Bu hafta gazetenin bana ayrılan bölümünde sizlere çok önemli bir konuyu izah etmeye çalışacağım. Sizlerin de bildiği gibi vasi olmanın önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Öncelikle vasinin görevi Sulh Hukuk Mahkemesinin tanıdığı sürenin sonunda kendiliğinden sona erip ermediğini açıklamaya çalışacağım. Akabinde vasi tayini kararları ilanı konusunda bilgi vermeye çalışacağım.
Türk Medeni Kanun’unda vasinin görevinin süre sonunda ne şekilde sona erdiği detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Şöyle ki;
Türk Medeni Kanunu madde 480- Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer.
Türk Medeni Kanun’unun ilgili maddesinde vesayet makamı tarafından kısıtlıya vasi atanması halinde, vasilik görevi uzatılmadığında sürenin dolması ile görev kendiliğinden sona ermektedir. Yargıtay, yetkili mahkeme tarafından vasinin görevinin sona erdiğine ilişkin karar alınmaması halinde, süre sonunda vasinin ve Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkiminin zımni kabulüyle vasinin görevinin devam edeceği görüşündedir. Bu bakış açısı, vesayet altındaki kişinin temsilcisiz kalmaması için getirilen diğer hükümler ve kanun koyucunun iradesiyle de uyumlu olduğundan genel kural olarak kabul edilmektedir.
Vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi tarafından verilen kısıtlama kararı vasilik konusu ilan olunmaktadır. Medeni Kanunu’nun 421. Maddesi uyarınca;
III. Tebliğ ve ilân
Türk Medeni Kanunu Madde 421- Atama kararı vasiye hemen tebliğ olunur. Kısıtlamaya ve vasi atanmasına veya kısıtlanan velâyet altında bırakılmışsa buna ilişkin karar, kısıtlının yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur.
Şeklinde düzenlenmiştir.
Kısıtlamaya, vasi tayinine veya velayet altına alınmaya ilişkin kararların kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan edilmesi zorunludur. Kısıtlanmaya ve vasi tayinine ilişkin kararların kısıtlının yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ayrı ayrı ilan edilmesi zorunluluğu, uygulamada kararın divanhaneye asılması ve ülke çapında yayımlanan günlük gazeteler ile duyurulması suretiyle yerine getirilmektedir.
Avukat Gizem GONCE
Yorum Yazın