MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

FARKINDA MISIN!

Ana SayfaYazarlarMİR MURAT DEMİR
30 Haziran, 2020, Salı 19:08
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Yazıya gözün ilişti ise, bir söylemde, sohbette duydu isen, iste ya da isteme beynin otomatikman şu soruları üretir; Neyin? Nelerin? Niye? Kimin? Hangilerinin? Hangi zaman diliminde?.. Beynimizin ürettiği soruların hepsi bu kar mı? Değil tabi ki, benim ki bir öngörü, varsayım. Konu ile ilgili ligimiz ne kadar, olaya ne kadar müdahiliz? Soruların açısı da sayısı da artacaktır. Beyinlerimizin olduğumuz yaş, yaşadığımız iklim, deneyimlerimiz, eğitim ve eğilimlerimize ilişkin bir çalışma hali vardır ki, genelde düşünme çabamızdan önce başlar sorular üretmeye ve cevaplarını aramaya. Beynimiz bir saniyenin çok altında bir sürede kendi içeriğinde olanları çek eder, cevabı olmayanlar için sorular üretir. Sorularla baş başa kalışımızdan sonrası karakter ve kişiliğimizle alakalı, atak, panik, sorgulayıcı bir tutum içine girmemiz de, ertelememiz de, çöp kutusuna gönderip, bana ne, benimle alakasız dememizde, kendi işletim sistemimizle, arz talep alışkanlıklarımızla alakalı.

Dünyamız da, ülkemiz de, mahalle, sokak, hanemiz de neler oluyor? Bu kadar olup biten, seyreden olaylar karşısın da ne yapıyoruz? Ne kadarına etkeniz ya da etkili olabilmek için kendimizi sorumlu hissediyoruz? Düşünmelerimiz içinde boğulmamak adına “muamma” deyip kenara çekilmemiz de ihtimal, ben bireyim, ne yapabilirim diye düşünmemizde.

Koca bir evren, sonsuzlukta bir gezegen, dünyamız ve hayatımızı devam ettirdiğimiz şehir, kasaba, mahalle, sokak, evimiz, hanemiz. Bizimle birlikte yaşama dâhil milyarlarca insan, yüz milyarlarca canlı, katrilyondan misli misli fazla cisimler.

İnsan her şeyden pay sahibi ve sorumluluk hissine kaimdir. Bana ne ya da ben etkili olamam, benim dışımda bir mesele gibi yaklaşımlar, kendimizi yine kendimiz için ürettiğimiz teskin ve bahanelerdir. Ütopik düşünme halimi az yontsam dahi, bir insanın dünyamızda ki tüm olup bitene etkili ve etken olacağı kanaatindeyim.

Böylesi uçsuz bucaksız bir düşünme yetisinde olup da pozitif yaklaşımlarla etkili olabilir miyiz? Düşünmekten ve denemekten vazgeçtiğimiz an halka kopar. Dünya çok kirli ise ayak önümüzde ki bir çöpü toplanan çöpler içine yerleştirmek dahi mücadeleden kaçmadan, mücadelenin içinde yer almak, olma halidir. Yanlış yazılan ve yanlış telaffuz edilen bir kelimeyi düzeltmek, doğru şeklini söylemek ve bildirmek, doğru ifadenin oluşması adına gösterilen gayretin bir adımıdır. Mikro seviyede ki örneklerimi hayatımızın tüm süreç ve katmanlarına serpiştirdiğimizde, insanın tek başına dahi ne büyük etkili, etken olduğumuzun ispatı olsa gerek.

İnandıklarımızdan, kimliklerimizden, kariyer, kazanç, birikim, salahiyet, fiziksel farklılıklarımız, yetenek ve beceri üstünlüklerimiz hiç dile getirilmese dahi, farkında olmak, farkında olabilme gayretimiz, insan kimliğimizin tek ve ilk vazgeçilmezi olsa gerek.

Mir Murat Demir

 

Yorum Yazın

MİR MURAT DEMİR

    iletişime geç

    MİR MURAT DEMİR

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER İLYAS SALMAN
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ KAYAHAN’IN ADI, EN ÇOK KIZLARININ NEFESİNDE YAŞAR
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU EDİRNE’DEN KARS’A KADAR BİRİZ…
    Fatoş ACAR
    Fatoş ACAR ARKADAŞLIK
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL HEDEFE ADIM ADIM
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU SEVMEK VE SEVİLMEK ÜZERİNE… BİRKAÇ SÖZ
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU KAHVENİN HATIRI VAR DA, ÇAYIN YOK MU ?
    SELMA ADIGÜZEL
    SELMA ADIGÜZEL BİR GRUP KIZ, BİR GRUP IŞIK: MANİFEST’LE GELEN MÜZİK ÇAĞI
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR NEREDE O KARDEŞLİK? GAZZE'DE KANAYAN YARA VE SESSİZ KALAN ÜMMET
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ HAYATTA NE OLURSA OLSUN NASIL GERÇEKTEN MUTLU KALABİLİRİZ?
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN MİLLET SAVAŞSIZ NASIL ÇÖKER ?
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER VEFA SADECE BİR SEMT ADIYMIŞ
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR HEY GİDİ GAZİNOLAR HEY
    GENCO SABANCI
    GENCO SABANCI TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ -9-
    EYLÜL AŞKIN
    EYLÜL AŞKIN KENDİ KÜLTÜRÜNE VE SANATINA SAHİP ÇIK
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle