceklerini söyledi. Tan, ”Konsey olarak bu konuda takiplerimizi sürdürüyoruz. Zeytinyağı biraz daha kontrollü şekilde gidiyor. Üreticilerin yüzde 80-90’ı beyaz listede olduğu için yapanların oranı daha düşük seviyede kalıyor” dedi.

Donma, kalite göstergesi değil

Tüketiciler arasında yaygın bir inanış olan soğukta zeytinyağının donması, aslında bir kalite göstergesi olarak sayılmıyor. Kalitesiz, hileli zeytinyağlar da soğukta katılaşabiliyor. Zeytinyağının kaliteli olup olmadığı, ancak kokusu ya da tadıyla anlaşılabiliyor. Sadece donup donmadığı değil, renk unsuru da kalite kriteri olamıyor. Zeytinyağının renginin koyu yeşil ya da açık sarı olması, o ürünün daha kaliteli ya da kalitesiz olduğunu göstermiyor.

Hileli zeytinyağı nasıl anlaşılıyor

GENELDE sızma zeytinyağlarına belli ölçüde kanola, mısır, prina ve ayçiçek yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılarak, hileli yağlar elde ediliyor. Yapılan bu tağşiş (karıştırma), yüksek teknolojik analizlerle tespit edilse de, tüketiciler de donma derecelerindeki farklılıklara bakarak yağın tağşiş olduğunu anlayabiliyor. Derin dondurucuya 15 dakika bırakılan zeytinyağının bir kısmı donup, bir kısmı donmadığı taktirde bu yağda tağşiş olduğu kolayca anlaşılabiliyor. Ayrıca, farklı niteliklere sahip zeytinyağlarının karıştırılıp, nitelikli zeytinyağı gibi satılması da bir diğer hile yöntemi oluyor. Kolon sızması diye adlandırılan yöntemde ise asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip sabunluk yağlar, ısıl işlemden geçirilerek natürel sızma yağ standartlarına getiriliyor ve sızma zeytinyağı olarak satılıyor.



HÜRRİYET

 

 

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haber Caddesi

Haber Caddesi

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

TÜRK SANAT MÜZİĞİNDE TAZE BİR SOLUK
TÜRK SANAT MÜZİĞİNDE TAZE BİR SOLUK
CRUISE TURİZMİNDE ROTALAR GENİŞLİYOR
CRUISE TURİZMİNDE ROTALAR GENİŞLİYOR
KAFA GÜZEL OLSUN
KAFA GÜZEL OLSUN
60. ANAOKULU BÜYÜK COŞKUYLA AÇILDI
60. ANAOKULU BÜYÜK COŞKUYLA AÇILDI
OLUR ÖYLE HATALAR’DAN YENİ TEKLİ
OLUR ÖYLE HATALAR’DAN YENİ TEKLİ
YILIN SON KONSERİ KÖLN’DE
YILIN SON KONSERİ KÖLN’DE
YILA DAMGA VURAN FİNAL
YILA DAMGA VURAN FİNAL
500 ARAÇLIK KONVOYLA GÖRKEMLİ AÇILIŞ
500 ARAÇLIK KONVOYLA GÖRKEMLİ AÇILIŞ
MERAKLA BEKLENEN OYUNUN AFİŞİ SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI
MERAKLA BEKLENEN OYUNUN AFİŞİ SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI
ANKARA’DA YILIN EN BÜYÜK ORGANİZASYONU
ANKARA’DA YILIN EN BÜYÜK ORGANİZASYONU
TRUMP, HAYDAR ÇOLAKOĞLU’NU KABUL ETTİ
TRUMP, HAYDAR ÇOLAKOĞLU’NU KABUL ETTİ
MAVİ SAKAL EFSANESİ GERİ DÖNÜYOR
MAVİ SAKAL EFSANESİ GERİ DÖNÜYOR
DÜNYA GASTRONOMİ SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞTU
DÜNYA GASTRONOMİ SEKTÖRÜ İSTANBUL’DA BULUŞTU
DOĞRU BESLENME, MS’Lİ BİREYLERİN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTEBİLİR
DOĞRU BESLENME, MS’Lİ BİREYLERİN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTEBİLİR
ÜNLÜLER DÜĞÜNDE BULUŞTU
ÜNLÜLER DÜĞÜNDE BULUŞTU
ASLI ENVER’LE KARİZMA TESTİ
ASLI ENVER’LE KARİZMA TESTİ
DOSTLARI KİTAP LANSMANINDA YALNIZ BIRAKMADI
DOSTLARI KİTAP LANSMANINDA YALNIZ BIRAKMADI
MAGAZİN MASAYA YATIRILIYOR
MAGAZİN MASAYA YATIRILIYOR
2026'DA GERÇEK AŞKLAR GERİ DÖNÜYOR
2026'DA GERÇEK AŞKLAR GERİ DÖNÜYOR
GÜNDÜZÜM GECEMSİN
GÜNDÜZÜM GECEMSİN

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

EMEKLİLERE PROMOSYON SÜRPRİZİ

500 ARAÇLIK KONVOYLA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

HALKALI–KAPIKULE HIZLI TREN PROJESİNDE KRİTİK EŞİK AŞILDI: YOLCULUK 1,5 SAATE İNİYOR

EK ZAM UMUDU ZAYIFLADI

Haber Caddesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle