MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

NAZIM ÖZGÜN ve ÖĞRETMENİ

Ana SayfaYazarlarMİR MURAT DEMİR
18 Ocak, 2022, Salı 19:00
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Hayatlarımız kendimize özgü yapılanma ve özelliklerimizle seyreder. Yaşama tutunmaya usulünce yaşamaya çalışırken birileri çıkar engel oluşturur, set çeker, sınır koyar. Yaşama tutunmak için çabalarken yine birileri çıkar, merdivenimiz olur, teşvik eder, motivasyonumuzu sağlar, destekçimiz olmak için gönüllü neferliğimize başlar. Bu yazımda ki asıl vurguyu, yol gösterici içeriğiyle, örneklik teşkil eden yaşanmışlığıyla “Nazım Özgün” kaleminden birlikte okuyalım.

..

Size eski ama çok gerçek bir hikâyem var, özellikle ilkokul öğretmenleri okursa çok sevinirim.

Hiç otizmli öğrencisi olmamış 25 senelik ilkokul öğretmeniydi. "Çok çocuk okuttum, otizm bilmem, ama anlatırsan okuturum" demiş anneme. Gönül öğretmenim ve müdürüm Hasan öğretmenim sayesinde 8 okuldan geri çevrildikten sonra kaynaştırma ile ilkokula başladım. Otizmli ve hiperaktiftim, az konuşuyor ama okuyup yazabiliyordum, BÜYÜK harflerle Gönül öğretmenim kocaman sarıldı ilk gün, önce ittim onu, annemle ev ablam dışında kimse dokunamazdı bana. "Sen bana alışacaksın çocuğum, bana otizm öğretirsen ben de sana okumanın zevkini öğreteceğim" dedi, HİÇ unutmadım. Gözünün içi gülüyorsa kötü bişi olmaz diye düşündüm. Ders 45 dakika, ama 45 dakika oturup derse konsantre olamam ki? Sürekli kalkıp dolaşıyorum, tabii arkadaşlar da beni görüp kalkıyor, sınıf 35 kişi, Gönül öğretmenim n'apsın Dedi ki, bu böyle olmaz, kurallar var, öğrenmen lazım. Kural severim laf aramızda, hayatı kolaylaştırır 1.haftanın sonunda veliler ben sınıftan atılayım istiyor, annem ısrarlı, Gönül öğretmenim "Hallederim" dedi. "Her dersin başında tüm arkadaşlarının kalemlerini topla, git çöp kutusunun başında aç, sınıfı dolaşıp dağıt, ama bir daha derste ayağa kalkmadan dinleyeceksin" dedi. Size bir tüyo: Bir otizmliyle arkadaş olmak istiyorsanız, anlaşma yapın, karşılıklı olursa anlaşma severiz Her ders arkadaşların kalemlerini topladım, açtım, hepsinin adını hemen öğrendim, hafızam iyidir, hiç karıştırmadan dağıtınca daha az dalga geçtiler. Nasıl çözüm ama? 4 sene fırsatını bulunca ya dalga geçtiler, ya dövdüler, ya da eşyalarımı kaçırdılar. Ama arkadaşların bir kabahati yok, anneleri babaları "uzak dur o otistikten" dediler hep, yanımda duran arkadaş varsa annesi gelip çekiştirip aldı hep. Ben de baktım, bence bir farkımız yoktu? Tabii o zaman otizm nedir, ben kimim bilmiyorum. Ama Gönül öğretmenim biliyordu. Okumayı, el yazısını, kurallara göre yaşarsam hayatın daha kolay olduğunu öğretti. Velilerin karşısına dikildi, "Hepsi benim çocuğum, burası benim sınıfım, siz anca kapının dışında beklersiniz" dedi. Hangi çocuk bana vurduysa "Dövemezsin, çünkü şiddetle hiçbir şey çözülmez" dedi. 3. sınıfta -o zaman SBS vardı- Türkiye birincisi oldum deneme sınavında, "Gönül hanım iltimas geçmiştir" diyen velilere "Hepinizi Milli Eğitime veririm, Nâzım bütün soruları çözdü" dedi. Bence yapardı! 4. sınıfta, bir yıl daha ilkokul var sanırken ben, hop 4+4+4 sistemi geldi. (Ben doğduğumdan beri 19 yıldır aynı kişiler iktidarda, tüm MEB sistemi değişiklikleri bana denk geldi, kısmet!) 

Küt diye mezun oldum, hem de okul ikincisi! Son karnemi ve diploma yerine geçen kâğıdı verirken, "Okulu siz varsınız diye sevdim, iyi ki siz benim Gönül öğretmenimsiniz" dedim, "Çünkü sen bana az konuşsa bile bir öğrencinin ne çok öğrendiğini gösterdin çocuğum, iyi ki öğrencim oldun!" dedi, sonra da emekli oldu. Sonra ortaokul bulamadık, okul müdürleri "öyle çocuk almıyoruz" dediler, o başka hikâye şimdi, merak eden #Nazıma1OkulGerek etiketine bakabilir, Twitter'dan herkesle beraber bana okul aradı annem. Beni kabul eden tek okul Doğa Koleji'ne başladım, tam 9 yıl sonra Haziran'da Beyoğlu Doğa'dan takdirle mezun oldum, bugün Hacettepe kazanmış otizmli/ Aspergerli Nâzım işte benim.

Çünkü canım Gönül öğretmenim "Ben seni okuturum çocuğum" dedi, hepsi bu..

Yeter ki ENGEL olmayın!

Okuduğunuz için teşekkürler, uzun oldu ama böyle yazabilmeyi öğrenmem de uzun zaman aldı.

Okullar açılırken paylaşıp, özellikle ilkokul öğretmenleri ile "çocuğumun sınıfında otistik olamaz!" diyerek çocuklarına yanlış örnek olan velilerin sayfalarına düşürürseniz, şahane olur. (Năzım Özgün)

..

Sevgili Nazım Özgün yazısını olduğu şekliyle ekledim makaleme. İsterim ki düşüncelerimize, düşündüklerimize bir komut, kural ekleyelim toplum olarak. Nasıl olmayacağına dair gerekçeler üretmek yerine ne yapabilirim, nasıl yapabiliriz diye düşünmeye başladığımızda ne çok problem ve sorun gibi görünen meselelere pozitif yollar açabileceğimizi yaşayarak öğreneceğiz. Dünyamız ve hayatlarımız biz insanların gayret ve mücadeleleriyle güzelleşir.

Mir Murat Demir

 

 

Yorum Yazın

MİR MURAT DEMİR

    iletişime geç

    MİR MURAT DEMİR

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ BİR SES, BİR UMUT: SABRİ UGAN’A GEÇMİŞ OLSUN…
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL BATILI BİLGİNLERİN RÜYAYA BAKIŞI
    ÖZGÜR GÜNDÜZ
    ÖZGÜR GÜNDÜZ HAZİRAN 2025 BAYRAM MESAJI | BURÇLARA ÖZEL
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU Ruhu olmayan YAPAY ZEKA
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU YARADILIŞ
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU ÖZGÜRLÜK
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN BABALIK HAKKI ÖDENİR Mİ ?
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER NAPOLYON’UN GİZEMLİ DÜNYASI
    SELMA ADIGÜZEL
    SELMA ADIGÜZEL ADINI BİLE BİLMEDİĞİMİZ ŞEHİRLERDE AĞLAYAN İNSANLAR
    Fatoş ACAR
    Fatoş ACAR KIYMET BİLME - DEĞER VERME
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR ESKİ BAYRAMLARIN TADI BAŞKAYDI
    MİNE DEV
    MİNE DEV TOP SEKTİRECEĞİZ
    GENCO SABANCI
    GENCO SABANCI TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ -9-
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ İSTİYORUM AMA YAPAMAM
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR VEFA MASUMU VEFASIZLAR
    EYLÜL AŞKIN
    EYLÜL AŞKIN KENDİ KÜLTÜRÜNE VE SANATINA SAHİP ÇIK
    FERAH BÜYÜKKIZMAZ
    FERAH BÜYÜKKIZMAZ İNSAN VE DÜNYA İÇİN 2024
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER UÇUK KAÇIK DEDİLER, HAKSIZLIK ETTİLER
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle