Ünlü sümerolog Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ’da
Kadim Türkler’in yılbaşını değil
Nardugan Bayramı’nı kutladıklarını dile getirerek şunları söyledi:
‘’Türkler, güneşin zaferini ve yeniden doğuşunu, büyük şenliklerle ‘Akçam Ağacı’ altında kutlardı.
Nardugan olarak bilinen bu bayram, Hunlar tarafından Avrupa’ya taşındı. Hristiyanlar, Nardugan törenini İsa’nın doğumuyla ilişkilendirip Noel adıyla kutlamaya başladı.”
"nar" kelimesi güneş anlamına geliyor "tugan(dugan)" kelimesi tahmin edeceğiniz üzere 'doğan' demek.
inanışa göre 21 aralıkta gece ve gündüz savaşmaya başlar, gece boyu süren savaşın ardından güneşin zaferi kazanmasıyla 22 aralıkta gündüzler uzayıp geceler kısalmaya başlar.
Türkler tanrı ülgen'e güneşi tekrar verdiği için dua eder ve yeryüzünün tam ortasında olduğuna inandıkları hayat ağacı altında bu bayramı kutlarlar, duaları tanrı ülgen'e gitsin diye ağacın altına hediyeler koyup, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler dilerler.
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, yılbaşı kutlamalarını ve çam süsleme geleneğini eski Türklere dayandırıyor.araştırmalarına göre Türklerde "nardugan" adıyla kutlanan yılbaşı bayramının
Türklerden Mezopotamyaya göçen Sümerlere oradan da
Anadolu aracılığıyla eski Roma'ya kadar gittiğini belirtiyor.
Türklerin Ayaz Ata’sı
Noel Baba’ya karşı
Türk mitolojisini araştıran uzmanların paylaştığı bilgilere göre, eski Türkler’de Soğuk Hanı olarak bilinen Ayaz Ata’mız, soğuk havalarda ortaya çıkan ve garibanlara yardım eden bir evliya olarak ünlenmiştir...
Yüreğimle arama öyle bir mesafe koydum ki
Araya kimi koysa dönme
Haftaya başka bir konuda buluşmak üzere kalın sağlacakla
Nazlı ARMAN
YAZAR & ŞAİR
Yorum Yazın