MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

BİLMEDİĞİNİ BİLDİR!

Ana SayfaYazarlarMİR MURAT DEMİR
30 Mart, 2021, Salı 18:55
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

İnsan bu, neler neler görür, neler neler yaşar, kontrolümüz de olan, vakıf olduklarımızı, irademiz dâhilinde yaşadıklarımızı, bilerek, isteyerek yaşarız ki sorun yoktur. İnsan bu, zaafları vardır, olduğundan farklı, sahip olmadıklarına sahipmiş gibi, bilmediklerini biliyormuş gibi, yetenekli olmadıklarına da yapıyormuş gibi davranır ve söylerse, güven kaybı gibi kendi sonunu da hazırlayabilir. Tarihimizde yaşanmış bir realiteyi, gerçek bir hikâyeyi yazıma kattım, önemli bir yaşanmışlık ve basit gibi görüne bir saklama, okuryazar değilim diyebilme gerçeğini saklı tutma, gizleme, bakın insanın ölümüne dahi sebep. Günümüz de eşleştirme yapmak, kıstas oluşturup kendi halimize ya da gerçeklere sırtını dönmüş tanıdıklarımıza muazzam bir örnek.

..

"Lale Devri'ni Bitiren Ayaklanma" olarak bilinen isyanın lideri Patrona Halil, bir gün halka konuşurken fedailerinden biri kendisine bir kâğıt uzatıyor. Patrona Halil kâğıda göz ucuyla baktıktan sonra cebine koyuyor. Kâğıtta "Saraya gitme! Seni öldürmek için tuzak kurdular!" yazmaktadır.

"Patrona" lakaplı Halil, disiplinsiz davranışları nedeniyle yeniçerilikten atılmış, daha önce Nis ve Vidin’de çıkan yeniçeri ayaklanmalarına katılarak idam cezası almış, bir şekilde idamdan kurtulmuş, Kapalıçarşı’da hamamda tellaklık yapmak da dahil pek çok işte çalışmış, üç kağıtçı, dolandırıcı, ancak 'bitirim' biridir. İstanbul meyhanelerinin de müdavimidir ve isyan arkadaşlarını oralarda bulmuş ve örgütlemiştir.

İsyancılar 28 Eylül 1730 günü "Şeriat isteriz" diye bağırarak üç koldan şehirde yürüyüşe geçtiler. Kısa sürede isyan büyüdü.

Bu isyanın nedeni olarak Lâle devri eğlenceleri ve israflar gösterilse de asıl nedeni, imparatorlukta ilk kez seküler yeniliklerin yapılmaya başlanmasıdır.

İsyancılar Padişahtan Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Donanma Kumandanı Kaptan-ı Derya Kaymak Mustafa ve Şeyhülislam Abdullah Efendinin de aralarında bulunduğu 37 kişinin kendilerine teslim edilmesini istediler.

Padişah III.Ahmet, katli istenen devlet adamlarını görevden aldı ve yerlerine yeni tayinler yaptı. Ancak bu isyancılar için yeterli değildi. Padişah bunun üzerine isyancıların isteklerine boyun eğmek zorunda kaldı ve bu kişileri boğdurarak cesetlerini öküz arabaları ile at meydanına gönderdi. Şeyhülislam’ın katlinin caiz olmadığı yönünde fetva verildiği için yalnızca o kurtuldu.

III.Ahmet isyanı sonlandırmak için tüm isteklerini karşılasa da isyancılar kısa süre sonra asıl niyetlerini ortaya koyarak III.Ahmet tahttan çekilmezse öldürüleceğini bildirdiler.

III.Ahmet isyanın dördüncü günü kardeşi Mustafa’nın oğlu Şehzade Mahmud’a saltanatı bıraktı. 2 Ekim 1730 günü yeni padişahın cülus töreni yapıldı.

Sultan I.Mahmud, Patrona Halil’i Rumeli Beylerbeyliğine tayin ettiğini bildirerek Hil’at giymesi için 25 Kasım 1730’da Topkapı Saray’ına davet etti. Revan Köşkünde padişahı bekleyen Patrona Halil Yeniçerilerin saldırısı ile öldürüldü. Sonrasında dışarıda bekleyen yandaşları, fedaileri de birer ikişer içeri alındı ve hepsi öldürüldü. Böylece isyancılar ortadan kaldırıldı, devlet otoritesi yeniden tesis edildi.

Patrona Halil'in öldürüleceğini bile bile saraya gitmesinin nedeni, aslında öldürüleceğini bilmemesi. Çünkü Patrona Halil okuma yazma bilmiyor ve daha da ilginci, okuma yazma bilmediğini destekçilerinden de saklıyor. Konuşma yaptığı sırada okumuş gibi yapıp kâğıdı cebine koyma nedeni ise kendince oluşturduğu "karizma"sını çizdirmek istememesi.

"Cehalet gelirken bedava gelir, giderken her şeyi götürür." der Anooshirvan Miandji.

Bazen de cahilliğin bedeli ağır olur, cahilin başını götürür.

..

Yazımın teması, konusu tarihimizde yaşananlar değil, farkındasınız. Dikkat çekmeye çalıştığım, vurgu yapıp altını çizdiğim, olduğundan farklı görünme davranışı, silsilesi. Yüzme bilmiyorsam bilmiyorum dememden daha doğal ne olabilir ki, olası bir durum da bu yalanım da “Patrona Halil” gibi ölümüme, boğulmama zemin oluşturmaz mı? Sahip olduğum hastalıklar, kendime ait korkularım, yapmaktan ya da olmamasından rahatsızlık duyduklarım, olası yaşayabileceğim krizler, nöbetler, baygınlıklar, geçici duyu kayıpları gibi çokça özelliğimizi özellikle hayatımızı paylaştığımız insanlara, iş ya da sosyal çevremizde ki bir arada olduklarımıza söyleyip anlatmak, izahını yapmak, önemliliğin daha da üzerinde mecburiyetimizdir.

Mir Murat Demir

 

Yorum Yazın

MİR MURAT DEMİR

    iletişime geç

    MİR MURAT DEMİR

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL BATILI BİLGİNLERİN RÜYAYA BAKIŞI
    ÖZGÜR GÜNDÜZ
    ÖZGÜR GÜNDÜZ HAZİRAN 2025 BAYRAM MESAJI | BURÇLARA ÖZEL
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU Ruhu olmayan YAPAY ZEKA
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU YARADILIŞ
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU ÖZGÜRLÜK
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN BABALIK HAKKI ÖDENİR Mİ ?
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER NAPOLYON’UN GİZEMLİ DÜNYASI
    SELMA ADIGÜZEL
    SELMA ADIGÜZEL ADINI BİLE BİLMEDİĞİMİZ ŞEHİRLERDE AĞLAYAN İNSANLAR
    Fatoş ACAR
    Fatoş ACAR KIYMET BİLME - DEĞER VERME
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ ÜÇ HEMŞEHRİ, ÜÇ YÜREK, BİR HATIRA...
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR ESKİ BAYRAMLARIN TADI BAŞKAYDI
    MİNE DEV
    MİNE DEV TOP SEKTİRECEĞİZ
    GENCO SABANCI
    GENCO SABANCI TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ -9-
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ İSTİYORUM AMA YAPAMAM
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR VEFA MASUMU VEFASIZLAR
    EYLÜL AŞKIN
    EYLÜL AŞKIN KENDİ KÜLTÜRÜNE VE SANATINA SAHİP ÇIK
    FERAH BÜYÜKKIZMAZ
    FERAH BÜYÜKKIZMAZ İNSAN VE DÜNYA İÇİN 2024
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER UÇUK KAÇIK DEDİLER, HAKSIZLIK ETTİLER
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle