MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

19 MAYIS: BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İLK ADIM

Ana SayfaYazarlarSABİHA ÜNAL
19 Mayıs, 2026, Salı 19:05
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
19 MAYIS: BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İLK ADIM

 

19 Mayıs, Türk milletinin tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Ancak bu özel günü yalnızca bir tarih olarak görmek büyük bir eksiklik olur. Çünkü 19 Mayıs; umudun tükenmediğini, bir milletin ne kadar zor durumda kalırsa kalsın yeniden ayağa kalkabileceğini gösteren büyük bir mücadele ruhunun simgesidir. Bugün özgürce yaşayabiliyor, kendi bayrağımız altında bağımsız bir şekilde geleceğe bakabiliyorsak, bunun temelinde 19 Mayıs 1919’da başlayan o büyük direniş vardır.

O dönemin şartlarını düşündüğümüzde, verilen mücadelenin ne kadar büyük olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Osmanlı Devleti yıllarca süren savaşlardan çıkmıştı. Halk yorgundu, fakirdi ve umutsuzdu. Birçok şehir işgal edilmiş, insanların geleceğe olan inancı sarsılmıştı. Sokaklarda korku hâkimdi. İnsanlar yarının ne getireceğini bilmiyordu. Fakat tam da böyle bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, milletin yeniden umutla ayağa kalkmasının başlangıcı oldu.

19 Mayıs aslında yalnızca bir başlangıç değil, “teslim olmama” kararının tarihidir. Çünkü bazı milletler zor zamanlarda dağılır, bazı milletler ise tam tersine kenetlenir. Türk milleti o günlerde birlik olmayı seçti. İşte milli mücadeleyi bu kadar büyük yapan şey de buydu. İnsanlar ellerindeki son imkânlarla vatanlarını korumaya çalıştı. Açlık vardı, yokluk vardı, cephane eksikti ama inanç eksik değildi. Milli mücadele yıllarında yaşanan hikâyeler bugün bile insanın içini derinden etkiliyor. Anadolu’nun dört bir yanında kadınlar, erkekler, çocuklar, yaşlılar aynı amaç için mücadele etti. Çünkü mesele sadece toprak değildi; mesele özgür yaşamaktı.

Örneğin Şerife Bacı’nın hikâyesi, bu mücadelenin en unutulmaz örneklerinden biridir. Kastamonu’da kışın dondurucu soğuğunda cepheye cephane taşırken, mermiler ıslanmasın diye kendi battaniyesini cephanenin üzerine örttü. Kendisi donarak hayatını kaybetti ama taşıdığı mühimmat zarar görmedi. Bu olay aslında milli mücadelenin nasıl bir fedakârlık ruhuyla kazanıldığını açıkça gösteriyor. İnsanlar canlarını ortaya koyarken bile vatanı düşünüyordu. Sadece kadınlar değil, çocuklar da bu mücadelede büyük sorumluluklar aldı. Daha küçücük yaşta cepheye mermi taşıyan çocuklar vardı. Gençler eğitimlerini bırakıp vatan savunmasına koştu. Birçok asker günlerce aç kaldı, kilometrelerce yürüdü, soğukta savaştı ama geri adım atmadı. Çünkü biliyorlardı ki kaybedilen yalnızca bir savaş olmayacaktı; bağımsızlık tamamen yok olacaktı.

İşte 19 Mayıs’ın taşıdığı mücadele ruhu tam olarak budur. Vazgeçmemek… Şartlar ne kadar zor olursa olsun ayağa kalkabilmek… Umudun bittiği yerde yeniden umut olabilmek…

Bugün belki savaş meydanlarında mücadele etmiyoruz ama hayatın içinde herkesin kendi savaşı var. Gençlerin eğitim hayatında verdiği emek, insanların ayakta kalma çabası, ülkesine faydalı olmak için çalışan herkes aslında o mücadele ruhunun bugünkü devamıdır. Çünkü milli mücadele sadece silahla yapılmaz; bilgiyle, emekle, çalışmayla ve birlik olmakla da sürdürülür.

Bu nedenle Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın gençlere armağan edilmesi çok anlamlıdır. Atatürk, gençlere sadece bir bayram bırakmadı; aynı zamanda büyük bir sorumluluk emanet etti. Çünkü bir ülkenin geleceğini güçlü yapan şey, mücadele etmeyi bilen nesillerdir. Düşse bile yeniden ayağa kalkabilen, umudunu kaybetmeyen ve ülkesine sahip çıkan gençler, bir milletin en büyük gücüdür.

Bugün teknoloji gelişiyor, dünya değişiyor, hayat şartları farklılaşıyor. Ancak değişmeyen tek şey, bağımsızlığın değeri ve mücadele ruhunun önemidir. Çünkü özgürlük kolay kazanılmadı. Bu topraklarda yaşayan insanlar, bağımsızlık uğruna büyük bedeller ödedi. Bu yüzden geçmişimizi unutmadan geleceğe yürümek zorundayız.

19 Mayıs bize şunu öğretiyor: En zor anlarda bile bir çıkış yolu vardır. Yeter ki insanlar inancını kaybetmesin. Samsun’da atılan o ilk adım, yıllar sonra bağımsız bir devletin kuruluşuna dönüştü. O gün belki insanların elinde büyük imkânlar yoktu ama yüreklerinde büyük bir cesaret vardı. Ve bazen bir milletin kaderini değiştiren şey tam olarak budur. Bugün bizlere düşen görev, o mücadele ruhunu yaşatmaktır. Çalışarak, üreterek, bilimde, sanatta, sporda ve eğitimde ilerleyerek ülkemize faydalı bireyler olmak, milli mücadeleye duyulan saygının en güzel göstergesidir. Çünkü gerçek bağımsızlık sadece savaş kazanmak değil; güçlü, bilinçli ve geleceğe güvenle bakan bir toplum olabilmektir. Aradan uzun yıllar geçmiş olsa da 19 Mayıs’ın taşıdığı anlam hâlâ ilk günkü kadar güçlüdür. Çünkü bazı tarihler sadece geçmişte yaşanmaz; milletlerin hafızasında yaşamaya devam eder. 19 Mayıs da Türk milletinin cesaretini, direncini, bağımsızlığa olan sevgisini ve asla pes etmeyen ruhunu anlatan en büyük simgelerden biridir.

Ve belki de bu yüzden, her 19 Mayıs geldiğinde sadece bir bayram kutlamıyoruz. Aynı zamanda yokluk içinde bile ayağa kalkabilen insanların mücadelesini, fedakârlığını ve bu ülkeyi bizlere emanet eden kahramanları saygıyla hatırlıyoruz. Çünkü bağımsızlık, ancak onun değerini bilen milletlerin elinde sonsuza kadar yaşayabilir.

SABİHA ÜNAL

YAZAR

Yorum Yazın

SABİHA ÜNAL

    iletişime geç

    SABİHA ÜNAL

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL 19 MAYIS: BİR MİLLETİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İLK ADIM
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR DAHA KÜÇÜCÜK BİR ÇOCUKTU
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU 19 Mayıs: Bir Milletin Ayağa Kalktığı Gün, Gençliğe Yazılmış Sonsuz Bir Mektup
    Fatoş ACAR
    Fatoş ACAR EVE DÖNÜŞ
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU Dünyanın İlk Çamaşır Deterjanı PERSİL
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER GUİNNESS REKORLAR KİTABI
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU İNSAN KALABİLMEK
    SOSYAL PEDAGOG, BİREYSEL ÇİFT VE AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    SOSYAL PEDAGOG, BİREYSEL ÇİFT VE AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ AŞIRI DÜŞÜNMEK (OVERTHİNKİNG)
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ VEFA BİTTİĞİNDE EFSANELER GİDER SERGEN… SEN BU VEFASIZLIĞI HAK ETMEDİN
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR İFTİRA DEĞİL DUA ZAMANI
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER HAYVANLARA KALKAN ELLER KIRILSIN
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN MİLLET SAVAŞSIZ NASIL ÇÖKER ?
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER VEFA SADECE BİR SEMT ADIYMIŞ
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle