MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

ÖRNEKLER ALIYORSUN YA, ÖRNEK MİSİN

Ana SayfaYazarlarMİR MURAT DEMİR
17 Aralık, 2024, Salı 19:03
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Yaşamaya devam ederken hayatlarımızı mutlak ve kesin olan bir şey vardır, hayata sunduğumuz tavır ve davranışlarımız, alışkanlıklarımız ekseriyetle taklittir, benzetme ve görüp, okuyup algıladıklarımızdan sentez çıkardıklarımızdır. Yaşamımız süresince bilmediğimiz ne varsa örneklerden esinlenir ve kendi aklımızla gözden geçirip, irdeler doğru ve isabetli olanları kendi kişiliğimize perçinleriz.

. .

Tıp Öğrencisi Bursa'daki bir Kitabevi'nin raflarını karıştırırken aradığı kitabı bulduğuna sevindi. Kitabın arkasını çevirdiğinde gördüğü fiyat gülümsemesini dondurdu. Belli etmeden sayfaları hızla geçti, aradığı bölümü buldu. Kitabevinin sahiplerine gizlice baktı. İkisi dünyadan bihaber müşterilerle görüşüyorlardı. Öğretmeninin ödev verdiği yeri hızla okudu, bitirince dışarı çıktı.

Ertesi gün yine geldi ve kitabın olduğu bölmeye geçti. Allah'tan raflar kendisini gizliyordu, hızla sayfayı buldu ve okumaya başladı.

Öğrenci yaklaşık bir ay boyunca iki günde bir kitabevine gidip dersine çalıştı, iş yerinin iki sahibi hiç farkına varmadılar. Bitirme sınavına bir hafta kala kitapçıya yine hayalet gibi sessizce süzüldü. Kitabın olduğu rafa geldiğinde kitabı bulamadı.

Alt rafa, üst rafa baktı, bulamadı. Genç öğrencinin rengi attı. Belli etmeden tüm rafları inceledi. Kitap satılmıştı. Buz gibi bir renkle orayı terk ederken bir aydır ilk defa kitapçının iki sevimli sahibiyle göz göze geldi.

"Merhaba" dediler.

"Merhaba..."

"Oturmaz mısınız?"

Öğrenci sessizce kendisine gösterilen tabureye oturdu.

Kitapçı tezgâhın altına uzandı. Genç öğrencinin korku dolu bakışları altında kitabı çıkardı.

"Geçenlerde biri geldi ve fiyatını sordu; alacak gibi göründü. Ben de raftan indirdim ve senin için sakladım. Buradan alıp okuyabilirsin" dedi.

Genç öğrenci, doktor çıktıktan sonra da kitapevi sahipleri Vural ve Mustafa Bey'i hiç unutmadı, fakir hastalarından hiç ücret almadı.

. .

Okuduğunuz anekdotu literatürden aldım, insanız madem hayatımız boyunca taklit eder ve örneklere göre hareket ederiz. Konuda bahsi geçen doktorumuz öğrencilik yıllarında zarif hareketlerini ve yaklaşım hallerini gördüğü kitapevi sahiplerini örnek almış ve doktor olarak yoksul hastalarından ücret talep etmeden mesleğini icra etmiş. Örnek almak ve örnek alınabilecek bir hayatın, alışkanlıkların sahibi olmak, kişiliğini, duruşunu, tavır ve tarzını, uygulamalarını bu şekilde dizayn etmek, fevkaladenin fevkinde, harika değil mi?

Kaç yıl yaşadığımızın, uzun ya da kısa bir hayat sürmemizin çok da ehemmiyeti yoktur aslında, yaşadığımız hayatın içerisine örnek alınabilecek, seviyeli, çağdaş, zarif, kaç hareket, tavır, davranış şekli katmışız, mühim olan da, hayatımızı değerli ve seviyeli yapanda bunlardır. İnsanlık başından beri bu hassasiyete sahip olup yaşadığımız günlere aynı özenli haliyle gelebilseydi, günümüz insanları kötülükten habersiz sadece iyi, çok iyi, en iyi gibi tanımları konuşup yaşıyor olurlardı. Örnek almak gibi örnek olmak da çok muazzam, seviyesince asırlar boyu örnek teşkil etmesi hali dahi mümkündür.

Mir Murat Demir

Yorum Yazın

MİR MURAT DEMİR

    iletişime geç

    MİR MURAT DEMİR

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL BATILI BİLGİNLERİN RÜYAYA BAKIŞI
    ÖZGÜR GÜNDÜZ
    ÖZGÜR GÜNDÜZ HAZİRAN 2025 BAYRAM MESAJI | BURÇLARA ÖZEL
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU Ruhu olmayan YAPAY ZEKA
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU YARADILIŞ
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU ÖZGÜRLÜK
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN BABALIK HAKKI ÖDENİR Mİ ?
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER NAPOLYON’UN GİZEMLİ DÜNYASI
    SELMA ADIGÜZEL
    SELMA ADIGÜZEL ADINI BİLE BİLMEDİĞİMİZ ŞEHİRLERDE AĞLAYAN İNSANLAR
    Fatoş ACAR
    Fatoş ACAR KIYMET BİLME - DEĞER VERME
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ ÜÇ HEMŞEHRİ, ÜÇ YÜREK, BİR HATIRA...
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR ESKİ BAYRAMLARIN TADI BAŞKAYDI
    MİNE DEV
    MİNE DEV TOP SEKTİRECEĞİZ
    GENCO SABANCI
    GENCO SABANCI TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ -9-
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ İSTİYORUM AMA YAPAMAM
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR VEFA MASUMU VEFASIZLAR
    EYLÜL AŞKIN
    EYLÜL AŞKIN KENDİ KÜLTÜRÜNE VE SANATINA SAHİP ÇIK
    FERAH BÜYÜKKIZMAZ
    FERAH BÜYÜKKIZMAZ İNSAN VE DÜNYA İÇİN 2024
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER UÇUK KAÇIK DEDİLER, HAKSIZLIK ETTİLER
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle