MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

SEN MAYMUN MUSUN!

Ana SayfaYazarlarMİR MURAT DEMİR
19 Nisan, 2022, Salı 19:19
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

İnsan olarak ne çok karakter, özellik, haslet sahibiyiz, şüphesiz ki sahip olduklarımız içinde ayrıcalıklı olmamızı da sağlayan, dünyaya da evrene de sahiplik edip, tanımamıza etken aklımızdır. Aklımız var iken yanında hırs, sahiplenme içgüdüsü, benden sonrası tufan haytalığı gibi saçma salak dürtülere de sahibiz. Yaşadığımız hayat devam ederken kişisel yapımız şekillenirken iyi ve kötü özelliklerden kendi benliğimize eklemeler yapıyoruz. Ailemiz ve hayatımızın ilk yıllarına eşlik eden tanıdık, usta, komşu, öğretmen ve arkadaşlarımız da etken rol oynuyorlar. Sağlam temelli bir kişilik oluşturabilmiş isek hayatımız daha bir dengeli, sağlıklı (ruhsal sağlık) neşeli ve mutlu geçiyor. Kişilik oluşumumuzda kötü, yanlış, hatalı, kanunsuz ve etik dışı örneklerle yapılanma var ise sonrasında doğrulanması ve düzelmesi mucize gibi. Hayatta ki en zor diyebileceğimiz yapı, oluşum şekli, kişinin kendi hata ve yanışlarının farkına varıp, vazgeçmesi, düzgün, doğru hale gelmesidir. Hayvan da değiliz, maymun da değiliz, bazen hırslarımıza bazen egolarımıza yenik düşüp, daha iyi daha sağlıklı ve mutlu yaşamamız mümkünken göremiyoruz. Bilimsel ve uygulamada olan maymunların yakalanması avlanması olayı şöyle gerçekleşir.

Asya'da maymun yakalamak için kullanılan bir çeşit tuzak vardır: Bir Hindistan cevizi oyulur ve iple bir ağaca veya yerdeki bir kazığa bağlanır. Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı büyüklüktedir. Yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz. Maymun tatlının kokusunu alır, yiyeceği yakalamak için elini içeri sokar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkarması olanaksızdır. Sıkıca yumruk yapılmış el, bu yarıktan dışarı çıkmaz. Avcılar geldiğinde maymun çılgına döner, ama kaçamaz. Aslında bu maymunu tutsak eden hiçbir şey yoktur. Onu sadece, kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek şey, elini açıp yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde açgözlülüğü o kadar güçlüdür ki bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür.

Bu avlama, yakalama metodu maymunlar için kullanılır ve maymun hayvandır. İnsanoğlu belki fiziki hal ve hareketlerinde böyle bir tuzağa düşmez, varsayalım ki benzeri şekillerde düştü, kurtulması mümkündür. İnsan, eşdeğer şekliyle tuzağa fiziksel değil düşünsel olarak düşüyor, düşmekte. Ezber ve kolay şekliyle bazen abartı ve ortak edilerek, menfaatlendirilerek, vaat ve beklentiler havuzuna sokulup, daha iyi, daha lüks, daha uzun yaşam, daha az çalışma, daha çok yetki gibi söylemlerle aldatılarak, bu söylem ve vaatleri akında tutup bırakmıyor, maymunun avuçladığı yiyeceği bırakmadığı gibi. İnsan bu zaafının farkına varamadığından kendi eli kendi iradesiyle kendisini köleleştiriyor. Bilim, sanat, kültür altyapısı olmadan, akılcı düşünme yetisi olmadan yer edinmek, zengin olmak, makam edinmek, çalışmadan keyfe keder bir hayat sürebilmenin başkaca bir yolu, yöntemi yoktur. Her birimizin sıklıkla tutum ve davranışlarımızı gözden geçirip kendi otokontrolümüzü yapmamız gereği vardır. Elimizde değil belki ama beynimize sokulan saçma salak vaat ve beklentilerle maymunlaşıyor muyuz?

Mir Murat Demir

 

 

Yorum Yazın

MİR MURAT DEMİR

    iletişime geç

    MİR MURAT DEMİR

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER İLYAS SALMAN
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ KAYAHAN’IN ADI, EN ÇOK KIZLARININ NEFESİNDE YAŞAR
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU EDİRNE’DEN KARS’A KADAR BİRİZ…
    Fatoş ACAR
    Fatoş ACAR ARKADAŞLIK
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL HEDEFE ADIM ADIM
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU SEVMEK VE SEVİLMEK ÜZERİNE… BİRKAÇ SÖZ
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU KAHVENİN HATIRI VAR DA, ÇAYIN YOK MU ?
    SELMA ADIGÜZEL
    SELMA ADIGÜZEL BİR GRUP KIZ, BİR GRUP IŞIK: MANİFEST’LE GELEN MÜZİK ÇAĞI
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR NEREDE O KARDEŞLİK? GAZZE'DE KANAYAN YARA VE SESSİZ KALAN ÜMMET
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    ÇİFT AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ HAYATTA NE OLURSA OLSUN NASIL GERÇEKTEN MUTLU KALABİLİRİZ?
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN MİLLET SAVAŞSIZ NASIL ÇÖKER ?
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER VEFA SADECE BİR SEMT ADIYMIŞ
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR HEY GİDİ GAZİNOLAR HEY
    GENCO SABANCI
    GENCO SABANCI TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ -9-
    EYLÜL AŞKIN
    EYLÜL AŞKIN KENDİ KÜLTÜRÜNE VE SANATINA SAHİP ÇIK
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER ONLAR İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle