MENU
  • EĞİTİM
  • MEKAN
  • HABER
  • Basın Bülteni
  • SİNEMA
  • Kadın
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
Haber Caddesi
DOLAR6.8555
EURO7.7475
GR ALTIN390.45
ÇEYREK640.68
İstanbul
Haber Caddesi
Haber Caddesi
  • MAGAZİN
  • MÜZİK
  • YAŞAM
  • GÜNCEL
  • MODA
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR & SANAT
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
Kapat

SELAMLAŞMAK DA BİR KÜLTÜRDÜR...

Ana SayfaYazarlarMUSTAFA ÇOLAKOĞLU
21 Ağustos, 2026, Cuma 19:05
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
SELAMLAŞMAK DA BİR KÜLTÜRDÜR...

 

Selam, insanın karşısındaki insana verdiği değerin en sade, en güzel ifadelerinden biridir. Bir kelimeden ibaret gibi görünür ama içinde saygı vardır, sevgi vardır, iyi dilek vardır. “Günaydın”, “Merhaba”, “Selamünaleyküm” ya da sadece başıyla selam vermek… Şekli ne olursa olsun selamlaşmak, insanlar arasındaki görünmez bağları güçlendiren önemli bir kültürdür.

Selam almak ve selam vermek, bizim toplumumuzda eskiden beri önemli bir yere sahip olmuştur. Büyüklerimizden öğrendiğimiz ilk güzel davranışlardan biri, karşılaştığımız insanlara selam vermekti. Sokağa çıktığımızda komşuya, bakkala, kahvehanenin önünde oturan mahalleliye, yolda karşılaştığımız tanıdıklara selam verirdik. Bazen sadece başımızı hafifçe eğerek, bazen gülümseyerek, bazen de “Selamünaleyküm” diyerek birbirimizi hatırladığımızı ve önemsediğimizi gösterirdik.

Çünkü selam, yalnızca bir sözcük değildir.

Selam, “Seni gördüm” demektir.

“Sen benim için değerlisin” demektir.

“Aramızda bir bağ var” demektir.

Hatta bazen hiçbir şey söylemeden “İyi ol, günün güzel geçsin” dileğinde bulunmaktır.

Eskiden sabahları işe veya okula giderken mahalle daha farklı yaşanırdı. İnsanlar birbirlerini tanırdı. Evden çıkan kişi, sokağın başındaki esnafa selam verir, fırının önünden geçerken “Günaydın” der, bakkalla iki çift laf ederdi. İş yerine giderken karşılaştığı komşusuna hal hatır sorardı. Bu küçük karşılaşmalar, aslında toplumun büyük dayanışma duygusunu oluştururdu.

Bir mahallede herkes birbirini tanımak zorunda değildi belki ama birbirine selam vermeyi bilirdi.

Bugün ise hayatımız hızlandı. Sabah evden çıkıyoruz, elimizde telefon, aklımızda yetişmemiz gereken işler… Sokakta yanımızdan geçen insanların yüzlerine bile bakmadan yürüyebiliyoruz. Aynı apartmanda oturduğumuz insanla asansörde karşılaşıyor, bazen birbirimize “Günaydın” demeden birkaç katı sessizce çıkıyoruz. Aynı iş yerinde çalışan insanların bile zaman zaman birbirlerine yabancılaştığını görüyoruz.

Oysa bir selam, bu mesafeyi bir anda ortadan kaldırabilir.

Bir esnafın dükkânını açarken karşısındaki komşusuna “Hayırlı işler” demesi, sadece bir temenni değildir. O esnafla mahalle arasında kurulan bağın ifadesidir. Sabah işe giderken yolumuz üzerindeki fırıncıya “Günaydın” demek, manavın önünden geçerken selam vermek, yıllardır tanıdığımız apartman görevlisine hal hatır sormak, günlük hayatın küçük ama değerli güzellikleridir.

Türk toplumunun kültüründe selamlaşmanın ayrı bir yeri vardır. Büyüklerin küçüklere, küçüklerin büyüklere gösterdiği saygının yanında; komşuluk ilişkilerinin, esnaf-müşteri ilişkisinin ve mahalle kültürünün de önemli parçalarından biridir. Selamın olduğu yerde tanışıklık, tanışıklığın olduğu yerde güven oluşur.

Belki de bu yüzden geçmişte mahalleler daha sıcak gelirdi insana.

Bir evin kapısı çalındığında içeriden “Kim o?” diye seslenilir, dışarıdan gelen “Benim” derdi. Kimin kim olduğunu bilirdik. Sokaktan geçen insanın kim olduğunu merak ederdik. Çocuklar birlikte oynar, büyükler kapı önlerinde sohbet ederdi. Selamlaşmak, o sosyal hayatın doğal bir parçasıydı.

Bugün teknolojinin getirdiği iletişim imkânları arttı ama yüz yüze iletişimimiz azaldı. Telefonlarımızda yüzlerce kişi kayıtlı, sosyal medya hesaplarımızda binlerce insanla bağlantımız var. Buna rağmen yanımızdaki insanla konuşmaya, ona selam vermeye zaman bulamadığımız oluyor.

Bazen hiç tanımadığınız bir insanın verdiği selam bile insanın içini ısıtır.

Bu nedenle çocuklarımıza da selamlaşmanın önemini öğretmeliyiz. “Büyüğünü gördüğünde selam ver”, “Bir yere girdiğinde insanlara merhaba de”, “Sana verilen selamı karşılıksız bırakma” demek, aslında onlara bir kültürü aktarmaktır. Çünkü kültür yalnızca kitaplarda, müzelerde veya tarihi eserlerde yaşamaz. Kültür, günlük hayatın içinde, davranışlarımızda ve birbirimize karşı gösterdiğimiz saygıda yaşar.

Selamlaşmak da işte böyle bir kültürdür.

Belki bugün kaybettiğimiz bazı güzel alışkanlıkları yeniden hatırlamanın zamanı gelmiştir. Sabah evden çıktığımızda komşumuza, sokaktaki esnafa, iş arkadaşımıza, karşılaştığımız tanıdığımıza bir selam verelim.

Bırakalım sokaklarımız yeniden “Günaydın” sesleriyle, “Hayırlı işler” dilekleriyle, “Nasılsın?” sorularıyla biraz daha şenlensin.

Her zaman söylediğim gibi sağlığınıza dikkat edin. Hoşça kalın.

MUSTAFA ÇOLAKOĞLU

GAZETECİ - YAZAR

Yorum Yazın

MUSTAFA ÇOLAKOĞLU

    iletişime geç

    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU

    Bizi Takip Edin
    Facebook
    Twitter
    Instagram
    Youtube
    Köşe Yazarları
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU
    MUSTAFA ÇOLAKOĞLU SELAMLAŞMAK DA BİR KÜLTÜRDÜR...
    SOSYAL PEDAGOG, BİREYSEL ÇİFT VE AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ
    SOSYAL PEDAGOG, BİREYSEL ÇİFT VE AİLE DANIŞMANI HANIM DEMİRBAŞ BELKİ DE SORUN YORULMAN DEĞİL. KENDİNE NASIL DAVRANDIĞIN.
    ESRA SONGÜLER
    ESRA SONGÜLER “ A L O “
    SABİHA ÜNAL
    SABİHA ÜNAL MEŞGULİYET YANILSAMASI
    FATOŞ ACAR
    FATOŞ ACAR TAVŞAN DAĞA KÜSMÜŞ DAĞIN HABERİ OLMAMIŞ
    SEÇİL ESKİOĞLU
    SEÇİL ESKİOĞLU BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ: BİR GÜN GELECEK OLANI BEKLEMEK DEĞİL, BUGÜNDEN HAZIRLANMAK
    HABİB BABAR
    HABİB BABAR 17 AĞUSTOS DEPREMİNDEN DERS ALDIK MI?
    CELAL KODAMANOĞLU
    CELAL KODAMANOĞLU ARİFLER ÇETESİ
    BURHAN AKDAĞ
    BURHAN AKDAĞ MİLLİ TAKIM ELENDİ, KOLTUKLAR TUR ATLADI… FUTBOLDA TOP YUVARLAK, BİZDE KOLTUK KÖŞELİ!
    ŞEHNAZ DİLAN
    ŞEHNAZ DİLAN BEN O SETLERİ ÖZLEDİM
    AV.ONUR YAĞIŞAN
    AV.ONUR YAĞIŞAN SOSYAL MEDYA FENOMENLİĞİ BOŞANMA NEDENİ Mİ?
    LEYLA SOMER
    LEYLA SOMER BİR KAP SU, BİR GÖLGE, BİR VİCDAN
    MEHMET ALİ BABAR
    MEHMET ALİ BABAR İFTİRA DEĞİL DUA ZAMANI
    ZAFER DİNÇER
    ZAFER DİNÇER VEFA SADECE BİR SEMT ADIYMIŞ
    NAZLI ARMAN
    NAZLI ARMAN SEVMEK
    FUNDA AKOSMAN
    FUNDA AKOSMAN YENİ YIL
    MERAL KONRAT
    MERAL KONRAT KİME GÖRE DÜŞMAN!
    Haber Caddesi
    KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
    SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
    FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

    Haber Caddesi 2021 | Yazılım: Onemsoft

    Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle